No nejsem biochemik, nicméně je to látka nevodivá
Vtéž glycerin, 1,2,3-propantriol, HOCH2-CHOH-CH2OH; viskosní hygroskopická kapalina sladké chuti, dobře rozpustná ve vodě. Je součástí acylglycerolů (mono-, di- a triacylglycero
ly, viz fosfatidáty, viz lysofosfolipid
y). Vyrábí se z tuků (esterů glycerolu s vyššími mastnými kyselinami) alkalickou hydrolysou (vedlejší produkt při výrobě mýdel); vyrobit jej lze též z propylenu nebo akroleinu. Používá se v kosmetice, potravinářství, farmacii, k výrobě alkydových pryskyřic a výbušnin. Vzniká v organismech jako produkt při trávení zmýdelnitelnýc
h lipidů nebo redukcí dihydroxyaceto
nfosfátu s následnou defosforylací. Do metabolismu vstupuje po aktivaci fosforylací, při níž vzniká sn-glycerol-3-fosfát, který může být dehydrogenací převeden na meziprodukty glykolysy (obvykle dihydroxyaceto
nfosfát), jež mohou sloužit pro katabolické odbourání nebo pro synthesu sacharidů.
Toto sem našel
