Je někde pro investory uvedeno, že uvedené počty zásuvek nejsou maximální ale minimální?

<< < (3/8) > >>

Pavel Draštík:
Pánové vaše reakce jsem očekával.

Zkuste se vrátit do střední školy a začít počítat a nebo si zakupte nějaký prográmek na výpočty zatížitelnosti vodičů. Jinak je na www.oez.cz prográmek SICHR, který je volně ke stažení a zkuste si třeba v něm spočítat zatížitelnost vodičů ve svazku. Věřím, že někteří z vás budou překvapeni jak se způsobem uložení a počtem vodičů ve svazku se mění zatížitelnost vodičů a kabelů.

Jaroslav Hasala:
Na každý pád, vodiče CY 4 jsem ještě v běžných domovních instalacích u zásuvek 230V ještě neviděl.
Znamená to, že je všechno špatně?

Pavel Draštík:
To: Jaroslav Hasala

Ne to neznamená, jen když vodiče (např. kabely CYKY) uložíte ve svazku tak se snižuje jejich proudové zatížení - hůře se chladí a vzájemně se ohřívají, proto ta zvýšená teplota.

Josef Hubáček:
To: Draštík
Můžete mi, prosím, prozradit jedno sladké tajemství. Za jaký čas se ve Vámi počítané situaci vodiče ohřejí na uvedenou teplotu 293 °C ?  Nemám zatím program SICHR, tak to beru jako testík co ten program dovede.

Georgis Fasulis:
Pan Draštík má naprostou pravdu. Izolační hmoty mají pro kabely jednu nevýhodu, neodvádějí dobře teplo (protože jsou izolační). Jím určený průřez dle 332000-5-523 na dané uložení kabelů je správný. Je z toho cesta ven a ponechat 2,5mm2 - nutno ale kabely uložit do stěny odděleně a to minimálně ve vzdálenosti rovné 2-násobku průměru kabelů. Anebo dát 4mm2. Argument soudobosti u svazku dvou kabelů neobstojí - tady musím počítat s možnou 100% soudobostí. Toto uložení ale platí pro uložení přímo v izolační stěně. Pokud mám kabely vedeny vzadu za sadrošem, tak jsou vlastně na vzduchu a uložení je z hlediska oteplení příznivější a 2,5 mi stačí. Je dobře, že tady na toto problematiku pan Draštík upozornil. Na omezení proudové zatižitelnosti kabelů z hlediska oteplení a způsobu uložení se totiž většinou zvysoka kašle. Často se setkávám v průmyslových instalacích se žlaby MARS naplněnými k prasknutí silovými kabely - přitom při takovém uložení jdou snižovací součinitelé až na koeficient 0,3! A provoz vám s klidem poví - ty nové kabely tam strčte - tam se ještě vlezou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana