Je správné jištění třífázové sklokeramiky třemi jednofázovými jističi?
Pavel Draštík:
Co když tam budou pojistky, taky tam dáte třífázové?? Nebudeli u varné desky sporáková kombinace a jistič bude sloužit jako vypínač spotřebiče, pak musí vypínat všechny fáze a v tom případě je nutno použít 3f jistič
Jaroslav Hasala:
To Libor Cr.
Tak jak jsem psal, třífázový okruh by měl být odjištěn třífázovým jističem. Vámi jmenovanované vyjímky podle mě nemají v dnešní době větší opodstatnění, navíc v jednom kabelu by neměly být různé okruhy. Jde také o to, aby bylo možné okruh vypnout, pokud není použitá sporáková kombinace, je třífázový jistič nutný.
Roman Šulc:
Pane Hasala,když použijete ve větě slova " měl by být",tak je to stejné jako" může a nemusí".Použijete-li větu "Třífázový okruh musí být odjištěn třífázovým jističem",je to jednoznačné.
Slovami "může být""mělo by""bylo by možné"se můžete bavit s laikem,ale pana Libora Cr. tímto nepřesvědčíte a mě také ne.Musíte tedy napsat s jakým článkem normy je toto v rozporu(což určitě děláte v revizních zprávách).
Milan Selezan:
Predpokladám že šporák bude napojený jedným káblom a nie 3 samostatnými káblami. Keď jedným káblom, tak musí byť zaistené odpojenie 3 fáz naraz jedným zariadením. Teda keď dáte poistky alebo 1-istič a idete 5-žil káblom, mali by ste dať za tým ešte 3-P (resp.3P+N) vypínač. Preto je to jednoduchšie riešiť 3P ističom. Je je to v norme o využití spoločných žíl v jednom kábli. Normu z hlavy neviem, ale je to tak.
Josef Hejduk:
To Roman Šulc:
Požadavky citace ČSN z Vaší strany chválím a stejně tak bych se i já a další diskutující dozvěděli, jaké změny nastanou při chodu spotřebiče s plotýnkami na 240V zapojeného na trojfázový přívod při výpadku dvou fází napájecího kabelu, jak jste uvedl ve svém příspěvku,cituji vás: ..... Varná deska vám nepoběží v plném výkonu a poznáte to tak,že vodu na kafe budete ohřívat v delším čase než obvykle.... konce citátu. Jde mi o konkrétné vysvětlení změn poměrů, případný výpočet a hodnoty. (poklona) předem za přínosný příspěvek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana