Je správné jištění třífázové sklokeramiky třemi jednofázovými jističi?
Mirek Karel:
Pan Hejduk mě předeběhl v reakci na citát p.Šulce :Varná deska vám nepoběží v plném výkonu a poznáte to tak,že vodu na kafe budete ohřívat v delším čase než obvykle.... a já mu (poklona) .Je opravdu důležité vyjadřovat se přesně,když chceme radit laikům, jako je to patrně v tomto případě.Jen bych rád ubezpečil tazatele p.Jíru,že pokud bude mít zrovna pech a zapne plotýnku na vypadlé fázi,tak si kávu neohřeje vůbec.Varnou desku tím nikterak nepoškodí,akorát se nedočká toho oblíbeného moku.
Radek Jíra:
To jsem necekal, ze se to tu takhle detailne probere :). Pro me, jako pro laika, staci pouze to, ze se zarizeni nemuze poskodit (moc jsem na te desce nesetril :)). Ale porad mi nejde na rozum, zda vypadek faze zpusobi vypadek plotynky (ostatni pujdou na plny vykon) nebo snizeni celkoveho vykonu desky (pujdou vsechny plotynky, ale na castesny vykon). Dle p. Karla to vypada spise na kombinaci :).
Karel Kosina:
Pomiňme krátké pomýlení pana Šulce a vraťme se k původní otázce.Jelikož se jedná o spotřebič,který je prakticky sdružený z více spotřebičů na 230V a jeho celková spotřeba je vyšší než možná v jedné fázi,můžeme uvažovat o tzv.sdruženém obvodu což jsou dva nebo jednofázové obvody stejného charakteru s krajními vodiči rozdílných fází.Tj.tedy 2x nebo 3x 230V.
Tímto zde není žádná podmínka společného jištění 3f jističem,jen pojistky nebo jističe musí být seskupeny do trojic s řádným označením sdruženého obvodu.Jen nutno neopomenout,že v sdruženém obvodu musí být vřazen prvek umožňující vázaně vypnout všechny krajní vodiče,např.sporáková kombinace kterou sice tazatel nezmiňoval,ale jsem přesvědčen že je v jeho instalaci obsažena.
Všechny vodiče sdruženého obvodu musí být až do místa rozbočení ,např.svorkovnice sporáku,vedeny ve společném kabelu.
Z tohoto usuzuji,že instalace je provedena bez závad a 1f jističe není nutno měnit za 3 fázový.
Georgis Fasulis:
To Jíra: To záleží na tom, jak jsou plotýnky zapojeny. Dle mého úsudku by měly být zapojeny do hvězdy a tím pádem při výpadku fáze opravdu příslušná plotýnka vypadne úplně a zbylé pojedou na plný výkon. Snížení výkonu by připadalo v úvahu pouze v případě zapojení plotýnek do trojúhelníku, což nepředpokládám .
PS: Proč nepoužíváte interpunkční znaménka?
Radek Jíra:
To Fasulis: Jsem zvyklý psát bez znamének. Ne všechny weby si tím dobře poradí (to ale není zdejší problém). (poklona) za vysvětlení. Zapojení lze, pokud se nemýlím, zjistit z dokumentace k zapojení desky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana