Lze osadit prázdný podružný rozvaděč nebo jej musím koupit již sestavený?

<< < (10/10)

Miroslav Revús:
Podľa môjho názoru je Vami navrhovaný postup správny.

Kamil Novák:
Citace: XL  09.06.2008, 08:07

Pane Novák,  (poklona)  za jedinou snahu o odpověď na moji otázku. Chtěl bych se ale zeptat, z čeho vychází váš citovaný názor, mám pocit že už to tak není a prodejce již nemusí vystavovat ujištění a ES prohlášení musí ukázat jen  orgánům státního dozoru (ČOI).

Vše ohledně Prohlášení lze nalézt v zák.č.22/1997 Sb.
Jelikož nejsem výrobce, tak tento zák. nijak pravidelně nepročítám a tak je  docela možné, že mi nějaká změna unikla.

Citace: XL  09.06.2008, 08:07

1. nechat si udělat projekt oprávněným projektantem
2. u firmy oprávněné vyrábět rozvaděče si dle projektu nechat složit rozvaděč
3. nechám si udělat novou instalaci a zabudování rozvaděče oprávněnou montážní firmou
4. pozvu si revizního technika k vykonání revize hotové elektroinstala ce
Ten bude k revizi potřebovat původní prováděcí projekt opravený a potvrzený montážní firmou dle skutečného stavu instalace a jestě něco dalšího? Nebo je vše jinak......?

ad 1 : to je naprosto správný začátek akce. Doporučuji sehnat si před výběrem projektanta řádné reference, protože pánů projektantů je jako do mariáše, kdežto "takyprojektant ů" jsou celé zástupy.

ad 2 : tento bod bych spojil s bodem 3.
Nějak mi uniká důvod, proč byste si měl sám shánět rozvaděč. Když jste teď již, coby laik, vybaven slušnou dávkou informací tak se klidně u montážníků ujistěte, zda bude vše i po formální stránce součástí dodávky a oni myslím jasně pochopí, že víte.

ad 4 : Ohledně nestranného RT jde o dobrý nápad.
Ačkoli by měli být všichni RT nestranní a nezávislí, tak to bývá často naopak.

A když se vám vše podaří tak jak popisujete, tak to bude malý zázrak.
Nenapadá mne nic dalšího co byste potřeboval.
Jen snad trchu peněz a pevné nervy.....  ;)

XL:
p. Nováku  d í k
Bod 2 jsem napsal zvlášť, protože si myslím, že ne každá (levná) montážní firma umí a může dělat rozvaděče, ale ještě jsem to nikde neověřoval, možná jsem vedle.....

do z. 22 jsem se dnes díval:

§ 18
(1) Dozor nad tím, zda stanovené výrobky uváděné na trh jsou označeny stanoveným způsobem či zda nebyly neoprávněně označeny, popřípadě zda k nim byl vydán či je přiložen stanovený dokument (§ 13 odst. 2) a zda vlastnosti stanovených výrobků uvedených na trh odpovídají stanoveným technickým požadavkům, provádí
a) Česká obchodní inspekce, 4) nebo
b) orgán stanovený zvláštním zákonem, (dále jen "orgán dozoru").

§ 13
(2) Stanovený výrobek, má-li být uveden na trh, popřípadě do provozu, musí nebo může být v rozsahu a za podmínek stanovených nařízením vlády opatřen stanoveným označením, a pokud tak stanoví nařízení vlády,  musí být k němu vydáno nebo přiloženo ES prohlášení o shodě nebo jiný dokument.

Původní bod 9 (viz níže) byl v zákoně zrušen
 (9) Distributor nesmí, s výjimkou výrobků označených CE nebo jiným označením stanoveným v nařízeních vlády ve smyslu odstavce 4, u kterých prokáže, že mají původ ve státech, s nimiž je sjednána příslušná mezinárodní smlouva ve smyslu odstavce 4 distribuovat stanovené výrobky, u kterých nemá písemné ujištění o tom, že výrobce nebo dovozce vydal prohlášení o shodě. Toto písemné ujištění je distributor povinen každému na jeho žádost
a) předložit ihned na místě k nahlédnutí,
b) na náklady žadatele nejdéle do 20 dnů vydat distributorem potvrzenou kopii.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana