Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Ověření elektroinstalace, spotřebičů, nářadí
| | |-+  Jak zjistím, jaké trafo je vhodné pro napájení vánočního řetězu?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak zjistím, jaké trafo je vhodné pro napájení vánočního řetězu?  (Přečteno 603 krát)
Michal Šebesta
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 05.01.2025, 19:10 »

Našel jsem ve skříni starší světelný řetěz, který používali rodiče, ale je bez trafa. Protože nerad vyhazuji věci, začal jsem zkoumat, jestli by nešlo trafo přikoupit, ale z uvedených parametrů nejsem úplně moudrý...

Řetěz má 40 světel, přičemž podle štítku je vždy 8 žárovek zapojených v sérii. Štítek dále uvádí:
Napětí žárovky: 2,4-3V
Transformátor: 24V/7-10W

Problém je pro mne v tom, že řetěz má na konci souosý napájecí konektor, a takových transformátorů nejsem schopný moc najít... a z těch, co jsem našel (třeba zde: https://www.svetzarovek.eu/vyhledavani/?string=souos%C3%BD ),   si na základě uvedených parametrů nejsem schopný vybrat, protože podle mne neodpovídají požadavkům...? Respektive nevím, jestli počítat s 8 nebo 40 žárovkami...?

Můžete mne, prosím, někdo navést správným směrem?

Samozřejmě uvažuji o tom, že řetěz vyhodím, protože za náhradní trafo dám skoro tolik, co za nová světla, ale zajímá mne to i z "technického" hlediska.

* trafo_01.jpg (452.61 KB, 1024x553 - prohlédnuto 77 krát.)

* trafo_02.jpg (582.31 KB, 1024x768 - prohlédnuto 52 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Juraj Rojko
*

« Odpověď #1 kdy: 05.01.2025, 21:46 »

1. Vyhoďte to, je to nespolehlivé, zastaralé. (V Makru jsem ve výprodeji za 100Kč koupil 18m řetěz s 240 LED.)
2. Parametry tam máte uvedené. Musí mít 24V (8 žárovek x 3V) a min. 7W (pro všech 40 žárovek). T.j. ani jeden z těch ve vašem odkazu není vhodný, protože nejsou dostatečně výkonné.
3. Konektor je nepodstatný, se dá vyměnit.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*

« Odpověď #2 kdy: 06.01.2025, 04:19 »

Také nerad zahazuji věci, ovšem je vždy dobré se nejprve přesvědčit, zda oprava má smysl.
V prvé řadě bych použil jakékoliv trafo silnější než 10W s výstupním napětím 24V (případně i nižším, od zhruba 18V) a vyzkoušel, zda celý řetězec svítí, pak má teprve cenu řešit nové napájecí trafo.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Aktuální slova KUTIL (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.037 sekund, 22 dotazů.