Co mě celkem zarazilo, že nešli "mobily"...Co jsem viděl , tak všechny vysílače mají nějaký náhradní zdroj....
to je těžký.. mnohé základnovky jsou v místech jako střechy bytových domů atd, operátor k nim sice má přístup ale ne všude je prostor pro pár metráků olova v baterkách. Pokud jde o nejstarší technologii tak se dříve počítalo s odběrem 1-5 kWh tohle krmit z baterky je docela luxus. LTE a 5G vysílají často s menším výkonem tak je to lepší NIcméne Node B má větší plošnou hustotu než BTS GSM .
No a počítejte, že na konec tehoto roku mají 2 operátoři plánovaný GSM sunset a to nikdo nebude obnovovat záložní baterky. to je ekonomický nesmysl. O2 by měla držet 2G při životě ještě trochu déle, protože myslím měla nějaké dlouhodobé závazky ohledně závislosti jiné, pro stát kriticky důležité technologie.
Líbí se mi, jak všichni řeší čím si posvítit, jak udržet přístup k internetu ale být výpadek v zimě, mudrcové ze sociálních sítí by se asi divili proč teplné čerpadlo nebo plynový kotel potřebují k fungování také elektřinu.
Docela se divím, že když výtahy jsou dnes konstruované jako stroje bez převodovek jen s chytrým řízením tak proč není možné je vybavit také záložní baterií, která by udržela aspoň řídící elektroniku ve stavu, kdy kabina sjede z režimu řízeného brždění do nejbližší stanice a elektronika dovolí otevřít dveře.
NOuzová tlačítka ve výtazích k přivolání havarijní služby aktivují interkom dnes většinou se SIP klientem a vytvoří spojení někam na dispečink. Jenže k tomu je potřeba, aby každý prvek datového přenosu měl napájení a konektivitu k internetu. To se při blackoutu nedá moc garantovat .