Lze osadit prázdný podružný rozvaděč nebo jej musím koupit již sestavený?
RRR:
Může elektrikář při rekonstrukci rod. domku a el. instalace zabudovat a osadit nový podružný rovaděč nebo musím koupit již osazený rozvaděč on připojí pouze vývody k okruhům?
Pavel Horský:
Teorie: rozvaděč by měl být sestrojený na objednávku od výrobce, který se jejich sestavením živí a měl by být opatřen štítkem s patřičnými údaji a s prohlášením o shodě výrobku. Toto by měl při revizi vyžadovat revizní technik stejně tak, jako platnou projektovou dokumentaci skutečného stavu provedení instalace.
Praxe: nic takového se ve výstavbě bytů a rodinných domů neprovádí
Závěr: brzy na to začnou revizní technici doplácet tím, že přijdou o oprávnění a hned na to se za hlavu budou chytat samotní montážníci, protože jim pak nikdo nebude chtít na provedený paskvil napsat revizní zprávu a objednatel jim tudíž nedá ani korunu.
To celé bude ale ještě nějakou dobu trvat.
NEBO NE?! KDO VÍ?! Nechtěl bych být v kůži oněch nepoctivých revizních techniků!
RRR:
Projekt na el. instalaci mám a v něm je nakreslen i podr.rozaděč jak a čím má být osazený jen jsem chtěl vědět jestli to mám nechat udělat elektrikáře nebo ne.Takže aby prošla revize tak ne.Dík
Kamil Novák:
Citace: RRR 04.06.2008, 18:00
Projekt na el. instalaci mám a v něm je nakreslen i podr.rozaděč jak a čím má být osazený jen jsem chtěl vědět jestli to mám nechat udělat elektrikáře nebo ne.Takže aby prošla revize tak ne.Dík
Nechte rozvaděč vyrobit subjektem s příslušným oprávněním a není co řešit.
Zvláštní pozornost je dobré věnovat tomu, aby rozvaděč měl typový výrobní štítek. (!)
Martin Novák:
Tak, tak.
Muze to byt rozvadec z plastu ktery se krouti uz pri zazdivani, muze byt poskladan ozralym Ivanem Ivanovicem nekde v Belorusku, muze byt osazen Cinskymi komponenty naprosto nulove kvality ktere shori pri prvnim zkratu, muze mit izolacni odpor v radu kiloohmu a byt nefunkcni z duvodu naprosto sokujiciho zapojeni PE a N. To vse je nepodstatne...
Nejdulezitejsi je, aby rozvaděč měl typový výrobní štítek.
A sme zase v socializmu. Plan se plni na 130%, dohanime a predhanime vyspele zeme. Co na tom, ze se i na blby hajzlpapir stoji fronty, hlavne ze Zavery XVII. sjezdu pisi o kramech plnych zbozi a papiry jsou v poradku... Jdu blit, velebnosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana