Je správné jištění třífázové sklokeramiky třemi jednofázovými jističi?

(1/10) > >>

Radek Jíra:
Nejsem zadny elektrikar, takze svuj problem popisi jednoduse. Mam varnou desku, ktera bezi na 380V. Mela by tedy byt jistena 3F jisticem. Jenze jsem zjistil, ze je jistena tremi jednofazovymi jistici. Logicky mi to nepripada uplne spravne. Je to vubec dle norem? A mam pravo to reklamovat (jedna se o novou zastavbu)? A nemuze to tu desku znicit?  (poklona)  za odpoved.

Karel Kosina:
Zcela jistě má vaše varná deska všechna tělesa na 230 Volt.Protože se v případě zapnutí více těles-plotýnek jedná o velký odběr,tímto je nelze napájet pouze z jedné fáze a proto jsou tyto rozdělena svým zapojením do 3 fází,tedy je zapojena na 3x230 Volt.
Jelikož takto může běžet každá fáze samostatně bez závislosti na druhých,není tímto ani požadavek na třífázový jistič.Vaši varnou desku to rozhodně nezničí.

Radek Jíra:
A co by se tedy stalo, kdyby mi z nejakeho duvodu vypadly 2 faze a ja bych to nevedel? Zatim jsem nestudoval navod na desku, ale predpokladam, ze by tento stav mohl byt osetren i primo na desce.

Roman Šulc:
Varná deska vám nepoběží v plném výkonu a poznáte to tak,že vodu na kafe budete ohřívat v delším čase než obvykle.

Radek Jíra:
A nemuze to byt zapojeno take tak, ze by napr. jedna faze "zasobila" dve s mensim prikonem a ostatni dve by byly pripojeny k tem energeticky narocnejsim? Takze by pri vypadku faze fungovala pouze cast desky. To ale asi zalezi na tom, jak je udelana ta samotna deska. Prijde mi, ze dle p. Kosiny je to v podstate 1F, ale z duvodu velkeho prikonu je to rozdeleno na 3F. A p. Sulc mluvi spise o "opravdovem" 3F spotrebici (na ktery bych mel asi pouzit ten 3F jistic).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana