Lze osadit prázdný podružný rozvaděč nebo jej musím koupit již sestavený?

<< < (9/10) > >>

Miroslav Revús:
To: Kamil Novák

Plne s Vami súhlasím, že legislatíva je daná a treba ju dodržiavať. Nie vždy mi je "po chuti",  ale s tým sa nedá nič robiť.
Nápad kolegu Hasalu sa mi maximálne pozdáva. Prevažná väčšina malých bytových rozvodníc je aj tak skladaná na mieste stavby podľa požiadaviek zákazníka a pokiaľ to robil rozumný elektrikár a nie diletant, tak na typizovaných komponentoch nemá čo pokaziť. Iba ak nesprávne hodnoty ističov vzhľadom na vývodové káble. To by sa ale nemalo stať, keď existuje projekt.

Jan Franěk:
To POMOJET

Nic jsem nepsal o revizním technikovi a elektrikáři a už vůbec nic o méněcennosti. Nevím jak jste na to přišel.Jen jsem konstatoval jaká je situace. taky se mi moc nelíbí ,  ale musím se podřídit.
Taky nemohu sám dělat rozvaděče ani jako rev. technik. Ale mohu si udělat živ. list na výrobu rozvaděčů a začít je dělat. Stejně jako kdokoli jiný.
Ta volba je přece na každém z nás.

pomojet:
TO FRANEK

Jsem toho názoru ,že nám elektrotechnik ům rozhodně neprospěje
když si budeme navzájem házet klacky pod nohy.
Pokud mi někdo uvede seriozní firmu,která mi dle požadavku vyrobí
rozvadeč a dá na něj typový štítek jsem ochoten o tom uvažovat.
Ti co v dnešní době uspěšně podnikají jsou vesměs bývalí
veksláci. >:(
                                         POMOJET

Jan Franěk:
Teď nevím co myslíte tím házením klacků pod nohy. Jestli to, že při revizi jsou problémy pokud nemá rozváděč štítek, tak to docela nechápu. Pokud to zreviduji, tak ponesu kůži na trh já i věškerá rizika s tím spojená. Jinak si za ně nese odpovědnost výrobce.

Pokud neznáte spolehlivé firmy na výrobů rozváděčů rád Vám alespoň dvě doporučím. Určitě žádný z nich nebyl v minulosti vekslákem.

Jinak to házení klacků pod nohy se bohužel děje,ale spíše je to o cenách montáží,  kde mnozí jsou ochotni jíti s cenou na úroveň přidavače u zedníků ba i níž. Za odbornou práci náleží zasloužená odměna ,  kde se zohlední i různá školení,  nové normy ,  obnova 50tky,..................  . To v jiných řemeslech není moc běžné.

XL:
Citace: Kamil Novák  06.06.2008, 23:44

Spotřebitel má právo vyžádat si a obdržet Ujištění o existenci Prohlášení o shodě.
A výrobce nebo prodejce má povinnost mu toto Ujištění vydat.
Spotřebitel má dále právo vyžádat si a obdržet vlastní Prohlášení, ale to již oproti úhradě vzniklých nákladů.
Ale jelikož se jedná opět pouze o "papíry",  může si je výrobce "vycucat z palce" a spotřebiteli to moc platné není.

Pane Novák,  (poklona)  za jedinou snahu o odpověď na moji otázku. Chtěl bych se ale zeptat, z čeho vychází váš citovaný názor, mám pocit že už to tak není a prodejce již nemusí vystavovat ujištění a ES prohlášení musí ukázat jen  orgánům státního dozoru (ČOI).
Jsem v tomto laik,  ale zkusím nastínit postup, kterým bych asi měl postupovat při rekonstrukci v RD pokud chci mít vše v pořádku:
1. nechat si udělat projekt oprávněným projektantem
2. u firmy oprávněné vyrábět rozvaděče si dle projektu nechat složit rozvaděč
(Na rozvaděč musí firma vystavit prohlášení o shodě dle NV 17/2003 a 616/2006, ale toto mi nemusí ukázat, ale musí označit rozvaděč symbolem CE na výrobku nebo typovém štítku. Pokud je rozvaděč součástí stavby (neoddělitelnou bez změnny funkce stavby - předpokládám, že domovní rozvaděč ano) musí firma (při kusové výrobě) rovněž vystavit ES prohlášení o shodě dle NV190/2002 v aktuálním znění. Rozvaděč musí označit "údaji o vlastnostech výrobku" a jménem, trvalým pobytem, IČem a místem podnikání výrobce (sídlem v případě právnické osoby). Pokud je v rozvaděči i systém rádiového ovládání, musí mi firma navíc vystavit a předat originál prohlášení o shodě s NV426/200Sb. Dále musí firma dodat návod k použití rozvaděče (v případě použití rádiového ovládání v rozvaděči uvést i číslo všeobecného oprávnění dle kterého může pracovat).
3. nechám si udělat novou instalaci a zabudování rozvaděče oprávněnou montážní firmou
4. pozvu si revizního technika k vykonání revize hotové elektroinstala ce
Ten bude k revizi potřebovat původní prováděcí projekt opravený a potvrzený montážní firmou dle skutečného stavu instalace a jestě něco dalšího? Nebo je vše jinak......?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana