Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« kdy: 12.05.2025, 09:33 » |
|
Na většině objektů jsou instalovány pomocné jímače sestrojené z drátu AlMgSi8, které nejsou ukončeny kovovými hroty. Není to náhodou chybou, která by měla být zohledněna v revizní zprávě?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 12.05.2025, 13:02 » |
|
Ano, je to běžné...Firmy to tak mají "zakořeněno" a montují to tak. Pokud to budeme psát do závady v RZ, tak musíme tam napsat s čím (jakou normou) to kolizuje ! Je takový článek v normě ?
(Viděl někdo, co to s takovou slitinou AlMgSi při úderu udělá ? Zkoutí se? Zničí se?.....) Kovová špička nemusí být, může být z celostního kovu a třeba pozinkováno... ..(ale daleko větší průměr jak 8mm)
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 12.05.2025, 13:23 » |
|
Pak si samozřejmě ještě kladu další otázky...
- jak asi dopadne tento drát, když z něj bude vytvořena jímací mřížová soustava? - dokáží okuje vzniknuvší při úderu blesku do tohoto materiálu zapálit objekt (dřevostavba, šindelová střešní krytina, došková střešní krytina...) a nebo dokáží způsobit propálení střešní krytiny (PVC krytina tzv. bazénové technologie, lepenka - IPA atd.)?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 12.05.2025, 17:04 » |
|
- jak asi dopadne tento drát, když z něj bude vytvořena jímací mřížová soustava? Drát u mřížové soustavy je alespoň "držen" třeba atikou a podpěrami..... Ale když vidím styčený drát 8mm,0,6-1m jako jímač bez držáků, ten potom co udělá? Vítr s ním kymácí při větším poryvu! Drží jen na spodní části soustavy.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 17.05.2025, 11:24 » |
|
To není otázka přímo na tebe, ale do diskuse - je tedy požadavek na ten hrot někde uveden? Dosud žiju v domnění, že jde jen o parádičku...  Určitě není nikde uveden. Jde vlastně o parádičku, která by měla zvýšit odolnost konce jímače. Nicméně, mám info z nejvyšších zdrojů, že se těch špiček zase až tak moc neprodává a hromosvody vesele fungují i bez nich. Ale nápad myslím dobrý. Otázkou je, co ta špička udělá v případě přímého zásahu vyššího než průměrného výboje. Řekl bych, že ji pak již nikdo nenajde, stejně jako část jímače 
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 17.05.2025, 11:47 » |
|
Určitě není nikde uveden. Jde vlastně o parádičku, která by měla zvýšit odolnost konce jímače. Nicméně, mám info z nejvyšších zdrojů, že se těch špiček zase až tak moc neprodává a hromosvody vesele fungují i bez nich. ... O to mi šlo. Zjistit, jestli mi něco neuteklo. A máš pravdu, moc se to nepoužívá. V mém okolí vlastně pouze jedna firma. A ta "jede" dost na design svých "hromů", bohužel někdy i na úkor funkčnosti.
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 17.05.2025, 13:46 » |
|
Zde mám malou osobní zkušenost. Anténa CB 27MHz, "půlka" tedy cca 5,5m, po úderu blesku přišla o cca 17 cm. Materiál byl Al tyč, cca8mm průměr
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 17.05.2025, 19:46 » |
|
Slitina AlMgSi je samokalitelná, nemůžeš porovnávat s "hlinikem". Mohl bys mi krátce vysvětlit co je to ta "samokalitelnos t"? Zkoušel jsem pátrat, ale asi nemám správně nastavené vyhledávače na "hantec" 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 17.05.2025, 20:20 » |
|
To není hantec, to jsou základy metalurgie a naprosto běžný výraz u oceli, ale i pro některé slitiny včetně hliníkových. Technologie 3. ročník Obávám se, že jsme ve "třeťáku" na Pardubické dráťárně nic takavého jako Základy metalurgie neměli...  Tedy jsem si vlastně jistý. Dal by se ten proces nějak popsat i pro nemetalurgy?
|
|
|
|
|
|
|