Lze osadit prázdný podružný rozvaděč nebo jej musím koupit již sestavený?
Kamil Novák:
Citace: Jirka Š. 05.06.2008, 11:56
Co změříte v typizované skříňce, kde je osazeno deset jističů a několik proudových chráničů? Podle mě je důležitější měření již zapojených okruhů.
Samozřejmě nemluvím o průmyslových rozvaděčích s poněkud složitějším zapojením.
To je pořád dokola ! >:(
Kolega Franěk, jakožto RT, ve vlastním rozvaděči (tedy bez vývodů) pravděpodobně neměří NIC !!
To je věcí a povinností výrobce kterou asi většina přenese na akreditovanou zkušebnu.
Naopak, RT zajímá, posuzuje a měří vše co se týká instalace rozvaděče a jeho vývodů (umístění rozvaděče v prostoru, vhodnost pro dané vnější vlivy, přístupnost, připojení, vhodnost jištění, měření na chráničích, atd.)
Pozn. : Tak a schválně za jak dlouho se zase objeví další s dotazem : "Jak si mohu slepit rozvaděč aby prošel revizí ?" :-[ :( :-\
Jirka Š.:
Já nechtěl vědět, co změří pan Franěk. Ale chtěl jsem vědět, co v takto jednoduché, možná až primitivní skříňce, má měřit ta akreditovaná zkušebna. Mě to přijde jako střelba velkým dělem na malý cíl. Nic ve zlém :)
P.S. V praxi se setkávám s o několik řádů složitějšími rozvaděči, tam ten postup chápu.
Miroslav Revús:
Jednoznačne všetky bezpečnostné predpisy a normy týkajúce sa rozvádzačov požadujú alebo aspoň predpokladajú, že rozvádzač vyrobí osoba/firma so zodpovedajúcim vybavením, znalosťami a oprávneniami.
Ak keď budú použité výhradne typizované a odskúšané komponenty.
Hoci je to niekedy postavené na hlavu, najmä u malých skriniek, niekto musí za to niesť odpovednosť a to je práve ten výrobca. On nesie zodpovednosť za výrobok, v dobrom i zlom.
Jan Alin:
Zvláštní je že se každý zabývá tím co lze změřit na malém rozvaděči na deset jističů když tam není štítek.
On ten štítek výrobce je hlavně o odpovědnosti výrobce za tento výrobek, když nemám na rozvaděči štítek tak za něj jako za výrobek výrobce neručí. Reklamace žádná, záruka žádná, ....
Jo revizi před kolaudací chce pak každý ale že tím RT nese kůži na trh a stává se vlastně tím který umožnil rozvaděč uvést na trh (do provozu) to už nikdo nevidí a taky nezaplatí. Prostě když si někdo chce a umí složit rozvaděč sám tak ať si za něj i ručí.
Kamil Novák:
Citace: Jirka Š. 05.06.2008, 13:53
Já nechtěl vědět, co změří pan Franěk.
V jedné ze svých reakcí, konkrétně v té z Dnes v 11:56:06 jste citoval příspěvek k. Fraňka s dotazem :
Citace
...Co změříte v typizované skříňce, kde je osazeno deset jističů ...
Z toho jsem usoudil, že se s dotazem obracíte právě na něho.
Citace: Jirka Š. 05.06.2008, 13:53
Ale chtěl jsem vědět, co v takto jednoduché, možná až primitivní skříňce, má měřit ta akreditovaná zkušebna. Mě to přijde jako střelba velkým dělem na malý cíl. Nic ve zlém :)
P.S. V praxi se setkávám s o několik řádů složitějšími rozvaděči, tam ten postup chápu.
Vaší zvědavost uspokojíte docela snadno.
Stačí si prostudovat řadu norem ČSN EN 60439-X. Tam naleznete vše o jednotlivých druzích zkoušek. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana