Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Musí projektant do rozvaděčů navrhovat přístroje s AFDD ochranou?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] 3 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Musí projektant do rozvaděčů navrhovat přístroje s AFDD ochranou?  (Přečteno 9468 krát)
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #18 kdy: 17.04.2025, 08:47 »

Od projektanta očekávám, že se v parametrech navrhovaného řešení vyzná a navrhne material i dle obecných zkušeností z trhu.

A kde k takovým obecným zkušenostem přijde kluk, který začne projektovat hned po škole?
A nebo borec, který v životě nedržel v ruce nic z toho, co navrhuje do svých PD.
Ale všichni mají razítko ČKAIT, které by mělo být jakýmsi etalonem kvality a odbornosti.
Hovnajs!
Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Jan Yossarian
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #19 kdy: 17.04.2025, 09:10 »

Od projektanta očekávám, že se v parametrech navrhovaného řešení vyzná a navrhne material i dle obecných zkušeností z trhu.
Jestli se um nazývá zbožíznalství nebo jinak je šumafuk.

Tak to jste teda rozhrábl! Již delší dobu mám pocit, že žijete na jiné planetě. Projektanty jsem obklopen a dělám jim "podržtašku" aby mohli kreslit. Jsou rádi, když se tu a tam odtrhnou a dostanou na stavbu. Třeba na veletrhy vůbec nemají čas. Když uvádím, že nemají čas, to znamená, že to, co se po nich požaduje za výkony se do pěti pracovních dnů nemůže vejít. Pak příjde vesmírný člověk a řekne, že projektant musí být nadčlověk. Ale i projektant má ženu, děti, tedy souloží, žere, sere a chce být líný. ČKAIT je společenská sranda která s kvalitou nemá nic společného. A jestli vám je názvosloví šumafuk, tak to je mi líto. Moje sousedka také říká proudovému chrániči jistič.  
Zaznamenáno

Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
Jan Palička
*

« Odpověď #20 kdy: 17.04.2025, 10:15 »

...... Jsou rádi, když se tu a tam odtrhnou a dostanou na stavbu. Třeba na veletrhy vůbec nemají čas. Když uvádím, že nemají čas, to znamená, že to, co se po nich požaduje za výkony se do pěti pracovních dnů nemůže vejít. Pak příjde vesmírný člověk a řekne, že projektant musí být nadčlověk. Ale i projektant má ženu, děti.....  
Ano, projektantů je málo, dobrých projektantů ještě méně a práce hodně, navíc stát jim ji ještě poněkud nesmyslně přidává. Na druhou stranu, souhlasil byste s tím, aby vám projektovou dokumentaci rekonstrukce domu dělal člověk, který na místě nikdy nebyl? Který zná materiály jen z knih a katalogů výrobce? Který pro sichr nosníky stropu dvakrát předimenzuje a izolace použije nejdražší na trhu, protože se výrobce "prsí" jejich ekologičností?
Zaznamenáno
Milan Hudec
*

« Odpověď #21 kdy: 17.04.2025, 11:21 »

Tak to jste teda rozhrábl! Již delší dobu mám pocit, že žijete na jiné planetě. Projektanty jsem obklopen a dělám jim "podržtašku" aby mohli kreslit. Jsou rádi, když se tu a tam odtrhnou a dostanou na stavbu. Třeba na veletrhy vůbec nemají čas. Když uvádím, že nemají čas, to znamená, že to, co se po nich požaduje za výkony se do pěti pracovních dnů nemůže vejít. Pak příjde vesmírný člověk a řekne, že projektant musí být nadčlověk. Ale i projektant má ženu, děti, tedy souloží, žere, sere a chce být líný. ČKAIT je společenská sranda která s kvalitou nemá nic společného. A jestli vám je názvosloví šumafuk, tak to je mi líto. Moje sousedka také říká proudovému chrániči jistič.  
Takové projekty jsou pak ale na dvě věci.
Např.furt většina navrhuje k ventilátorku na wc cyky 3x1,5-J, pokud to nezachytí přemýslivy montér, tak se zž přeznačuje.... ...
Zákazník zaplatí za službu a tu by měl dostat řekněme v obvyklé kvalitě, ne že si objednám jídlo a dostanu nedovařený blebajs s omluvou, že kuchař toho má moc.
Zaznamenáno
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #22 kdy: 17.04.2025, 11:44 »

A kde k takovým obecným zkušenostem přijde kluk, který začne projektovat hned po škole?
A nebo borec, který v životě nedržel v ruce nic z toho, co navrhuje do svých PD.
Ale všichni mají razítko ČKAIT, které by mělo být jakýmsi etalonem kvality a odbornosti.
Hovnajs!

Mám pocit z toho co se tu píše, že ti "přetížení" projektanti a projektanti co nikdy nedrželi šroubovák ani jistič v ruce tvoří většinu a výslekem jejich práce jsou sice projekty ale spíš takové orientační a nedá se na ně spolehnout.
No co nikdo nikde neříká, že projekt musí být bez chyb. Projekt pouze musí být.  A když se vytiskne na papír, dá se do něj psát a kreslit tužkou. Zákazník chce bydlet a používat elektriku.
Osobně mi existence projektanta který viděl jednotlivé komponenty elektroinstala ce jen jako obrázky na monitoru moc technického smyslu nedává. Ale byznys se s takovým pracovníkem dá udělat taky.
Zaznamenáno
pegas100

« Odpověď #23 kdy: 17.04.2025, 12:38 »

Jak zde již kdysi někdo psal – projektant kreslí na papír svoji představu. Pokud není praxe, není ani představa. A ti co mají léta praxi a případně by mohli navrhovat kvalitně, protože za ty léta tu představu mají, tak zase nemají vzdělání, protože před rokem 89 bylo potřeba vyučených lidí.
Zaznamenáno
Jirka Š. Svejkovský
*

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2

« Odpověď #24 kdy: 17.04.2025, 13:45 »

Posouváním AFDD blíže k přívodu a zvětšováním sítě za AFDD bych očekával vyšší počet nežádoucích působení AFDD.
Já bych se rád nejdřív dostal k těm "žádoucím" působení. Zatím mě to nich nikdo nepřesvědčil.
Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C2
Jaromír Táborský

« Odpověď #25 kdy: 17.04.2025, 13:56 »

Před časem se zde probíraly zkušenosti s použitím AFDD u nás (v evropských sítích) ve více vláknech diskuse a nebyly to uspokojivé informace.
Cítím v tom úředníky a obchodníky. A Brusel.

AFDD je na světě 20 roků. Amíci to vyvinuli pro jejich dřevostavby a tamní podnebí. Celou dobu jsme po tom neštěkli, maximálně jsme si ukazovali na Amíky prstem. Z ničeho nic Kolumbus objevil Ameriku a vycítil nový byznys. Mám pocit, že u nás Nevada a 90% dřevěných obydlí není. Ale to byznysu bránit nemusí. Když se to dobře zdůvodní a podá, že jde o bezpečnost, projde to. Vyzkoušíme si AFDD? Jasně! Ono nefunguje? Obchodník, marketér vysvětluje, že jsme blbci, že je to v laboratoři testováno. On to nikdo nechce? Nikdo nepotřebuje? Co s tím? Musí se to podat jako nutnost, pak už si nikdo nedovolí udělat maximum pro bezpečnost.

A to je důvod proč některým koncernovým vykladačům pohádek už nevěřím. Nemají vlastní zkušenost, znalost, mají pouze scénáře co mají říkat. Tedy já AFDD navrhnu až po vyžádání. A myslete si co chcete.
Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #26 kdy: 17.04.2025, 14:43 »

Cítím v tom úředníky a obchodníky. A Brusel.
.........

Na taková hloupá a nepodložená prohlášení začínám být už úplně alergickej  podivej

za vše může Brusel a úředníci. Pak zjistíte že Brusel něco doporučil, českej úředník se ptal místního "odborníka" a vyšel glejt papežtější než papež. NIc to nemělo společného s obchodníky a jiným podobným. Jak se říká, cesta do pekla je dlážděná samými dobrými úmysly

Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #27 kdy: 17.04.2025, 14:43 »

A ti co mají léta praxi a případně by mohli navrhovat kvalitně, protože za ty léta tu představu mají, tak zase nemají vzdělání, protože před rokem 89 bylo potřeba vyučených lidí.

A panovační předsedající ČKAIT mají prostě jasně nastaveno, že nikoho bez maturity mezi sebe nepustí a přes to vlak nejede.
A včera se po jednom mém telefonátu moje manželka opravdu docela slušně nas..a a říká "ty jsi ale opravdu blbec. Neustále ti volají autorizovaní projektanti s problémy a žádají tě o radu a ty jim bez problému poskytuješ svoje know how. Ať si zavolají do toho jejich klubu s tím, že ví hovno a borec co nemá maturitu a do teď jim radil, na ně konečně sere".  A má pravdu.  Smutek
Zaznamenáno

Revizní technik E2A, E2B
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #28 kdy: 17.04.2025, 14:46 »

Ale to jsem psát nechtěl  Smutek  Vždy mě to však dost našlápne.
Když se vrátím zpět k AFDD, tak za mě "zatím" určitě ne.
Má to spoustu svých ale a sám jsem se přesvědčil, že to moc nefunguje.
Jde opět jen o dobrý prodejní artikl, který se bude díky úspěšnému problému prodávat a tahat lidem z kapes nemalé peníze a za nic.
Zaznamenáno

Revizní technik E2A, E2B
Vlado Konrád
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #29 kdy: 17.04.2025, 14:49 »

A to je důvod proč některým koncernovým vykladačům pohádek už nevěřím. Nemají vlastní zkušenost, znalost, mají pouze scénáře co mají říkat. Tedy já AFDD navrhnu až po vyžádání. A myslete si co chcete.

Myslíme si čo chceme. Teda že máte pravdu.
Zaznamenáno
Jan Palička
*

« Odpověď #30 kdy: 17.04.2025, 15:23 »

NIc to nemělo společného s obchodníky a jiným podobným. Jak se říká, cesta do pekla je dlážděná samými dobrými úmysly
S obchodníky určitě ne, ti prodávají, co jim výrobce dodává. S lobujícími výrobci do jisté míry ano, ti potřebují zvyšovat obrat, aby nadchli své akcionáře. Ale kupodivu pro takové věci lobují i profesní elektrikářské spolky.

Existuje evropská organizace EuropeOn (se sídlem v Bruselu),  což je sdružení evropských elektrotechnic kých profesních organizací. Jsou tam Němci (ZVEH),  Rakušani (WKO),  Belgie, Finsko, Francie, UK, Švýcarsko a další. A na jejich zasedáních se ARC občas řeší, vyjímám z jednoho zápisu (přeloženo): "Přestože již existují různé dostupné a povinné možnosti pro zvýšení bezpečnosti elektrických systémů, jako jsou proudové chrániče nebo jističe, někteří členové prosazují, aby se zařízení pro detekci obloukových poruch (AFDD) dostala do norem pro elektrickou bezpečnost a stavebnictví. Ačkoli může být vyšší stupeň bezpečnosti opodstatněný, existuje určitá nejistota ohledně jejich účelnosti a konkrétní přidané hodnoty, zejména proto, že AFDD mají poměrně vysokou cenu.
To přimělo členy sdružení EuropeOn, aby prostřednictví m naší technické pracovní skupiny uspořádali kulatý stůl za účasti různých zúčastněných stran, na kterém představili své názory na možnou povinnost zahrnout AFDD do standardních elektrických systémů."

Takže je jen otázkou času, než se "AFDD dostanou do norem pro elektrickou bezpečnost". Jen co se pocitově "překoná" ta vyšší cena. A můžeme si za to i sami

Z tohoto pohledu byl pan projektant vizionář
Zaznamenáno
Jaromír Táborský

« Odpověď #31 kdy: 17.04.2025, 15:27 »

Na taková hloupá a nepodložená prohlášení začínám být už úplně alergickej  podivej

za vše může Brusel a úředníci. Pak zjistíte že Brusel něco doporučil, českej úředník se ptal místního "odborníka" a vyšel glejt papežtější než papež. NIc to nemělo společného s obchodníky a jiným podobným. Jak se říká, cesta do pekla je dlážděná samými dobrými úmysly

Jako bych slyšel pracovníka koncernu! Byl jsem na třech seminářích o AFDD, z těch, co to přednášeli, nikdo nevěděl nic víc, než mu dali přečíst v katalogu! Tomu říkám úřední příkaz. Zaměstnanec, pobíraící mzdu za to, co prezentuje, nikoliv proto, že tomu rozumí a věří ale proto, že dostal příkaz nadřízeného. To je úředník. Nechci jmenovat ani osoby ani značky, ublížil bych některým kamarádům. Brusel jsem v tomto případě uvedl jako středobod a velitelství všeho napodobování.

Pane Fraňku, že to nemá s obchodníky nic společného? Pokud byste nebyl řemeslník ale zaměstnace koncernu, neptám se! Uvádíte, že "hloupá a nepodložená tvrzení". Opravdu? Myslím, že je to moje zkušenost. A podle vás hloupá a nepodložená. Ale co není podložené? Počty úrazů, požárů bez AFDD? Kde je ten důvod proč to používat když to nemá logické opodstatnění? Je tato úvaha hloupá? Měl jsem vás za rozumného člověka.
Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #32 kdy: 17.04.2025, 19:04 »

Pane Fraňku, že to nemá s obchodníky nic společného? Pokud byste nebyl řemeslník ale zaměstnace koncernu, neptám se! Uvádíte, že "hloupá a nepodložená tvrzení". Opravdu? Myslím, že je to moje zkušenost. A podle vás hloupá a nepodložená. Ale co není podložené? Počty úrazů, požárů bez AFDD? Kde je ten důvod proč to používat když to nemá logické opodstatnění? Je tato úvaha hloupá? Měl jsem vás za rozumného člověka.

četl jste vůbec co jsem psal o AFDD, například v příspěvku č.15? Asi ne. Ani nemám chuť na další reakci.

Něco se mi nelíbí nebo s něčím nesouhlasím - může za to Brusel! To je na vás dost slabé, promiňte. To prostě poslouchám v jedné sociální bublině a už mě to prostě nebaví.

Stejně jako já si osobně (i veřejně s kolegy na jedné ze Spojek) ověřoval funkcionalitu AFDD, abych si to ověřil a následně svůj názor podložil nejen tvrzeními prodejců, ale především na základě vlastních zkušeností, tak očekávám že pokud někdo použije tvrzení o Bruselu, tak je schopen doložit například dokument který jeho tvrzení podepře. Jinak je to jen laciné a nedůvěryhodné JPP a na tom si trvám.
Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Kvita Ladislav
*

« Odpověď #33 kdy: 18.04.2025, 09:30 »

Existuje evropská organizace EuropeOn (se sídlem v Bruselu),    což je sdružení evropských elektrotechnic kých profesních organizací. Jsou tam Němci (ZVEH),    Rakušani (WKO),    Belgie, Finsko, Francie, UK, Švýcarsko a další. A na jejich zasedáních se ARC občas řeší, vyjímám z jednoho zápisu (přeloženo)....

Potom je asi chyba, že ČR nemá v EuropeOn svého zástupce, který by mohl na zasedáních tlumočit a prosazovat stanoviska zdejších elektrotechnik ů. Každopádně díky za tip, dosud jsem neměl tušení o této organizaci. Web EuropeOn i weby členských organizací se zdají být zdrojem dalších zajímavých informací.
Zaznamenáno
Milan Hudec
*

« Odpověď #34 kdy: 18.04.2025, 17:34 »

Úkol zní jasně: AFDD se bude nasazovat ve velkém (nebo vymyslete alternativu obratu "dva/tři" chrániče za sebou pro sichr.
Zaznamenáno
Honza Veselý
*

« Odpověď #35 kdy: 19.04.2025, 08:31 »

...off topic, ale k tématu:
podobná situace jako zde diskutované AFDD je také v oboru automoto-všelijací ti různí prakticky povinně montovaní elektroničtí asistenti: V podstatě, kromě pár základních například ABS, není žádná studie, kolik vlastně zachránili životů. Začalo to ABS (chrániči) a bylo to dobré. Pak se přidalo ESP (přepěťovky) a stále to bylo dobré. No a dnes se přidává ledasco (AFDD) už ani neumíme říci zdali to je dobré nebo špatné ale má to hodně písmenek která lze nalepit na haubnu. Lze jen obtížně popsat jak přesně to funguje, ovšem stojí to spoustu peněz, proto k tomu lze sestavit spoustu komisí a dokumentů tzn. je to POKROK. A pokrok to je pouze jiný výraz pro slovo DOBRO.
Zákonodárci jsou zde od toho aby své pojetí dobra prosazovali i přes rozpaky prostých vohnoutů, tak zní třetí pravidlo moštárny. Jinak by se jim ten pravidelný přísun sladkého moštu úplně zastavil.
Zaznamenáno
Stran: 1 [2] 3 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.031 sekund, 21 dotazů.