Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  S jakou funkční pravdou ses setkal sám?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: S jakou funkční pravdou ses setkal sám?  (Přečteno 1285 krát)
Merick Kir
Soukromý profil ...
*

Osobní profil, pohled, alter ego, bla bla ...

« kdy: 03.11.2025, 07:16 »

TP#6: Funkční pravda, když to svítí a nikoho to zrovna nekope
    Světlo může svítit i chybně zapojené. Funkční pravda hodnotí jen okamžitý provoz, ne bezpečné zapojení. Kde je měření, schéma a kontrola ochrany? Ve sklepě svítilo díky zbastlené cestě modrého, pracovního vodiče, přitom ochranný vodič zcela chyběl. Takový obvod při poruše izolace vytváří nebezpečné dotykové napětí. Kolik dalších spotřebičů funguje jen proto, že je obvod uzavřen kudy nemá? Tento text ukazuje typické závady a proč nestačí, že to "jede" ...

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

S jakou funkční pravdou ses setkal sám?

Zaznamenáno

.

Jednou jsem přišel na toto ...ajoooo
Jsme svobodní, ale stejně otroci toho, co nám naši svobodu umožňuje!
Soukromě, Off-Topic komunikuji zde!
Milan Hudec
*

« Odpověď #1 kdy: 05.11.2025, 07:40 »

To, že to svítí a nikoho to zrovna nekope, není důkazem správnosti, ale spíš varovný signál, že má přijít měření, kontrola a případně oprava.

To je ovšem prapodivný závěr.
Zaznamenáno
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

Elektrika kope dle ČSN

« Odpověď #2 kdy: 09.11.2025, 09:58 »

Funkční pravda je na vesnicích naprosto běžný závěr! V létě jsem byl ve Vsetíně kde jsem náhodou u příbuzného objevil prasárnu a jeho rekce byla: Vždyť to jede, tož co řešíš!
Zaznamenáno

Když jsem na to už přišel, zjistil jsem, že jsem se spletl ale kupodivu to bylo pravdivé :-)
Jan Bocek
*

« Odpověď #3 kdy: Včera v 15:13 »

Příběh.

Zeťák mi volá, že má ve skleníku zářivku se dvěma trubicemi a přestala svítit.
Koupil nové trubice i startery a zase ni. Dědo můžete přijít se na to podívat?

Nález.
Patice v zářivkovém tělese jsou "zadřené" a kontakty vypálené.
Zářivka má za sebou po 35 létech po životnosti.
Cesta do Hornbachu a kupují dvě jednožárovkové 100W "želvy a instalační krabičku.
Vyvrtám 6 dírek 6 mm na hmoždinky a upevním krabici a obě svítidla ve vzdálenosti dva metry od sebe.
CYKY 3x1,5 a propojují původní přívod se světly. Běžná rutina až do okamžiku připojení vodičů do objímky pro žárovku E27, F519 nesoucí symboly CE.

Jenže šroubky M 2,4 x 5 mm se v těle matice při mírném přitážení protáčejí.
Závit v matici je jen 1,8 mm - stržené závity a patice je nepoužitelná.

Odjezd do dílny a v šuplících hledám staré porcelanové objímky E27 s připojovacími šroubky M3.
Podařili se.....dneska mi to nedalo a hledal jsem další patice E27 v dílně. A našel jsem několik se šroubky M2,6 x 5 mm.

V čem je ten problém?
Nejstarší objímky E27 mají šroubkyM3, novější M2,6 x 5 ,  které se zašroubují do matice s minimální toleranci, prostě jsou na těsno. A jsou pozinkované.

Kdežto nové patice E27 mají šroubky M 2,4  a "matice" pro přichycení vodiče mají závity M2,5 nebo 2,6. Prostě čroubky se v tom viklají a při dotažení se strhne závit.
Anebo již mám "grablavé ruce". Ještě, že to dělám velice příležitostně a možná naposledy.

Ale očekával jsem funkční svitidlo "želvu",  něco jako funkční pravdu, namontují a bude to svítit.
Sice se to podařilo, ale ne na poprvé. Ta nejdůležitější součástka, objímka pro žárovku byla vadná.

Ten příběh asi nemá s pravdou nic společného, možná.....jenž e pravdou je šlendrián při výrobě, anebo při návrhu.  Anebo to nikdoi netestuje, nezkouší ?  Lampa za 180 korun, co bychom chtěli....
Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Milan Hudec
*

« Odpověď #4 kdy: Včera v 15:28 »

Ke svítidlu vždy koupím kvalitní porcelánovou objímku nebo sáhnu do zásob glazovaných (ty nic nepřekoná) a vyměním, práce na minutu, vím přesně o jaké piplačce hovoříš.
Každopádně pokud k oněm 180kč započítáš veškerý ztrátový čas kolem šroubečku, tak jsi šťastným majitelem drahé želvy.
Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.026 sekund, 21 dotazů.