Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Montáže, instalace, zásahy které neodborníci rádi páchají sami
| | |-+  Jaký kabel zvolit pro venkovní vánoční osvětlení?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jaký kabel zvolit pro venkovní vánoční osvětlení?  (Přečteno 1537 krát)
Michal Budil
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 17.11.2024, 18:28 »

Jaký kabel pro venkovní vánoční osvětlení s objímkami Desko 1332-407.
jedná se o cca 40ks objímek a 80m kabelu, žárovky iluminační 8W. Použil jsem CYSY 2x1 ale po 5-ti letech úplně ztvrdnul, teď už vím že CYSY není vhodný pro venkovní prostředí. Napadlo mě ho vyměnit za H07RN-F 2x1,0mm ,   nebo je snad ještě nějaký lepší kabel?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #1 kdy: 20.11.2024, 12:30 »

Dříve se vyráběl spec. kabel pro tyto věci.Průřez byl obdélníkový,cca 0,5x1,2 cm a v něm dva dráty.
Na něj se speciláně zatahovali objímky E 27 se šrouby se špičkou,které se zařezali do toho kabelu a na žílu.
Někde je už 18 let a je stálě měkký, i když je na ozdobném místě celoročně (nesundává se)..
Žárovky jsou barevné LED s výkonem 1W (úplně stačí)....spotřeba 0,00W (nula nic).. tanecek
Nevím jak dnes,nepátral  jsem po tom.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Václav Třetí
*

« Odpověď #2 kdy: 24.11.2024, 04:34 »

Objímky, které zmiňuje tazatel jsou klasické keramicko-bakelitové závěsné provedení, do kterých by nešel plochý vodič do zařezávacích objímek použít. Tam musí být  kablík kulatý. Já bych doporučil kablík s neoprenovou isolací.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Milan Hudec
*

« Odpověď #3 kdy: 24.11.2024, 09:54 »

Objímky, které zmiňuje tazatel jsou klasické keramicko-bakelitové závěsné provedení, do kterých by nešel plochý vodič do zařezávacích objímek použít. Tam musí být  kablík kulatý. Já bych doporučil kablík s neoprenovou isolací.
Nemýlíte se?
Objímka má ve spodní části keramiku se šroubovými svorkami, a v horní části plastovou krytku s háčkem a přepážkou umožňující ze vstupního otvoru přivést vodič pouze na jednu svorku.
Nikdy jsem nepochopil jak to konstruktér myslel, jestli jsou určeny na seriové zapojení, nebo má přepážka skřípnout vodiče proti vytržení (izolace dostává při tomto způsobu dost zabrat),  nebo se mají kabely nad objímkou rozholit a  vždy N do jednoho otvoru, totéž L?
Václav Třetí
*

« Odpověď #4 kdy: 24.11.2024, 11:26 »

Nemýlíte se a já se také nemýlím.

Původní konstrukční záměr, jak zapojovat tyto objímky byl dát každý vodič zvenku samostatně a přepážka chránila proti zkratu. To byl pozůstatek způsobu, jak se zapojovaly objímky za I. republiky ve vlhkých prostorách, zejména v hospodářských objektech - ve stájích a nebo ve sklepích a prádelnách. Elektroinstala ce byla vedena z venku objektu nebo z chodby pomocí dvou skleněných trubiček, každý isolovaný vodič ve vlastní trubičce a pak samostatně po kladkách až k objímce. Dokonce se dělala svítidla s koulí na žárovku (koupelnové armatury),  která byla "vodotěsná" a která měla ve spodní části kopyta dva otvory, aby se vodiče nemohly vzájemně dotýkat až k objímce samotné.

Takže tato objímka je elektrotechnic ký dinosaurus. A skutečně by se dnes měl kablík rozholit, nechat vodiče pouze v pracovní isolaci a zapojit každý samostatně.

V počátku 90. let začal být hlad po vánočním osvětlení na venkovní použití. Požadavky byly jak od soukromníků na vlastní zahrady, tak i od obecních úřadů na náves. Průmyslová provedení sice již  dávno existovala, byla dostupná například v Německu, ale protože to byly kvalitní výrobky renomovaných firem (např. Osram),  tak také velice drahá. Takže u nás se k tomu  začaly používat tyto objímky s tím, že se kablíky nerozholovaly, ale vedly přes onu přepážku. Záleželo na montérovi, jak měl silné vodiče, zda je skřípnul přepážkou nebo zda ji částečně odstranil. S ohledem na to, že horní díl objímky je z termosetu (bakelitu),  není problém přepážku mírně odbrousit malým rotačním brouskem. Někdo též vyměňoval šroubek za mírně delší, aby přepážka příliš isolaci na vodičích neničila.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #5 kdy: 24.11.2024, 12:54 »

Já se tu bavím o objímkách, které mají na obdélníkový kabel takovu "kapsu" a v ní vyčnívají dva trny.
Jak se objímka kabelu utahuje, hroty propíchou izolaci a zaryjí se do fáze a nuly.(II.tř)..Zároveň je obklopí guma z kabelu (obdélníkového průřezu) a zabrání vniknutí vody nebo úrazu!!
Je to testované na 230V  II.Tř.

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Václav Třetí
*

« Odpověď #6 kdy: 24.11.2024, 13:00 »

to kol. Šohajda:

Já a kol. Hudec hovoříme o objímkách, které má tazatel. Vámi zmíněné objímky a plochý speciální kabel k nim znám, ale to tazateli nepomůže.

Václav 3

Michal Budil
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #7 kdy: 25.11.2024, 06:52 »

O plochém kabelu H05RNH2-F 2x1,5 jsem taky slyšel, ale potřeboval bych kulatý, aby se tam vešel.
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #8 kdy: 25.11.2024, 18:59 »

Ptal jsem se známého, co dělá léta stromky pro obce. Třetí sezonu používá AT-N05V3V3-F a k odbočení používá levné šroubovací T spojky (jako trojitá průchodka). Prý to okoukal v Rakousku.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Aktuální slova KUTIL (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.038 sekund, 22 dotazů.