Je takéto centrálne použitie prúd.chrániča možné?
Jaroslav Jonáš:
Pan Nyč měl vedle nehodných akvarijních rybek, které po nežádoucím vybavení chrániče nepočkaly na návrat svého majitele z dovolené, rovněž barvitě popsat obsah mrazáku a lednice. Tyto dva spotřebiče, na rozdíl od akvarijních rybek, má zcela jistě každý. Nepřeju nikomu nic špatného, ale sebevětší zastánci jediného proudového chrániče na všechno v bytě nebo v rodiném domku by po takovéto VLASTNÍ ZKUŠENOSTI zcela jistě obrátili.
Štefan Beláň:
To: Nyč,
moc jste mne potěšil s upozorněním na čl.314.2 - ČSN 33 2000-3.
Mnohokrát jsem článek četl, ale nikdy mne nenapadlo jeho použití v případě instalace centrálního chrániče.
Při čtení čl.314.2 jsem uvažoval pouze na jištění proti nadproudům.
Přiznávám, že budu muset přehodnotit můj dosavadní kladný postoj k používání centrálních chráničů s citlivostí 30 mA. Je to možná jediný článek v normách, který by mohl být použitý i v ostatních obdobných případech, jaký jste popsal. Nechtěl bych být RT, který to navrhl a schválil.
Díky!
Poznámka: - neplatí to pro chrániče 100 mA a výše ( například ochrana proti požáru)
Petr Doležal:
Na původní otázku zní odpověď ano.
Já to např. u RD za předpokladu, že impedance smyček je vyhovující, řeším následovně:
Rozdělím 3f přípojnice na úsek "A" a "B". Na "A" (blíže k přívodu) pověsím obvody u kterých není předepsán povinně chránič (t.j. světelné obvody, zásuvkové obvody).
"B" je připojeno na "A" přes 3f chránič. Na tento úsek pověsím koupelnu (světlo i zásuvku, pračku, boiler, sporák, pracovní zásuvky v kuchyni, zásuvky na fasádě).
Pak vůbec nevadí, když při dovolené chránič vypne, jedině po příjezdu nemám teplou vodu na sprchování. Lednice, mrazničky a "rybičky" jsou v pohodě.
Miroslav Bardoděj:
Do svého právě stavěného RD chystám následující zapojení chráničů:
Za místem rozdělení PEN na PE a N budou připojeny dva chrániče paralelně - 0,3/S a 0,03G. Ten 0,03G bude použit pro připojení několika málo důležitých okruhů (lednice, mrazák, apod.). Chránič 0,03S bude použit pro celý RD jako ochrana proti požáru. Za ním budou paralelně připojeny další dva chrániče 0,03G, za které budou "rozházeny" zásuvkové a světelné okruhy tak, že spolu budou zásuvkové okruhy zenvnitř RD a světla vně, a opačně. Slektivita chráničů, které budou zapojeny za sebou by měla být zajištěna. Celkem tedy budou použity 4 chrániče.
Přímo za chránič 0,3/S plánuju připojení obvodů s vyšší možností unikajících proudů (např. elektrokotel) a vývod do samostatného rozvaděče pro garáž. Ostatní okruhy budou až za chrániči 0,03G.
Dál plánuji použití přepěťových ochran, DEHN Ventil TNC (třída B a C) bude použit ještě před rozdělením PEN (takže před dvojicí chráničů 0,3/S a 0,03G). Svodiče třídy D budou použity v jednotlivých okruzích, takže až za chrániči 0,03G.
Tibor Hanko:
Ja by som na jednofázové okruhy použil 3 dvojpólové (jednofázové) chrániče - každý na inú fázu. Je to rozumný kompromis. Oproti použitiu 3fázového FI tak znížite riziko nežiadúceho vypnutia o 2/3. (tu budete mať "k dispozícii" 30mA pre každú fázu a nie iba 30mA pre všetky ako pri použití 4 pólového FI). Takisto pri vybavení FI vám odpojí od napätia iba 1/3 obvodov v porovnaní s 3fázovým FI. Ale, samozrejme na 3fázové spotrebiče musí byť použitý 4pólový FI a nie 3 2pólové. Použitie FI typu G vám schvaľujem.
Prepäťovky triedy D by som dal priamo do zásuviek, nie do rozvádzačov - mali by byť čo najbližšie k spotrebiču. Ja mám doma všetky zásuvky bez prepäťoviek triedy D, ale pre citlivé spotrebiče používam adaptéry s prepäťovkami aj pre TV anténu a telefónnu linku - ešte stále mám dial-up pripojenie na net :-( Tie stačia na PC a TV,video...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana