Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Co uděláš, když ti upadne šroubovák do rozvaděče pod napětím?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Co uděláš, když ti upadne šroubovák do rozvaděče pod napětím?  (Přečteno 687 krát)
Tým Elektrika
Redaktoři portálu právě konající službu
*

« kdy: Dnes v 08:02 »

Pracoviště dle ČSN EN 50110 ed.4
    Pracoviště dle ČSN EN 50110 ed.4. V praxi nestačí mít rozvaděč jen podle papíru. Musí před ním zůstat prostor, aby se k němu elektrikář dostal, otevřel dveře a hlavně měl kudy ustoupit při dýmu, oblouku nebo poruše kondenzátoru. Plot, dopravník nebo jiná překážka mohou z bezpečného zařízení udělat past. Při elektrickém oblouku nepomůže čekání ani improvizace, rozhoduje ...

Související ...
    ... elektrovinka k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Co uděláš, když ti upadne šroubovák do rozvaděče pod napětím?

Zaznamenáno
Milan Hudec
*

« Odpověď #1 kdy: Dnes v 08:17 »

Hloubka drážky na běžném šroubu jsou nějaké 2mm, tak je asi zbytečné používat šroubovák oholený na 2cm.
Zaznamenáno
Jan Bocek
*

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 10:12 »

ad.1 Někdy šroubovák zapadl tak, že bylo lepší jej nehledat
ad.2  Co uděláš, když ti upadne šroubovák do rozvaděči pod napětím? Rm vypnu...
ad.3  My odkojení 343100, ....co ty vyhrnuté rukávy a hodinky na rukou?
ad.4  Pracoviště dle ČSN EN 50110 ed.4....pokud nadřízený týdně neškolí manšaft ,   tak údržbáři zvlčí a kašlou na zásady BOZP. A potom funguje pravidelná kontrola výstroje, nářadí a pracoviště.
Být ve funkcí předáka, mistra, OOZEZ je odpovědnost. A pokud je OSVČ svým pánem, tak tak o to více....ukáž mi svou výstroj a svůj wercajg a já to řeknu co budeš..
Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Pavel Ryšavý
*

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 10:40 »

Ze zkušenosti, když ti spadne jakýkoliv vercajk do rozvaděče pod napětím zavři oči a čekej (dokud to nepřestane cinkat o přípojnice a všechno co tam je)...  tanecek
Zaznamenáno

Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 12:08 »

No co bych dělal. Vyhrnu si rukávy a sáhnu pro něj  tanecek tanecek  vegeeet piskaci boss

Samozřejmě přeháním. Pravdou je že také čekám až dopadne a jestli to "nebouchne". Pak to teprve začínám řešit.

Vzpomínám když se mi vysmekl poslední šroubek krycího plechu a zapadl mi do rozvaděče tak nešťastně, že mi vyhodil jednu fázi na celé stoupačce paneláku. Výtah okamžitě mimo provoz, jakožto i některé z 1f bytů a části těch 3f bytů. Bohužel bylo akorát 15:50h a v 16 zavíraly všechny VO v okolí. Naštěstí se jsem uprosil jednoho skladníka který na mne počkal a prodal mi sadu nožovek.

Mezitím jsem se stal pro nájemníky nepřítelem a škodnou, protože se vraceli z práce, z nákupů a museli chodit po schodech až do cca 8 patra

Šroubek jsem už nenašel, ale panelák funguje dodnes  vegeeet NIcméně od té doby jsem mnohem opatrnější
Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 13:10 »

Kolega mě vyprávěl,jak zapojovali velký motor na drcení obilí.Byl kabel zapojen na pojistky v hl. rozvodně (250A) ,tak si to vypnuli a vytahli pojistky, kolega to utahoval a klíč 14x17 si dal na tyto pojistky se zhora (takže zkrat všech fází),aby nemusel jej hledat.Jak se to zapojilo náhodou došel gen ředitel na kontrolu jak to jde.Jak došla delegace,viděla otevřenou hl. rozvodnu podniku,tak se tam podívali.Druhý elektrikář řekl ok, zapojeno můžeme zapnout pod proud.Jenže neviděli ten klíč přes 3 fáze.Prý taková rána a světlo jako z blesku,celá degace vylítla z dveří hl. rozvodny a všude ticho!! Afro

A klíč, nenašli ho ani kousek!!Vypařil se.... tanecek
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
Václav Třetí
*

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 14:10 »

Mě se před asi 30. léty podařilo zkratovat přívod do HDS spadlým šroubem mezi dvě fáze tak dobře, že spadl i jistič na DT, které bylo asi 100m daleko. Ze šroubu také nic nezbylo, ale dvířka skříně byla zavřená, takže se čerti ženili jen uvnitř a nikomu se nic nestalo. Měl jsem tehdá klíče ČEZ, tak jsem trafo nahodil a pak také sháněl nožovky.

Lovit zapadlý vercajk z rozvaděče jedině po jeho celkovém vypnutí.

P.S. Líbí se mi obrázek vygenerovaný AI. Toho "elektrikáře" s hodinkami na ruce bych hnal od rozvaděče bičem. Já celý život hodinky na ruce nenosím, dnes mám čas na mobilu, dříve jsem měl hodiny třeba i dodělané v autě (nebylo běžnou výbavou většiny aut) a také jsem nosil kapesní hodinky.
Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 17:03 »

Jj, hodinky prstýnky řetízky, to všechno je elektrikáři co pracuje v blízkosti nebo přímo pod napětím zapovězeno. Manželka to celkem dlouho brala dost osobně  angel  vegeeet
Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Jan Bocek
*

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 17:29 »

Hodinky, prstýnky, řetízky, kovové spony na opascích .....to vše zakazovala ČSN 343100 při práci na elektrickém zařízení. To bylo běžkou kontrolní činnosti předáků a mistrů před zahájením práce.

Za 60 roků praxe jsem prošetřoval desítky vážných úrazů, mezi kterými byly i tyto příčiny.
Po 90tce nastaly problémy s přijímáním nových pracovníků do elektroúdržby. Měl jsem problémy s perzonalisty, ale i s rodiči, kteří nemohli pochopit jeden nepřekonatelný problém a to byl - piercing.
Po revoluci se to hodně rozšířilo a jen jsem nechápal, proč tomu neudělali přítrž již na odborném učilišti...nem ůže být zařazený jako provozní elektrikář.

Zaznamenáno

Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 19:28 »

Po revoluci se to hodně rozšířilo a jen jsem nechápal, proč tomu neudělali přítrž již na odborném učilišti...nem ůže být zařazený jako provozní elektrikář.

Šifra mistra provozáka by zněla asi: "Závit nakrátko ...".  podivej
Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Jan Bocek
*

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 22:45 »

Šifra mistra provozáka by zněla asi: "Závit nakrátko ...".  podivej

V některých případech také ( válcovací motory pracovaly při proudu 10 000 A a při napětí 1000 V.
Ale častěji se vytvořil malý přechodový odpor při doteku s nebezpečným napětím.

Viděl jsem popáleniny rukou při oblouku DC 500V a v místě prstýnku bylo "propáleno" až na kost.
Anebo na sázecím voze do pece obsluha bez košile a v dřevěných cuklích šla nahazovat spadlou trolej se sběrače. Řetízek na krku byl z poloviny upálený a na těle velká jízva....

A hodinky s kovovým řetízkem, to byla nebezpečná móda.....
Zaznamenáno

Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.069 sekund, 22 dotazů.