Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Jakou relevanci může mít veřejný model Ai?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jakou relevanci může mít veřejný model Ai?  (Přečteno 2427 krát)
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« kdy: 08.12.2024, 22:28 »

Jen tak na okraj: zkusil někdo zadat takovýhle dotaz umělé inteligenci?
Výsledky vypadají logicky ale pak zkusí člověk zadat otázku z oboru, kde si je na 100procent  jistý a důvěra je tatam.  Například odpověď na tennto dotaz. Jak zapojit 400V/16A zásuvkovou redukci z 4P na 5p?
 tanecek
Skvělý nástroj pro člověka se znalostmi, dábelský pro ty kteří si myslí že už nemusí nic znátm že se stačí jen zeptat.
Zaznamenáno
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #1 kdy: 08.12.2024, 23:52 »

Zeptat se tohoto veřejného chatovacího modelu na něco je asi tak stejně relevantní jako zaptat se na to v hospodě.
Zaznamenáno

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #2 kdy: 09.12.2024, 05:22 »

Jsou oblasti, kde AI nezklame, typicky v oblasti IT dokáže s miinimem iterací dát dohromady funkční skript, konnfiguraci routeru a podobně.  Někdy zas dokáže najit hisoorická fakta, která se nedaří dohledat googlem. A jindy je to na úrovni těch hospodských mouder po 10. pivu.
Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #3 kdy: 09.12.2024, 08:36 »

Jen si dovolím upozornit na fakt, že hospody v tomto ohledu ztratily svůj význam a zmiňovaná funkce se přesunula na sociální sítě. Je to o to horší že dosah každé takové vyslovené kraviny (každého příspěvku) je nepředstavitel ně širší, trvanlivější než v případě výkřiku po 5tém pivku.
Navíc mi přijde že mnoho lidí se v tom silném informačním šumu ztrácí, neumí jej "odfiltrovat" a přijímají mnohé nesmysly jako fakta a pravdu, nebo návod. Proto se nám blbost šíří mnohem rychleji a koření mnohem pevněji a hlouběji.  na zdravi

Budu parafrázovat - nedávno jsem při revizi zjistil že jeden z PCH po jednom z měření nepřipnul zpět vodič N. I když se to rychle vyřešilo a další opakovaná měření byla OK, doporučil jsem jeho výměnu. Už bych mu prostě nevěřil. Pokud tedy zjistím že AI i přes správně položený a opakovaný dotaz bude tvrdit nesmysly, nemohu mu plně věřit v ničem. Bude to dobrý zdroj zábavy, může mi pomáhat při práci, ale vždy jen jako podpora a nástroj k pomoci.

Pokud to někdo nechápe, ať si "nabije ústa"  angel na zdravi tanecek poklona
Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Milan Hudec
*

« Odpověď #4 kdy: 09.12.2024, 09:33 »

Pokud je princip odpovědí založen na.
1.počtu dostupných hlasů pro/proti
2.počtu zjištěných mimořádných událostí

Tak nemůže odpovědět jinak, že přechodka 4/5 je bezpečná.

Až v případě dotazu ve smyslu, zdali přechodka vyhovuje normám, odpoví že nikoli.

Pokud chceme umělou odpověď, musíme se i uměle ptát.
Zaznamenáno
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #5 kdy: 10.12.2024, 15:57 »

Zeptat se tohoto veřejného chatovacího modelu na něco je asi tak stejně relevantní jako zaptat se na to v hospodě.
Přesně tak. To je asi nejpřesnější popis generativních jazykových modelů. Bez diskriminačníh o předání budou výsledky interpretace pouze vždy statistické. Sémantika na vstupu dotazu je naprosto revoluční, ovšem i ta má své limity a křišťálovou koulí není. Opakuji to už rok. Ale to je ta přesycenost informacemi jak píše Honza.

Rozdal jsem testovací účty abych ukázal "místo zakopané příčiny". Jak napsal kdysi Honza Hájek, lidé nechtějí řešení, chtějí být klamáni, baví je to.  Tedy:

Jakou relevanci může mít veřejný model Ai?
Záleží jak relevantní data má k dispozici, v jakém tvaru, jak je Ai nastavena a jak umíme promptovat. Tedy relevance může být větší, než nulová.

Odkud jsi prosím čerpal k takovému tvrzení?
Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Jan Yossarian
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #6 kdy: 16.04.2025, 11:44 »

po stránce gramatiky lepší než maturant  tanecek
Zaznamenáno

Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
Václav Třetí
*

« Odpověď #7 kdy: 16.04.2025, 12:26 »

Po mnohaletých zkušenostech s funkcí různých vyhledávačů až dnes k AI souhlasím. Otázka musí být zadána způsobem, který odpovídá logice stroje, jinak dostaneme odpověď na úplně něco jiného.

Po stránce gramatiky lepší než maturant

Gramatika je jistě důležitá, ale není to všechno, její zvládnutí by mělo být základem. Hlavní roli hraje relevantnost odpovědi a její srozumitelnost .
Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Yossarian

« Odpověď #8 kdy: 16.04.2025, 17:16 »

Gramatika je jistě důležitá, ale není to všechno, její zvládnutí by mělo být základem. Hlavní roli hraje relevantnost odpovědi a její srozumitelnost .
Myslel jsem to tak, že mnoho, vlastně skoro všichni naši elektrikáři asi zaspali hodiny českého jazyka. Některá sdělení jsou opravdu fatální. To, že se překlepneme je OK, ale "nabýdka nebo "nabítka" je u nich "standart". :-)
A milá ai jestli něco umí fakt líp než oni je gramatika.
Zaznamenáno

Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #9 kdy: 16.04.2025, 18:52 »

Je přitom zajímavé, že se česky učila z textů na netu - museli jí nějak vysvětlit, že internetové diskuse nejsou ten pravý zdroj pro výuku spisovné češtiny.
Zaznamenáno

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #10 kdy: 16.04.2025, 20:37 »

Je přitom zajímavé, že se česky učila z textů na netu - museli jí nějak vysvětlit, že internetové diskuse nejsou ten pravý zdroj pro výuku spisovné češtiny.
Tak je to otázka tréninku LLM.

Když to zjednoduším, tak to chápu takto:

Neurony. Učí se ze vzorců v textu. Obsahují skryté vztahy mezi slovy, fakty, pojmy.
„Pravda“. Není absolutní. Je to to, co model odhadne jako pravdivé na základě tréninku.
Aktualizace. Bez přístupu k webu neví, co se změnilo po datu tréninku. Bohužel aní přístup k webu neznamená, že ví co se změnilo v čsn.

A nakonec Fine-tuning tvaruje chování pomocí lidských preferencí, zákazů a doporučení.
A pamatovat, že LLM není LRM.
:-)

Občas se ptám na zdroje tvrzení, viz příloha ...

* dotaz_na_zdroje.JPG (104.1 KB, 1076x837 - prohlédnuto 37 krát.)
Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Václav Třetí
*

« Odpověď #11 kdy: 17.04.2025, 05:14 »

Myslel jsem to tak, že mnoho, vlastně skoro všichni naši elektrikáři asi zaspali hodiny českého jazyka. Některá sdělení jsou opravdu fatální. To, že se překlepneme je OK, ale "nabýdka nebo "nabítka" je u nich "standart".
A milá ai, jestli něco umí fakt líp než oni, je gramatika.

I když jsem napsal to, co jsem napsal, tak si nemyslím, že je jedno, zda se píše s hrubkami a překlepy. Občas mě rozesmějí záměny být a bít a úplně nejradši mám slovo vydět. Jako po sobě kontroluji zapojení, takže po mně  nezůstávají nedotažené kontakty, tak si také po sobě čtu to, co jsem napsal. U  AI jsem snad ještě gramatickou chybu nezaznamenal, což je příjemný bonus. Důležitá je věcná správnost, s tou to může být u AI horší, záleží z jakých pramenů čerpá a jak je vyhodnotí.
Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Yossarian

« Odpověď #12 kdy: 17.04.2025, 09:18 »

I když jsem napsal to, co jsem napsal, tak si nemyslím, že je jedno, zda se píše s hrubkami a překlepy. Občas mě rozesmějí záměny být a bít a úplně nejradši mám slovo vydět. Jako po sobě kontroluji zapojení, takže po mně  nezůstávají nedotažené kontakty, tak si také po sobě čtu to, co jsem napsal. U  AI jsem snad ještě gramatickou chybu nezaznamenal, což je příjemný bonus. Důležitá je věcná správnost, s tou to může být u AI horší, záleží z jakých pramenů čerpá a jak je vyhodnotí.
Rozumím, nemyslel jsem to ad hoc, jako všichni. Ale je jasné, že technik není zrovna literát a proto mu tentonoc chat gpt určitě pomůže.
Zaznamenáno

Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.035 sekund, 22 dotazů.