zajimalo by me, jak ulozit do vykopu zemnici pasek FeZn30/4. Moje predstava (rada od elektrikare) byla do zakladovych pasu na LEZATO PRIMO na hlinu polozit zemnici pasek a pospojovat ho svorkama, kazdy spoj dve svorky, presah 30cm. V protejsich rozich pak vyvest nad desku. Otazky:
1) nekde jsem se dozvedel ze by pasek mel byt na stojato, aby byl co nejvice obklopen betonem a nedochazelo ke korozi. Je to spravne? Je mozne, ze by se vubec nedotykal zeme? Nezvysi se tim zemnici odpor? Muze se dotykat armavaciho kose?
2) jak vyvest ve dvou protejsich rozich privod na svod? Paskou nebo dratem? Vypozoroval jsem ze pokud se vyvede paskou, vetsinou to jde primo ztracenym bednením ca 60cm nad desku, zbytek je pak resen jako skryty hromosvod.
Pokud se vyvede dratem (10FeZn), je tento drat veden vedle desky a hromosvod je resen jako odkryty. Muze mi nekdo poradit jak to zrealizovat, vyhody a nevyhody jednotlivych variant.
Pasek a svorky jiz mam nakoupene, ted resim jestli jeste koupit drat nebo to resit paskou, protoze pasku musim polozit uz ve stredu.

za pripominky a komentare.
Radek Vrany