Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Opravdu je prospěšné, že má zákon chránit normy před jejich uživateli?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Opravdu je prospěšné, že má zákon chránit normy před jejich uživateli?  (Přečteno 4450 krát)
Jakub Drbohlav
*

« Odpověď #18 kdy: 07.08.2026, 13:19 »

Já se obávám, že tento návrh smrdí na vícero pozicích.
Mimo ELE a PBS se dost aktivně věnuji myslivosti, sportovní střelbě a zbraním.
Zde dávám k dispozici článek z LEXu, který popisuje pokus o "úpravu" Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.
https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/4507-organizacni-zmeny-cuzzs
Je to dost zajímavý čtení a celý to ladí s výše uvedeným rozborem situace od kolegů...

A zde je zpráva NKÚ o kontrole ČASu, je sice 3 roky starý, ale...
https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/prispevkove-organizace-statu--nakupy-externich-sluzeb-bez-hodnoceni-jejich-hospodarnosti--z-dvanacti-vyzkumnych-zameru-splneny-dva--vyplaceni-mezd-mis-id13415/
Zaznamenáno

Obyčejnej elektrikář, §6, §7, §8, §10 se zaměřením na záložní zdroje a požárně bezpečnostní zařízení.
OZO v požární ochraně dle zák. 133/1985Sb.
Jan Yossarian
*

« Odpověď #19 kdy: 07.08.2026, 16:22 »

... ale podívejme! Tak to je zásadní obrat!

NKÚ prověřil i sponzorovaný přístup k českým technickým normám (ČSN). Za přístup veřejnosti k ČSN zaplatili tzv. sponzoři, tedy převážně ministerstva, v roce 2021 poplatek přesahující 113 mil. Kč. Poplatek, jehož příjemcem je ČAS, je hrazen ze státního rozpočtu na základě odhadu počtu uživatelů, nikoliv na základě jejich reálného počtu. Počet uživatelů sponzorovaného přístupu byl v roce 2021 odhadnut na 65 011, reálně jich bylo jen 8 512, tj. téměř osmkrát méně. Za jeden roční přístup do této databáze tedy sponzoři zaplatili 13 283 Kč, zatímco pro jednoho nesponzorované ho uživatele je roční poplatek za přístup do této databáze vyhláškou stanoven na 2 000 Kč.

a dále ...

Kontroloři rovněž odhalili skutečnost, že ČAS coby státní příspěvková organizace vyplácela v kontrolovaném období zaměstnancům místo platu mzdy. Tak se stalo, že např. průměrná měsíční mzda jednoho z vedoucích zaměstnanců ČAS byla v roce 2021 čtyřikrát vyšší, než kolik činil průměrný plat vedoucích zaměstnanců na téže pozici u ostatních kontrolovaných příspěvkových organizací.

Tak myslím, že mé poslední zbytky důvěry vyprchaly ...
A tento úřad přichází s § 43 a § 47? To je vtip?
Zaznamenáno

Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
Jan Yossarian
*

« Odpověď #20 kdy: 07.08.2026, 23:06 »

Tak pro ty, s kterými jsem o tom mluvil a psal si.
Dnes se vyjasňuje co skutečně stojí za tímto úřadem. Vidí tu dva přístupy. Většinu srdcařů, kteří elektrotechnic e skutečně dávají a úřad, který se schovává za profesora Lista, ale skutečně ho neznají. Úřad, který je netransparentn í, nepřátelský a místo skutečné komunikace si vymáhá existenci znásilňování zákona.

Tady se asi musí něco stát. Nebo to už vůbec nechápu.
Zaznamenáno

Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #21 kdy: 08.08.2026, 11:00 »

Tady se asi musí něco stát. Nebo to už vůbec nechápu.

Dobrá, rozumím, že celá problematika má více rozměrů. Soustředím se proto na to, co se dotýká nás všech ve skutečné praxi. Vidím zde nepoměr mezi představou legislativce nebo teoretika o správném právním řešení a tím, jaký dopad má stejné řešení na člověka, který podle něj musí skutečně pracovat.

To, že právník označí konstrukci zákona za legislativně správnou, ještě neznamená, že její výsledek bude správný i v praxi.

Proto se ptám:

Co konkrétně získá uživatel normy touto modernizací za nové právo, zastoupení, možnost kontroly nebo možnost obrany?

Důvodová zpráva podrobně vysvětluje nové postavení Agentury. Samotný návrh jí dává právní samostatnost, vlastní orgány, vlastní majetkové a hospodářské postavení a řadu konkrétních působností. U koncového uživatele ale stejně konkrétní nové postavení nevidím.

A pokud stále není zřejmé, proč je tato otázka důležitá, nejde o technickou novelu nějakého vedlejšího předpisu. Je to návrh zákona o standardizaci. Tedy zákona, který má nově nastavit pravidla systému, podle kterého budeme technické normy vytvářet, získávat a používat.

Jestli má být výsledkem „modernizace“,  pak se musíme ptát nejen na to, co získá Agentura, ale také na to, co získá člověk, který je na konci tohoto systému a musí podle norem skutečně pracovat.

Viz
https://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=277955
Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Milan Hudec
*

« Odpověď #22 kdy: 08.08.2026, 12:31 »

Zákon agentury/ pro agenturu nebude zároveň nějakou pomocnou rukou či vstřícností pro uživatele, to snad dá rozum.
Ale vážně: který předpis stanoví, že instalaci nemohu provést dle EN, ale jen dle ČSN?
V rychlosti jsem prolítl 190tku a SZ a ČSN nenašel.
V praxi to tedy může dopadnout: hele evropská instalace bude jednodušší a lacinější, jestli to chceš podle ČSN tak výsledek bude technicky stejný ale pro mě horší s informacemi a pro tebe tedy drahý, vyber si.
Zaznamenáno
Lázeňská Veverka
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #23 kdy: 08.08.2026, 17:37 »

Ne to nedá rozum. Agentura se snaží návrhem získat unikátní zákonem daný status:
dnes: státní příspěvková organizace ÚNMZ
návrh: právnická osoba veřejného práva

ok, nový status ČASu umožní "rozlet",  zavádění nových služeb pro velké firmy a pro stát, ok. Ale když se řekne á, musí se k tomu také říct bé:
Pokud nový zákon někomu dá nové možnosti, tak ten zákon také MUSÍ určit nějaký rámec, jak ty nově nabité možnosti bude využívat. A to bééé v návrhu úplně chybí, což je skandální.

Můj milý státe,
jsem revizní technik, poslední článek kontrol kontrol kontrol těch kontrol, nesoucí nemalou odpovědnost.
Jako tvůj občan, plátce daní a pracovník s významným bezpečnostním přínosem společnosti, veřejnosti, institucím, firmám, úřadům, školám, školkám, hotelům, divadlům, nemocnicím a vůbec celé energetické infrastruktuře, tě žádám, abys NAŘÍDIL majitelům/poskytovatelům ČSN EN... aktualizovat zastaralé pédéef praslužby, na plně digitální AI optimalizovaný přístup ke všem normám a to kua fČEŠTINĚ.

Protože, můj milý státe, takhle například vypadá moje činnost:
Město chce postavit veřejné záchodky.
Tak se v rámci tvého "zrychleného stavebního řízení" vypracuje osekaný pseudopaskviln íprojekt LPS, který neobsahuje ani výpočet rizik, takže je celej na ho.no.
Stavba přesto schválena.
Pak podle toho pseodopaskvilu, aby se ušetřilo, provede pseudofirma pseudo LPS.
Ta stejná pseudofirma si to zpseudozrevidu je.
Stavební úřad zkolauduje.
No a pak přijdu já, revizní technik, zachránce, provést pravidelnou revizi.
Projekt na ho.no, výchozí revize na ho.no.
Ochrana proti krokovému napětí u vstupu do veřejného WC? Ho.no!
Ochrana proti dotykovému napětí svodů hned vedle vchodu do veřejného WC? Ho.no!

A protože nemálo projektantů, úřadů, firem a revizních techniků jsou v tomto státě na ho.no (čest a slávu všem dobrým kvalitním a poctivým  poklona ),  tak POTŘEBUJU super rychlý kvalitní AI přístup k normám, k vyhledávání v nich křížem krážem, abych mohl zachraňovat to, co jiní podělali. Určitě v tom nejsem jediný revizní technik.

Můj milý státe, kladeš na nás, revizní techniky, stále více odpovědnosti. Například revizní technik elektrických zařízení má kontrolovat, zda statik schválil umístění FVE na střeše, na základě našich revizních zpráv státe rozdáváš dotace, ČEZ připojuje odběrná místa... tak se také prosím postarej, aby služby které k tomu potřebujeme (placené, neplacené, dotované, za zlato, za bitkojny to je kua jedno) byly na úrovni odpovídající současnému světu.

A ty praprapédéef ČSN online si strč někam.
Zaznamenáno
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #24 kdy: 08.08.2026, 19:09 »

Citace

Když se tam dá tabulka : Za bouřky nevstupovat na WC a nezdržovat se do 3m u WC !
Je dáno legislativě zadobře,všecho OK... tanecek tanecek tanecek zle
Žádný právník to nemůže napadnout.

Něco podobného jsem už viděl!
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
Milan Hudec
*

« Odpověď #25 kdy: 08.08.2026, 20:56 »

Ne to nedá rozum. Agentura se snaží návrhem získat unikátní zákonem daný status:
dnes: státní příspěvková organizace ÚNMZ
návrh: právnická osoba veřejného práva

ok, nový status ČASu umožní "rozlet",   zavádění nových služeb pro velké firmy a pro stát, ok. Ale když se řekne á, musí se k tomu také říct bé:
Pokud nový zákon někomu dá nové možnosti, tak ten zákon také MUSÍ určit nějaký rámec, jak ty nově nabité možnosti bude využívat. A to bééé v návrhu úplně chybí, což je skandální.

Můj milý státe,
jsem revizní technik, poslední článek kontrol kontrol kontrol těch kontrol, nesoucí nemalou odpovědnost.
Jako tvůj občan, plátce daní a pracovník s významným bezpečnostním přínosem společnosti, veřejnosti, institucím, firmám, úřadům, školám, školkám, hotelům, divadlům, nemocnicím a vůbec celé energetické infrastruktuře, tě žádám, abys NAŘÍDIL majitelům/poskytovatelům ČSN EN... aktualizovat zastaralé pédéef praslužby, na plně digitální AI optimalizovaný přístup ke všem normám a to kua fČEŠTINĚ.

Protože, můj milý státe, takhle například vypadá moje činnost:
Město chce postavit veřejné záchodky.
Tak se v rámci tvého "zrychleného stavebního řízení" vypracuje osekaný pseudopaskviln íprojekt LPS, který neobsahuje ani výpočet rizik, takže je celej na ho.no.
Stavba přesto schválena.
Pak podle toho pseodopaskvilu, aby se ušetřilo, provede pseudofirma pseudo LPS.
Ta stejná pseudofirma si to zpseudozrevidu je.
Stavební úřad zkolauduje.
No a pak přijdu já, revizní technik, zachránce, provést pravidelnou revizi.
Projekt na ho.no, výchozí revize na ho.no.

A protože nemálo projektantů, úřadů, firem a revizních techniků jsou v tomto státě na ho.no (čest a slávu všem dobrým kvalitním a poctivým  poklona ),   tak POTŘEBUJU super rychlý kvalitní AI přístup k normám, k vyhledávání v nich křížem krážem, abych mohl zachraňovat to, co jiní podělali. Určitě v tom nejsem jediný revizní

A ty praprapédéef ČSN online si strč někam.
Tak znova, prodavač hrnců se dostane k možnosti hrnce prodávat dráž, a to na základě dokonce zákona.
Co furt máte s tím B, si jako fakt naivně myslíte, že agentura/stát je tu kvůli vašemu dobru?
Určitě ne, jsme pro ně jen dobytek, který je třeba co nejvíc podojit.
Zaznamenáno
Lukáš Láryš
*

« Odpověď #26 kdy: 08.08.2026, 21:24 »

Celá situace kolem norem mi přijde naprosto zvrácená.
V podstatě stát požaduje aby se pracovalo podle pravidel, které si vymyslel.
Když chceš znát pravidla, musíš za ně platit soukromé společnosti.
Pravidla ale nesmíš šířit dál, nemůžeš nikomu napsat konkrétní pravidlo, můžeš jen napsat, které pravidlo to je.
Když nebudeš pracovat podle pravidel, hrozí ti trest.
 zle

Autorská práva na normy, je ko..tina největší, přece zájem státu má být přesně opačný.
Teď už jen chybí zavést autorská práva i na zákony a vyhlášky a systém bude dokonalý.
 zle zle zle
Zaznamenáno
Milan Hudec
*

« Odpověď #27 kdy: 08.08.2026, 23:03 »

Zájem státu je dle vás jaký?
Jak např.zaměstnat neschopného pracovníka normotvorby po případném zániku jeho místa?
K lopatě nepůjde, coby odborník je v soukromé sféře nepoužitelný, na politika se nehodí.....co s ním?
Asi není divu, že se tyto existence snaží přežít na svých flecích i díky změně zákonu.
Zaznamenáno
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #28 kdy: Včera v 13:35 »

Teď už jen chybí zavést autorská práva i na zákony a vyhlášky a systém bude dokonalý.
 zle zle zle
Dalo by se to i vylepšit. Některé souvisí s bezpečností státu, tak by ještě taky mohly být tajné.
Zaznamenáno

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Lukáš Láryš
*

« Odpověď #29 kdy: Včera v 23:07 »

Zájem státu je dle vás jaký?
Jak např.zaměstnat neschopného pracovníka normotvorby po případném zániku jeho místa?
K lopatě nepůjde, coby odborník je v soukromé sféře nepoužitelný, na politika se nehodí.....co s ním?
Asi není divu, že se tyto existence snaží přežít na svých flecích i díky změně zákonu.

Zájem státu by určitě neměla být starost o neschopného pracovníka, ale to je na jinou diskuzi.
Zaznamenáno
Jan Yossarian
*

« Odpověď #30 kdy: Dnes v 10:29 »

Dobrá, zaměřuji se pouze na náš zájem, tedy jak s ČSN efektivně pracovat. Jednou jsem byl na stánku Agentury na MSV v Brně. Pokoušel jsem se dozvědět něco praktického, ovšem byli tam na mladíci a ti byli skutečno odborníci úředníci. Uměli papouškovat co norma je a jak se chrání a jaký autorský práva, bla bla...
Tedy to, co si umím přečíst a vím, znám. Už tehdy jsem se ptal:

Jestli je norma prodávána odborníkovi právě proto, aby ji potřeboval ke své práci, kde přesně končí legitimní práce s tím, co z ní zjistil, a začíná rozmnožování normy vyžadující souhlas Agentury?

A dnes se ptám tako stále dál. Protože smyslem koupě a zpřístupnění normy uživateli není pouze vlastnit nebo zobrazit dokument, ale získané technické poznatky skutečně použít. To je pro § 43 velmi zajímavé, protože návrh zákona jde následně mnohem dál. Za rozmnožování nebo rozšiřování má považovat například tvorbu příruček, softwarových aplikací či databází založených na obsahu norem a také využití textů, dat nebo parametrů pro trénování, ladění či provoz systémů AI.

Poslechněte si toto:
https://www.youtube.com/watch?v=SC63IdLNOK4&t=76s

Zaznamenáno

Stran: 1 [2] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (3)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.071 sekund, 21 dotazů.