Je takéto centrálne použitie prúd.chrániča možné?
:
Dostali sa mi do rúk projekty el.inštalácie rod.domu, v ktorých
projektant použil trojfázový prúd.chránič s rozd.prúdom 30 mA
pre ochranu jednofázových zásuvkových obvodov.Je takéto centrálne použitie prúd.chrániča možné ?
Nebude chránič reagovať pri nerovnomernom prúdovom zaťažení zásuv.
obvodov ?
Miroslav Nyč:
Princip proudového chrániče je založen na porovnávání proudů v pracovních vodičích prostřednictví m součtového transformátoru, který je vlastně srdcem každého chrániče. Takže při normálním bezporuchovém stavu instalace i připojených spotřebičů bude výsledný indukovaný proud v součtovém transformátoru roven nule a chránič nebude vybavovat i když budou jednotlivé fáze nerovnoměrně zatíženy. Nevýhodou však je, že když nastane porucha v jednom zásuvkovém obvodu, chránič vypne i ostatní obvody, které s poruchou nesouvisí.
Tomáš Novotný:
To: Ján Jančovič
váš projektant pro vás zvolil možnost rozumné míry ochrany za rozumnou cenu. Lepší než centrální chránič "na všechno", tedy včetně světelných okruhů.
Má to ale své nevýhody. Jednu zmínil výše pan Nyč. Druhá je ta, že když dojde k poruše chrániče, tak jste bez ochrany úplně všude. A přijdete na to až při testování chrániče - teoreticky do měsíce, prakticky až si náhodou vzpomenete.
Takže jde o bezpečnost a cenu (nebo naopak). A jedno je přímo úměrné druhému. Přesto si myslím, že rozdělení zásuvkových obvodů do 3 skupin a vybavení každé skupiny dvojpólovým (="jednofázovým") chráničem by za cca 2000 Kč eliminovalo nevýhodu možnosti vypnutí všech obvodů a trošičku i zvýšilo bezpečnost. Další možností je metoda 1 obvod = 1 jistič + 1 chránič, ale tady už jde o desetitisíce Kč navíc.
Záleží jen na vás a Vašich možnostech. Já sám jsem zvolil tu poslední alternativu (odpůrci chráničů prominou :-)) )
Pavel Černý:
.
Nedávno jsem řešil podobnou otázku nad projektem elektroinstlac e v RD , kde bylo celkem 27 okruhů a z toho 14 přes jeden čtyřpólový chránič. Navrhl jsem majiteli nemovitosti rozdělit chráněné obvody přidáním ještě jednoho dvoupólového chrániče ( stejný důvod jako p. Nyč- viz výše).V dalším množení chráničů už tvrdě rozhodla ekonomika. Současný rozvaděč (48/56 polí) je již téměř zaplněn a další chránič nelze umístit. Větší rozvaděč nejen že je o dost dražší, ale ani vzhledově to není ono ( investor vybíral podle a)designu,b)počtu polí ).Verzi podle p. Novotného jsem si ani nedovolil zmínit a trochu ji považuji za zbytečnou. Jistě si každý dokáže spočítat cenu 2x 4pólový chránič a 12x 2pólový chránič.
Přeji příjemný den.
Zdenek Gec:
Vážení přátelé,
nezapomínejme pro samou ekonomiku na základy fyziky. V žádné reálné instalaci není součet proudů v pracovních vodičích roven nule. Musíme brát ohled na součet všech unikajících proudů v instalaci za proudovým chráničem, na které proudový chránič reaguje. Proudový chránič má předmětovou normou předepsán rozsah funkce v rozmezí 50 až 100% IΔn. Proto může proudový chránič s IΔn = 30 mA vypínat v rozmezí 15 až 30 mA. Na zásuvkové vývody se dá zapojit cokoli, součet unikajících proudů narůstá a např. u tepelných spotřebičů se navíc jeho hodnoty mění mezi studeným a teplým stavem,... Chránič "bez zjevné příčiny" vypadává, při jeho měření a měření izolačního stavu instalace je vše v pořádku. Potom bývá často proudový chránič překlenut. Finanční ztráta 100% a úroveň ochrany bez komentáře.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana