Je někde pro investory uvedeno, že uvedené počty zásuvek nejsou maximální ale minimální?

<< < (4/8) > >>

Jaroslav Hasala:
Tak jak jsem psal, vodiče CY 4 se u zásuvek 230V používají jen velmi vyjímečně, spíše u delších vzdáleností (kvůli úbytkům napětí). Do některých zásuvek 230V ani vodiče CY 4 nejdou připojit.
Souběhům se většinou nelze vyhnout, i při uložení pod omítku není obvyklé sekat samostatné drážky pro každý kabel.
Co se týká výpočtů pro oteplení, myslím že jsou trochu nadsazené, i pro ty nejnepříznivěj ší případy.
S kabely poškozenými přetížením jsem se zatím setkal opravdu jen vyjímečně, vždy šlo o několikanásobn é přetížení.
Při jedné revizi jsem se setkal s případem že na kabel CYKY 5Cx 2,5 byl připojen elektrokotel 24 kW, při provozu odebíral skoro 35A. Kabel byl uložen v lištách LV 40x 40, spolu s dalšími kabely 3x 1,5 a 3x 2,5 - zásuvkové okruhy pro kuchyň restaurace (fritézy, mikrovlnky). O zatížení těchto zásuvkových okruhů svědčí i to, že byly odjištěny jističi 25A. Lišta byla doslova narvaná, víčka byly přichycené stahovacími páskami. V provozu to takto bylo nejméně tři roky. PVC Lišta nejevila žádné výraznější známky tepelného poškození. Zkoušel jsem i měřit teplotu, po několika hodinách provozu, teplota v liště byla asi 60°C, samotný kabel CYKY 5Cx 2,5 na vzduchu (u kotle) měl asi 35°C. Okolní teplota byla asi 20°C.
Tak mi vysvětlete, jak je to možné, když podle výpočtu pro oteplení by měly mít kabely asi 850°C.
Majitel objektu se hrozně divil, že se mi toto provedení nelíbí a nechápal proč by se to mělo předělávát, když mu to bez problémů funguje.  
Nakonec jsme na revizi nedohodli, i kvůli dalším věcem, věřím, že to takto provozuje dodnes.

Milan Selezan:
So zásuvkami (dvojzásuvkami) je potrebné postupovať s citom a správnym odhadom rozdelenia obvodov. Budem sa venovať viac domácnostiam ako prevádzkam. Osobne navrhujem pre káždý veľký spotrebič samostatný obvod - istič, alebo chránič pre 1 zásuvku (el. rúra šporáka, umývačka riadu, pračka, mikrovlnka a k nej 1 zásuvka voľná). Potom prídu zásuvky všeobecné v byte, kde predpokladám len malé spotrebiče ako TV, rádio a možnosť pripojenia stolnej lampy a vysávača. Podľa toho vychádzajú cca 3 obývacie miestnosti na jeden obvod, ďalej chodby, závetria a pod. 1 obvod na podlažie  ( u týchto nebojím sa dať aj 12 zásuviek na jeden istič -norma hovorí "môže-lze" najviac 10 a nie "musí"). Ďalej samostatne bývajú zásuvky pre kotol ÚK, STA, EZS, el.vrátny. Je ich teda pomerne veľa, ale istota, že nevypádavajú preťažením. Súčasnosť využitia týchto všetkých obvodov je asi 0,4 takže aj so svetelnými obvodmi vyjde do hlavného ističa 25A.

Georgis Fasulis:
To Hasala: ty teploty se mi počítat nechce a taky se mi zdají nadsazeny, ale normy hovoří jasně. Jinak s kabely pod omítkou problémy nejsou, ty jsou chlazeny dokonce líp, než kabely na vzduchu. Bavíme se o kabelech uložených přímo v tepelné izolaci. Ty koeficienty v te normě opravdu jsou.

Pavel Draštík:
Uvedené teploty jsou teploty jádra tzn. vodiče. Teploty povrchu kabelu budou nižší, ale ty se nepočítají ani se s nimi neuvažuje.
Teplota jádra kabelů dosáhne v době než vypne předřazený jistící prvek.
I u kabelu pod omítkou uložených ve svazku (v jedné drážce) se snižuje proudové zatížení oproti kabelům uložených jednotlivě, ale tento koeficient je vyšší než u kabelů uložených v izolační hmotě.
Uvádět zde různé příklady zatížení vodičů není možné, to je na celodenní seminář.

Štefan Beláň:
Podle mne je uvedená provozní teplota 293°C při zatížení 16A (při plném zatížení jak uvádí p. Draštík) úplný nesmysl!Dle mého názoru se uvedená teplota vztahuje k teplotě jádra při zkratu, než vypne jistící prvek a to je o něčem úplně jiném než se zde předkládá. Zde hraje významnou roli také charakteristik a jistícího prvku, která u běžného provozního přetížení nemá téměř žádný vliv.Koeficienty dobře znám a vždy mne nadzvedne, když projektant při výpočtu použije soudobost k = 1 pro 15 kabelů 5C jištěných 16A, a přitom je hlavní předřazený jistič třeba jen 80A. Jak do 15 kabelů dostanu 15x16=240A? V tomto případě je technicky možná  max. soudobost k=0,3 a skutečná soudobost ?? To je příklad z praxe.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana