Musí i chránič vypnout i při přerušeném N vodiči na přívodu?

<< < (6/11) > >>

Petr Janouškovec:
Citace: Petr Janouškovec  02.11.2007, 12:49

Další důležitý poznatek je, že Bonega tímto není jediný výrobce, který dodává chrániče neschopné vypnutí při částečném výpadku napájení. A určitě jich bude více.

Toto prosím neznamená že stavím chránič PHF7 (HF7) na úroveň chráničů EV-6P. Mají pouze společné to (pokud jsem správně pochopil schéma typu HFI) že nevypnou při přerušení N před chráničem. Znamená to že chránič PHF7 (ač jistě velmi spolehlivý) nemusí být vhodný tam kde klademe důraz na funkčnost chrániče právě při přerušení N.

XL:
 (poklona)  v publikaci "Proudové chrániče" ,  kterou vydal FELTEN & GUILLEAUME ELEKTROTECHNIK A s.r.o. (mimochoem nejstarší podrobná publikace s uvedením rozdělení, popisu funkce a použití chráničů - cca 40stran, v češtině, která se mi dostala do ruky) z roku 1996 se na straně 12 píše:" b) Proudové chrániče závislé na síťovém napájení - DI chrániče
DI chrániče obsahují elektroniký zesilovač .............. ......Pro zahištění činnosti DI chrániče je však nutná přítomnost napájecího napětí pro zesilovač - dojde-li k přerušení vodičů před chráničem, DI chránič neplní funkci. Z toho důvodu zakazuje, případně omezuje většina světových norem jejich použití pro základní ochranu před neprímým dotykem (ochrana neživých částí)! Pro použití DI chráničů jsou stanovena podstatná omezení (ČSN 33 2000-5-53 -Spínací a řídící přístroje 1994). Použití proudových chráničů s pomocným zdrojem, které v případě poruchy tohoto zdroje samočinně vybavují, se dovoluje pouze tehdy, jestliže je splněna alespoň jedna z těchto podmínek:
1. ochrana před nebezpečnýmdot ykem je zaručena i v případě poruchy pomocného zdroje (tedy pouze jako doplňková ochrana)
2. přístroje jsou instalovany, obsluhovány, zkoušeny a kontrolovány osobami poučenými nebo znalými.
Pozn.: pomocným zdrojem může být i síť.
Pro svoji vysokou citlivost (jednotky mA)se DI chrániče užívají jako doplňková ochrana zásuvkových obvodů. Ve většině evropských zemí je použití DI chráničů bezpečnostními normami omezeno natolik, že DI chrániče nenacházejí výrazné použití. .........."
Tolik exkurse do roku 1996.
Doma mám chránič OEZ së závislostí G (tuším OFI 41 nebo tak nějak). Jsem slaboproudař, tak v silnoproudu nemám praxi a z označení OFI jsem si asi vydedukoval, že se jedná o FI (ne DI) ,  navíc se v katalogu OEZ píše, že snížení napájecího napětí myslím pod 100V má za následek pouze omezení funkce testovacího tlačítka. Z toho soudím, že G musí být elektronický asi není správný, ale nezkoušel jsem to,, , , , ,tak jak to je?

Rozmahel Vladimír:
Studoval jsem katalog OEZ, u všech jimi vyráběných chráničů je znak FI, což si myslím že znamená nazávislost na napájení, mají i variantu FE což znamená E - ekonomická - má sníženu zkratovou odolnost na 6kA oproti 10kA.
Pokud si prostudujete schema výrobních variant chráničů v úvodu diskuze tak zjistíte, že i FI G, S, může být nezávislé na napájení což by se dle mého soudu mělo stát normativem pro ochranu.

Michal Hudeček - BONEGA:
,

vzhledem k našemu zprostředkovan ému vstupu do této diskuze jsme se i přes velkou zaneprázdněnos t rozhodli pro vás připravit během dvou týdnů profesionální, odbornou odpověď včetně přesných odkazů na normu. Zatím však považujeme za nutné vám pro objasnění sdělit alespoň stručně toto:

1. Norma ČSN EN 61008-1 přesně definuje:
a) proudové chrániče RCCB funkčně nezávislé na síťovém napětí (kapitola 3.3.4)
b) proudové chrániče RCCB funkčně závislé na síťovém napětí (kapitola 3.3.5)

2. Proudový chránič podle normy ČSN EN 61008-1 tedy nemusí vypnout při přerušení napětí.
Logika tohoto technického přístupu je v tom, že pokud dojde k přerušení přívodu el. energie a proudový chránič funkčně závislý na síťovém napětí nefunguje, NEHROZÍ tím pádem ani úraz elektrickým proudem a pak je zbytečné, aby proudový chránič fungoval.

3. Můžeme vás ubezpečit, že i naše staré elektronické proudové chrániče BONEGA řady EV-6P nejsou v žádném případě životu nebezpečné.
O parametrech nových proudových chráničů PEP-10P se zmíníme později.

4. Vývojový trend jde jednoznačně směrem řízení přístrojů pomocí elektroniky.
Například i výkonové jističe (DEONY) jsou obecně řízené elektronicky a po přerušení napětí jsou také nefunkční.

5. Nejsme jistě jediní, kdo takové chrániče prodávají.
Pokuste se oslovit se stejným dotazem i jiné výrobce a pokud budou poctiví tak by vám měli potvrdit, že i jejich některé proudové chrániče jsou funkčně závislé na síťovém napětí.

6. Zcela jiná (vážná) situace je v tom, že někteří i renomovaní výrobci dodávají na trh 4 pólové proudové chrániče funkčně závislé na síťovém napětí. Tady na toto bohužel norma ČSN EN 61008-1 nepamatovala a použití takových přístrojů nezakazuje. U nich lze pak mluvit o životu nebezpečných přístrojích, protože pokud je nám známo žádný z nich nemá vyřešeno napájení jinak, než jen z jedné fáze.V případě přerušení této fáze se stává takovýto proudový chránič nefunkční a tedy reziduální proud vám jde na "kostru" strojního zařízení, aniž by to chránič nějak uměl vyhodnotit. Takovýto případ však u našich proudových chráničů nenajdete. Bylo by to naprosto proti našemu profesnímu cítění.

7. Věřte, že naše vývojové pracoviště přesně ví co dělá,  a před tím, než uvedeme nový výrobek na trh máme vše podložené, pečlivě přezkoušené a mezinárodně certifikované. Konkurence nás velmi pečlivě sleduje a poslala na nás "anonymně a pokusně" již několik obchodních inspekcí z ČOI, které vždy skončily v náš prospěch. Naše výrobky jsou tedy velmi pečlivě prověřené.

S pozdravem

Michal Hudeček
BONEGA

Georgis Fasulis:
Náhodou jsem se dostal k této diskusi a jsem mírně řečeno taky v šoku!
4-pólové chrániče DI jsou svou nefunkčností při poruše zdroje přímo život ohrožující respektive k ničemu a to zrovna ve chvíli, když je potřebujete!
A kecy (kohokoliv) o malé pravděpodobnos ti výpadku jedné fáze ať si vykládají někomu jinému. U nás dochází k výpadku po přetížení jedné fáze celkem běžně. A jsou 3 fázové spotřebiče, které výpadek jedné fáze nijak nerozhodí a jedou dál, ale už bez ochrany - tak k čemu mi tolik proklamovaný chránič je?

A u 2 pólových pane Hudečku nemáte pravdu, když tvrdíte, že se nic neděje!
Ano, když dojde k poruše "L" před chráničem, tak mne nemá co kopnout. Ale když chránič nefunguje při přerušení "N" před chráničem??!! 
V tom případě se možný poruchový obvod přece uzavírá od L přes nešťastnou a vám důvěřující oběť a přes jakoukoliv zem (tedy i PE) a chránič je jaksi OUT OFF ORDER?  Děkuju pěkně!

Nechápu proč se elektronické chrániče neudělají mechanicky tak, že při ztrátě napájení nebo jakékoliv poruše jejich elektroniky PROSTĚ nevybaví?
Nás projektanty furt buzerují a kladou nám na srdce, že všechny bezpečnostní okruhy musí VÉST PŘI PORUŠE K BEZPEČNÉMU STAVU!
U chráničů - to jest u přímého bezpečnostního prvku je to, jak vidím, šumafuk. Takové chrániče jsou mi, jak správně napsal kolega Zdeněk Gec, na dvě věci - a já osobně bych jako ozdobě dal přednost něčemu jinému.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana