Je správné jištění třífázové sklokeramiky třemi jednofázovými jističi?
Karel Kosina:
Domnívám se, že v případě sdružených jednofázových spotřebičů nebo obvodů se nedá hovořit o nějakém jejich zapojení do hvězdy nebo trojúhelníku, tato označení jsou vyhrazena pro zařízení jejíchž plný provoz je závislý na všech třech fázích, jako jsou např. motory.
Jirka Š.:
Takovou varnou desku mám doma. Má čtyři plotýnky, ale dvě z nich jsou dvouzónové. Tedy celkem šest jednofázových obvodů celkem vysokého příkonu, takže jsou logicky rozděleny do tří fází. Takže při výpadku jedné nebo dvou fází nepůjde některá z plotýnek, ostatní poběží normálně. Snížení výkonu je v tomto případě nesmysl a diskutovat o tom, jestli toto zapojení nazvat zapojením do hvězdy je úsměvné - z tohoto pohledu je veškerá domovní instalace v domě s přivedeným 3f napětím do hvězdy, ne.....? :-)
Georgis Fasulis:
Pro Karla Kosinu: Já tu terminologii použil pro lepší představu, protože se bavíme o 3-fázovém spotřebiči.
Georgis Fasulis:
To Š: 3-fázové tepelné spotřebiče na sdružené napětí (tedy zapojené do trojúhelníku) jsou celkem běžnou záležitostí.
PS: Pane Š, jak víte, že máte doma stejnou varnou desku jako tazatel? Vaše jasnovidectví mi přijde taky celkem úsměvné.
Jaroslav Hasala:
To, jak se bude varná deska chovat při výpadku jedné fáze, není tak úplně jisté. Většinu varných desek je možné zapojit různě, viděl jsem dokonce desku, kterou bylo možné připojit 3L+N+PE, 2L+N+PE, 1L+N+PE, ale také 3L+PE a 2L+PE.
Bude záležet na vnitřním zapojení desky.
Stále jsem ovšem přesvědčen, že výpadek jedné fáze desku nepoškodí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana