Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Co rozhoduje abys někoho, nebo něco označil za autoritu?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Co rozhoduje abys někoho, nebo něco označil za autoritu?  (Přečteno 845 krát)
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« kdy: 07.11.2025, 08:02 »

O přednášce Elektrotechnik hledá oporu pro svá rozhodnutí
    Pokud vycítíme, že je odpovědnost na nás, začneme se dívat na informace kolem nás zcela jinak. A zcela logické je takovému stavu velice blízká osoba znalá s vyšší kvalifikací. Tato úvaha jeo tom, jak se změní náš proces uvažování před naším rozhodnutím, pokud máme najednou tolik možností. A jak s tím souvisí Ai? Ta nám pomáhá, ale i škodí ...

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Co rozhoduje abys někoho, nebo něco označil za autoritu?

Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #1 kdy: 08.11.2025, 14:31 »

Kdysi jsem vnímal revizní techniky jako takové elektro polobohy. Předpisy měli v malíku a rozhodovali o tom jestli je práce naší party v pořádku, nebo není. Samozřejmě se občas našly i nějaké výtky a tím si RT udržovali dostatečně velkou autoritu mezi námi elektrikáři. Možná i proto že stát se revizákem nebylo v té době úplně snadné a nezřídka to stálo více pokusů.

Po letech praxe a dost učení, se mi podařilo stát se také revizákem. I díky hlubším znalostem a dlouhé praxi jsem pak přestal revizní techniky všeobecně vnímat jako vyšší autoritu. Dodnes řeším časté neoprávněné požadavky mnohých RT, kdy se neumí opřít o konkrétní článek konkrétní normy ale jen o své pocity, případně za větu - já chci/požaduji.

Dále jsem vnímal jako autoritu mnohé školitele. Kdo školí, musí přece zákonitě vědět více a lépe než kdokoliv z posluchačů. I zde mi časem spadly růžové brýle a spíš je vnímám jako někoho kdo mi připraví k tématu podklady a takzvaně mi téma "předžvýká". Pomůže mi to pak lépe pochopit a lépe si ověřit to co jsem se na školení dozvěděl.

Podobně vnímám i AI. Její odpovědi jsou často zavádějící a příliš často se pak omlouvá že to pochopila špatně a opravuje se. Často je to jen o správné formulaci otázky a o tom z jakých zdrojů čerpá. TEdy pro mne AI rozhodně není autoritou, ale nástrojem "předžvýkání",      který musím brát ještě o dost méně vážně než jakéhokoliv školitele. Nicméně rychlost jakou mi ta data připraví je ohromující. Jednou to bude velmi dobrý nástroj každého elektrotechnik a a RT obzvlášť.

Co je tedy pro mne autoritou? Jak kdy a jak kdo. Zákon, norma, návod, technická podpora.... ?  Není na to úplně jednoduchá odpověď. Bude záležet na mnoha souvislostech a možná i konkrétní činnosti.

Tím nechci nikoho znevážit. Mnohých kolegů RT si velmi vážím, stejně jako mnoha osvědčených školitelů a jejich názory na základě letitých zkušeností mě dodnes pomáhají. Píši to jen ve všeobecné rovině.
Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

Elektrika kope dle ČSN

« Odpověď #2 kdy: 09.11.2025, 09:50 »

Vzpomínám, že autoritou byl farář, učitel, ředitel. Pak se autority začaly vyrábět jak na běžícím páse ale neměly dlouhou životnost. Autorita je pro mne ten, kdo nejde jen za svým osobním ziskem a snaží se vycházet vstříc i tím, z kterých nic nemá. I když to zní podivně. Dnes jsme všichni tak zasekaní, že nemáme čas ani na nejbližší.

Koukám, že existují tyto!

Osobní autorita
důvěra v konkrétní osobu

Institucionáln í autorita
instituce má pravomoc (stát, ministerstvo, soud, ČAS)

Volební autorita
institucionáln í autorita založená na volbách

Úřední autorita
uplatnění státní moci v konkrétním řízení nebo aktu
(úředník, rozhodnutí, razítko)

Normativní autorita
autorita nad obsahem pravidel
(norma, předpis, metodika)

Technická znalostní autorita
někdo ví, jak to udělat správně v praxi
(odborník, výrobce, servis, vývojář přístroje)

Přičemž ne pro všechny to autority musí být. A když je pro každého autoritou někdo jiný? Pak je to fakt zajímavý!  tanecek
Zaznamenáno

Když jsem na to už přišel, zjistil jsem, že jsem se spletl ale kupodivu to bylo pravdivé :-)
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.038 sekund, 23 dotazů.