Je takéto centrálne použitie prúd.chrániča možné?

<< < (4/5) > >>

Jan Kučera:
Vážení pánové! Necítím se v této sekci, plné zanícených zastánců proudových chráničů, příliš silný v kramflecích. Heslo "safety first" je přijatelné pouze při jednostranném pohledu na tento problém. Příklady úhynu rybiček, zkažení masa v mrazáku, výpadku počítačů apod. jsou dost alarmující. Zažil jsem několik zrůdností:
   Pětipodlažní dům (Okresní pojišťovna VZP Jihlava); jediný společný 30 mA proudový chránič pro celou instalaci. Stačilo jedno použití vadasky elektrikáře, tedy mne osobně, který o tom nevěděl, a s celým domem byl vypnut i server (v té době byly UPS teprve v začátcích) a mohu vás ubezpečit, že byl ze strany systémáků řev.
   Kanceláře jednoho logistického centra; 24 zásuvkových okruhů na jeden chránič. První vadná varná konvice shodila server (taky neměli UPS)
   Kuchyně v restauračním zařízení; chránič před průmyslovým sporákem. Už v prvním roce začal občas padat. Po změření i výměně chrániče (samozřejmě v záruce) reklamován sporák u dodavatelské firmy. Technik dodavatelské firmy odmítl reklamaci uznat s tím, že před sporák dá chránič jenom blbec a zákazník toto tvrzení akceptoval. Chránič byl na jeho přání demontován.
   Přechodové jevy při zapínání většího počtu impulzních zdrojů třeba PC nebo spotřebičů indukčního charakteru způsobí často vybavení chrániče. To připouštějí elektrotechnič tí teoretici.  
   Jako perličku bych uvedl, že firma GEWIS nabízí novinku; dvoumodulový přístroj na dynlištu, který umístěn a zapojen vedle proudového chrániče (pochopitelně jen výroby GEWIS) při jeho vybavení a po provedení kontrolní rutiny daného okruhu mechanicky tento chránič zapne. Jen je to trochu drahé.
   Když jsem sondoval různé názory, dostal jsem škálu odpovědí od názoru, že proudový chránič vždy, všude a za každou cenu až po názor co ti zákon (normy) nenařizuje, nedělej. Ostatně proudový chránič je ochrana doplńková do prostorů zvlášť nebezpečných, případně koupelny a venkovní zásuvky do 20A.
Tak nevím.

Štefan Beláň:
To: Kučera
Rozumím vám a příklady které uvádíte jsou důsledkem "českého" používání chráničů. Na prvním místě cena! No a pak to dopadá jak uvádíte. Mé zkušenosti jsou obdobné.  U bytů jsem celkem tolerantní. Osobně jsem to několikrát praktikoval, ale po této diskusi se můj jednoznačný postoj trochu změnil.Pokud by se chrániče používaly v přiměřeném poměru k jističům, jsem zásadně pro jejich využívání. Heslo "safety first"  by mělo být heslem každého RT. Poznámka: - chránič není určen jen pro doplňkovou ochranu jak uvádíte.

Jan Kučera:
412.5 Doplňková ochrana proudovým chráničem
POZNÁMKA Účelem použití proudového chrániče je pouze zlepšit jiná opatření na ochranu proti úrazu elektrickým
proudem při normálním provozu.
412.5.1 Použití proudového chrániče se jmenovitým reziduálním proudem∗) nepřesahujícím 30 mA se
považuje za doplňující ochranu před úrazem elektrickým proudem při normálním provozu v případě, že
selžou ostatní ochranná opatření nebo v případě neopatrnosti uživatelů.
412.5.2 Použití takového zařízení jako jediného ochranného opatření se nepřipouští a nezbavuje nutnosti
použít jedno z ochranných opatření, které stanoví 412.1 až 412.4.
Toto je přesná citace ČSN 334000-4-41.
Nedorozumnění v pojmu základní a doplňková ochrana zřejmě spočívá v tom, že existují proudové chrániče jako takové  a potom sdružené přístroje, které obsahují jak chránič, tak jistící prvky.

Štefan Beláň:
To: Kučera
Nechci se opakovat. Toto téma zde bylo již mnohokrát diskutováno. Drobné upozornění pro vás: - uvedl jste ochranu živých částí - čl. 412. Chránič se používá také pro ochranu neživých částí podle čl. 413.Poznámka:  Pokud budete hledat v diskusích kolem koupelen, najdete tam vše.

Milan Selezan:
Nie som zástancom centralizované ho prúdového chrániča z dôvodu že je citlivejší na vypínanie a všetkého veľa niekedy škodí. Moja filozofia návrhu vychádza z toho, že ako hlavný vypínač rozvádzača má byť jeden prvok, a to buď vypínač, alebo istič. Potom si rozdelím obvody na tie ktoré potrebujú chránič a na tie kde stačí istič. Tam kde nie je potrebný, napojím obvody priamo bez chrániča a nemusím si lámať hlavu na spoľahlivosti rizika vypnutia, na ktoré sa vedú dlhé debaty. Tie obvody ktoré potrebujú chránič roztriedim či je potrebný z hľadiska dIn 30mA - 300mA. Podľa ich počtu sa rozhodnem pre použitie jedného alebo dvoch centrálnych (prípadne individuálných kombinovaných) chráničov. Je to niečo podobné, ako keď sa rozhodujeme o individuálnej, centrálnej alebo kombinovanej  kompenzácii jaloviny, kde sa to tiež nedá povedať, že len jeden spôsob je najlepší.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana