Lze osadit prázdný podružný rozvaděč nebo jej musím koupit již sestavený?
Karel Malina:
Montováním ani osazováním rozvaděčů se neživím, ale téma mne zaujalo.
Můžete mi prosím vysvětlit, jak má takový sestavený rozvaděč vypadat? Budou tam jističe, vypínač, ochrany, ale zapojení kabelů k jednotlivým okruhům stejně musí udělat elektrikář na místě. Tím toho může hodně zkazit.
Při osazení rozvaděče může dojít k poškození přístrojů prachem a maltou na staveništi, takže by musel z rozvaděče vyndat vnitřek, což je zase zásah při kterém se může něco poškodit/uvolnit.
Nakonec se může stát, že se do rozvaděče musí něco přidat nebo změnit, což znamená, že se rozvaděč vyjme a pošle zpět autorizovanému výrobci aby změnu provedl? V opačném případě by to byl zase nepovolený zásah.
Přišlo by mi logičtější, kdyby výrobce dodal prázdný rozvaděč s podrobným návodem k instalaci, jehož nedodržením by zanikla veškerá zodpovědnost výrobce. Správnost celé instalace včetně zapojení rozvaděče by pak zkontroloval revizní technik.
Jak to tedy je? Jsem vděčný za vaši božskou trpělivost a srozumitelné vysvětlení.
František Leopold:
Ne že bych se chtěl zastávat bastlení v elektrice, to pánbůh chraň, ale vše mi přijde trochu až moc přitažené za vlasy. Vezmu to z praxe-potřebuji rozvaděč dejme tomu pro 12 modulů. Zakoupím tedy 18 modulový rozvaděč, jež je vybavem značkou CE (nemyslím china export), ježby měla dokazovat kvalitu výrobku. Zakoupím pak dále jističe, chrániče, relé......, které byly výrobcem zkoušené a měřené pro svou funkci. Taktéž svorky typu RSA a podobně. složím, vydrátuji, osadím, zapojím. Co je proboha tak špatného na tom, když si elektrikář s letitou odbornou znalostí a paragrafem dle vyhl. 50/78 Sb. složí malý rozvaděč? (Tedy samozřejmě kromě toho, že nemám koncesi na výrobu rozvaděčů.) Mám takový pocit, že kvalita odvedené práce bude stejná, ba i lepší, než z výrobny rozvaděčů. Nekolikrát se mi stalo, že mi přisla na zakoupený rozvaděč reklamace od zákazníka, a to proto, že nebyly z výroby dostatečně dotažené šroubky a vývody se prostě vypekly.
Miroš Jan:
TO : leopold
No pokud Výte jaké průřezy použít na vodiče, a jakým způsobem vydrátovat uvedený rozvaděč, je vše v pořádku. Máte možnost se domluvit s firmou, která má oprávnění na výrobu rozvaděčů, a třeba vám výrobní štítek včetně papírů dodá. ;)
Kamil Novák:
Citace: františek leopold 05.06.2008, 19:07
Zakoupím tedy 18 modulový rozvaděč, jež je vybavem značkou CE (nemyslím china export), ježby měla dokazovat kvalitu výrobku.
Jen malé, ale velice důležité upřesnění.
To co píšete je bohužel dost zažitý omyl.
Označení značkou shody nemá žádnou přímou souvislost s kvalitou!
ferdo:
Citace: Miroš Jan 05.06.2008, 19:29
TO : leopold
No pokud Výte jaké průřezy použít na vodiče, a jakým způsobem vydrátovat uvedený rozvaděč, je vše v pořádku. Máte možnost se domluvit s firmou, která má oprávnění na výrobu rozvaděčů, a třeba vám výrobní štítek včetně papírů dodá. ;)
Aj na Slovensku je to tak tento papier sa dá kúpiť cenu neuvediem ,ale je to rádovo lacná záležitosť avšak tento papier dostanete iba vprípade že firma pozná vaše schopnosti a dôveruje prevedenej práci najviac chýb pri montážach je neukončenie hrebeňa respektíve pri 3 fázovom hrebeni pri spilovaní nedokonalé vyfúkanie medených pilín čo sa múže v budúcnosti vypomstiť.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana