Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jakým zpusobem blokovat nabíjecí stanici signálem 0% od distribuce EGD?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jakým zpusobem blokovat nabíjecí stanici signálem 0% od distribuce EGD?  (Přečteno 1791 krát)
Pavel Krikl
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 11.03.2026, 08:53 »

Jakým zpusobem blokovat nabíjecí stanici signálem 0% od distribuce EGD?
Nabíjecí stanice nemá na sobě žádný kontakt, který by omezil její výkon.
Dle připojovacích podmínek musí být nachystáno vypínání stanice 0% od signálu EGD. Zatím se to neosazuje. Aspoň jsem se s tím nesetkal.

Dát za napájecí jistič, stykač s rozpínacími kontakty?

Výrobce téhle nabíjecí stanice nemá pro tohle nachystané řešení.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Vít Rotrekl
*

« Odpověď #1 kdy: 16.03.2026, 07:54 »

Řešil jsem to loni.
Přikládám můj dotaz a v další odpovědi pak odpověď z EGD správy měření.
Můj dotaz:
,
Chtěl by se ujistit jak má být provedena příprava ER a blokování zásuvky pro nabíjení elektroauta.
Zákazník by rád sazbu D27d pro nabíjení elektroauta. Jedná se o rodinný dům.
Provedení elektroměrovéh o rozvaděče dle PP, schéma 8, jako pro klasickou sazbu D25d, popis spínaného N vodiče z HDO je EMO. To je jasné.
A teď co mě není úplně jasné. Musí být ještě vývod pro zásuvku blokován stykačem?
V dokumentu „Přehled sazeb a cen za zajišťování distribuce elektřiny“ u popisu pro sazbu D27d v odstavci 5 je, mimo jiné, napsáno:
„Je-li sazba přidělena po 31. březnu 2022 a v odběrném místě je připojeno zařízení pro dobíjení elektromobilů, které je součástí společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů, musí odběratel v takovém odběrném místě zajistit možnost technického blokování zařízení pro dobíjení elektromobilu v dobách platnosti vysokého tarifu.“

Nevím jestli tomu rozumím správně, ale z tohoto textu mě vyplývá, že:
-   Se toto vztahuje na bytové domy, a u rodinných domů není blokování nutné
-   blokování být provedeno může, ale není nezbytně nutné.

Nebo tomu rozumím špatně?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Mírně pokročilý RT Úsměv
Vít Rotrekl
*

« Odpověď #2 kdy: 16.03.2026, 07:55 »

Odpověď z EGD:
pane Rotrekle,
omlouvám se, ale k vašemu dotazu jsem se dostal až dnes. Problematika nabíjecích stanic je popsána v kapitole 16 v připojovacích podmínkách egd_pripojovac i-podminky_ee_01_01_2024.pdf
Pokud se bude jednat pouze o změnu sazby pro domácnost D27, tak blokovací vodič pro sazbu(název EMO) není ani potřeba.
V případě dobíjecí stanice v do 100kW je potom nutné mít provedenu blokaci samotné Dobíjecí stanice přes tzv. relé box - schéma č.17. Regulace bude provedena jedním vodičem na 0%. Většina domácností se asi vejde do této kategorie.
V případě dobíjecích stanice od 100 do 250kW je potom nutná 3stupňová regulace. viz znovu schéma č.17.
Příprava v podstatě má vypadat tak, že v ER bude samostatné místu pro elektroměr a samostatné místo pro HDO. Na místo pro HDO bude připraven i blokovací vodič 0% na regulaci dobíjecí stanice.
Co se týká úryvku dokumentu, tak si vykládáte správně a týká se hlavně bytových domů a zároveň sazby pro podnikání C27d (samostatné HDV-přívod),  kdy je nutné připravit i blokovací vodič k dobíjecí stanici a elektromobil by se měl dobíjet pouze platnosti NT tarifu a zároveň by měla být možnost blokace 0%. V podstatě dobíjecí stanice bude dvakrát blokována.
Jinak prozatím se relé box nemontuje, protože tento přijímač bude fungovat po instalaci Smart elektroměrů, které budou postupně instalovány od cca. 07/2024 do 2027
Snad je to takto pochopitelné. V případě nejasností mi můžete zavolat.
Přeji příjemný den.

Mírně pokročilý RT Úsměv
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.029 sekund, 21 dotazů.