Pane Kirkle, dostal jste mne, nedalo mi to a jediné co jsem našel je tahle dvojice grafů.
Takže se zdá, že se u halogenek ta křivka životnosti ještě radikálně neohýbá kolem 10% poklesu napětí a jestli teda trvale stmíváte na 90% svítivosti, což je 4% pokles napětí, tak jste ještě na skoro dvojnásobné životnosti halogenových žárovek a dobře tedy děláte
.
Takže z poklesu napětí
do 10% netřeba mít žádné strachy o životnost halogenové žárovky, ba naopak, životnost je ještě dvojnásobná.
Nižší pokles pro halogenky už bude mít neblahý vliv, ale ten graf bych někdy rád viděl celý a nemohu tedy říci, od jakého napětí vypadává halogenový cyklus a stmívání halogenek je škodlivé..
Horní graf je pro porovnání graf klasických žárovek.
A z obou je vidět, že pro běžné žárovky je vliv přepětí větší, než u halogenky - pro snížení životnosti na
1/2 stačí klasické žárovce
5% nad jmenovité napětí a halogence asi
7%.
Takže ty halogenky se fakt vyplatí, i když by stály mírně více než 1,5-2 násobek ceny klasických.
Také jsem se dočetl, že vysokonapěťový
m (240V) halogenkám malých příkonů (60W) se rapidně snižuje doba života, jsou-li napájeny stejnosměrným proudem.
No ale to hlavní, mylná představa, že na odchylce plusmínus 15% napětí moc nezáleží - tak to je z obou těchto grafů vidět,
že při 15% přepětí je pokles životnosti žárovky klasické či halogenové asi o 88% životnosti ( tedy na 12% - z 1000 hodin na 120hodin).