Musí i chránič vypnout i při přerušeném N vodiči na přívodu?

(1/11) > >>

Petr Janouškovec:
Někde jsem si přečetl že proudové chrániče mají vypínat i když nemají přísun vnější energie. Udělal jsem takový pokus s několika chrániči (jednofázovými).

Zapojil jsem od zdroje (zásuvka 230V) přes chránič vodič L ke spotřebiči (žárovka 15W) a vodič N jsem vedl zpět ke zdroji (ne přes chránič). Takto mělo být simulováno přerušení vodiče N ještě v místě před chráničem a únik proudu z fázového vodiče. Chránič tedy neměl mezi svými svorkami napětí a nevypnul. Zbylé dva chrániče vypnuly okamžitě, a to jak při použití 230V AC, tak i 1,2V DC (a odpovídajícího spotřebiče).

Chování prvního chrániče mě vede k závěru, že při přerušení vodiče N před chráničem mě to při dotyku na L a současně PE zabije a chráničem to ani nehne. Ještě podotýkám, že pokud zmiňovaný chránič zapojím normálním způsobem a má "k dispozici" napětí 230V tak vypne.

Výrobce jsem kontaktoval před týdnem a zatím se nic neděje. Problémový chránič stál asi polovinu obvyklé ceny a je od výrobce (nebo prodejce) poměrně nového. Fungující dva kusy jsou od renomovaných výrobců.

Musí chrániče podle našich platných norem vypínat bez přísunu vnější energie? Je chránič vadný nebo to může být dáno jeho konstrukcí? Nebo jsem něco udělal špatně?

Jaroslav Hasala:
Bude záležet na konkrétním typu chrániče a jeho vnitřním zapojení.
Ale je to zvláštní, chránič by podle mě měl reagovat ...
Osobně bych to také považoval za nebezpečné ...

Rozmahel Vladimír:
Pricip proudového chrániče aplikuje v praxi Kirchhofův zákon o tom, že součet proudů v uzlu se musí rovnat nule. To znamená, jestliže přes svorku L chrániče proteče nějaký proud, zapojený spotřebič je v podstatě v serii,  ten samý proud se musí uzavřít přes svorku N zpět až do zdroje. Pokud dojde k nerovnováze tohoto součtu proudů chránič dle své citlivosti musí vypnout.
Nevím jaká byla citlivost Vámi testovaného chrániče. Chrániče mohou vypínat od poloviny svého jmenovitého reziduálního proudu.

P = U*I

I = P/U = 15/230 = 65mA

Pokud se jednalo o chránič 100mA nemusel by vypnout.

Petr Janouškovec:
Na webu výrobce už o tomhle typu nic není, ale koupit ho stále není problém. Přikládám foto předmětu doličného, ale schéma na chrániči asi k ničemu není.
Koupil jsem ho na zkoušku. Zatím nic moc.
Pokud by něco šlo špatně přečíst tak je to: Bonega EV-6P, 16A, 30mA, typ AC, 6kA. Zbylé chrániče byly také 30mA a vypínaly.
Jinak místo té žárovky jsem před chvílí zařadil rychlovarnou konvici (!),  ampermetr ukázal 9A, a chránič pořád nic.

Rozmahel Vladimír:
Zdá se že to bude vada chrániče, možná že i konstrukční. Je otázkou jak je ovládána spoušť chrániče, zda nepotřebuje 230V na vstupu.
Uvidíme co sdělí pan Michal Hudeček.  o:-)
Tak jak to popisujete se chová chránič s citlivostí 300mA, který má za sebou spojenu N-PE. Při podobné závadě v RD ho vybavil až fukar 2kW v zapojení L-PE.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana