Je někde pro investory uvedeno, že uvedené počty zásuvek nejsou maximální ale minimální?
Ľudovít Horváth:
Pán Draštík, tvrdo sa odvolávať na ustanovenia jednotlivých noriem, alebo na výsledky výpočtov rôznych softvérov môže byť síce spoľahlivé, ale zároveň trocha alibistické a pohodlné, stačí si naštudovať veci potom podľa nich robiť a mám vystarané. Normy sú odporúčaním.
Pre jednoduché inštalácie v bytoch či rodinných domoch postupujem vždy podľa toho čo potrebujem urobiť. Zásuvkové okruhy: v 33 2000-5-523 je uloženie podľa "A" trocha vágne. Čoje izolačná stena? iste nemá rovnaké parametre pre odvod tepla stena popisovaná Vami a tehlová stena v ktorej je priamo pod omietku umiestnený kábel. V druho prípade dám pokojne CYKY 3Cx1,5, istím 13B a aj SICHR vám to spočíta na 3kVA, čo stačí na pračku, myčku , chladničku, vŕtačku, všetko samostatne, ostatná elektronika, či elektrospotreb iče počet zásuviek podľa potreby.(33 2000-5-52 tab.52J)
váš prípad sa dá ošetriť iným typom kábla, (tab.52.C2 cit. normy ,napr. NHXMH od HELUKABEL), alebo jednoducho v inkriminovanýc h priestoroch nezväzkovať káble, no určite nebudem používať 4mm2. Principiálne.T reba myslieť aj na ľudí , ktorý montáž prevádzajú.
Súhlasím, že nemôžem dovoliť narvať PVC žľab CYKY káblami pre technologické zariadenia, napr. pre mraziarenskú technológiu nota bene s cyklickým zaťažením, nota bene maximálne namáhanú v lete a vonku na slnku,(častá osobná skúsenosť pri revíziách), tu už musím starostlivo počítať.
Myslím si , že je výhodné mať vynikajúce znalosti a používať aj vlastný úsudok a vedieť udržať zodpovednosť.
Georgis Fasulis:
To Beláň: máte jistě pravdu s tou soudobostí, my ale tady hovořili o případě 2 kabelů! Tam se 100% soudobostí počítat MUSÍM! Z jedné strany jste pro tvrdé dodržování jedněch norem, z druhé strany ignorujete nebo minimálně zpochybňujete normy druhé - přitom způsob uložení a zatížitelnost vodičů je z hlediska bezpečnosti a možného požáru jedna z norem nejdůležitější ch.
Georgis Fasulis:
To Horváth: Ano, normy nemusím dodržet, ale jen pokud zajistím a prokážu bezpečnou elektroinstala ci i při nedodržení norem. V tomto případě - izolační homota (NE CIHLOVÁ ZEĎ!) 2 kabely ve svazku - CYKY 3Cx2,5: V PD pak musí být doložen výpočet oteplení, jehož výsledkem bude, že teplota kabelu nepřekročí povolenou hodnotu ani při 100% zatížení. Jakákoliv jiná možnost je nedodržení ČSN a případný požár či jiná nehoda způsobená přehřátím kabelu jde na vrub projektantovi a revizákovi.
Pavel Draštík:
Toto je reakce na předcházející příspěvky, i když už nesouvisí s původním tématem.
Co to je v technice používat vlastní úsudek?
Buď budu dodržovat normy, zákony apod. na 100% a pak si jsem jistý, že mohu být v klidu a když se něco stane jsem v pohodě nebo občas jako projektant nebo i revizní technik přimhouřím oko (někdy i obě) a pak, když náhodou dojde k maléru, tak se strachy klepu a chytá se mně infarkt.
Oko občas přimhouřím taky, ale vždy jen tak, abych mohl v klidu spát.
Je plno věcí a činností všech zainteresovaný ch (projektant, montážník, revizní technik) které nejdou zpětně dokázat, ale jištění a dimenzování kabelů je právě to, co jde téměř vždy dokázat zpětně. Když se bude vyšetřovat požár vždy připadá na prvním místě elektrická instalace a jestli to někdo nezapálil, když ani jedna možnost nejde uplatnit tak se pátrá dále po příčinách.
Možná, že kdyby jste viděli „HOCHY“ dříve v zelených montérkách dnes v černých montérkách a na zádech nápis policie, jak prohlížejí např. spáleniště, třeba by jste změnili názor a normy začali více dodržovat. Měl jsem možnost něco takového pozorovat, jako nezúčastněná osoba.
Jaromír Urbanec:
Vetšinou je hlavní jistič 25A, takže není soudobost 1 ani možná.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana