Jak správně zapojit posloupnost jističů a chránič?
Petr Doležal:
Pravdu má pan Fasulis, pan Rozmahel jen potud, pokud myslel, že obvody od jističů půjdou nesmyslně přímo do instalace, citace "..../ N za chráničem, fáze před chráničem to nelze /.....".
Nicméně, já bych ze známých důvodů volil jističe 1+N a pak nelze jinak než za chránič (jedna výstupní N z chrániče se prosmyčkuje přes N póly těch tří jističů a z jističů "hurá" do instalace).
P.S. 11:32 zase jsem byl byl o 2 minuty pomalejší >:D
Martin Kurka:
Pane Leitnere, tohle už není pro vás, pánové vám přede mnou už velmi dobře poradili, tohle bude ode mne a pro pana Doležala a všechny ty, kteří dostanou za úkol rychle opravit třeba zmršenou instalaci - řečeno s panem Lustigem z filmu Lotrando a Zubejda - budou to takové odborné elektrikářské pindy :).
Citace: Petr Doležal 20.04.2007, 11:30
Nicméně, já bych ze známých důvodů volil jističe 1+N a pak nelze jinak než za chránič (jedna výstupní N z chrániče se prosmyčkuje přes N póly těch tří jističů a z jističů "hurá" do instalace).
Jistit vstupní fázi 4-pólového chrániče pomocí 1+N pólového jističe lze. Fázi napojit z přívodu přes tento jistič na vstup chrániče, ale a N pól příslušného vývodu ke spotřebiči v každém případě spínat tímto jističem až za uzlem N za chráničem (to už máte pane Doležale plnou pravdu) - je to nezvyklé zapojení (jeden pól jističe před chráničem a druhý za chráničem), ale někdy se může hodit vědomost, že to z elektrického hlediska je to stejný (duální) obvod. (Ale důvod praktické potřeby takového zapojení mne napadá pouze když narychlo a dočasně musíte vřadit chránič do rozvodnice, kde to z prostorových či jiných důvodů může být na chvíli problém).
Tak a dříve než se na toto téma strhne vášnivá odborná diskuze, protože je to nezvyklé a neobvyklé zapojení, které by se nemělo používat - tak hlásím, že by se to nemělo takhle zapojovat, a že to považuji za plevelnou neplechu nepřispívajíci přehlednosti a bezpečnosti montérů a údržbářů. A to i když uživatelé el. zařízení nejsou tímto podivným zapojením nijak ohroženi ani ošizeni a funguje to, nedělejte to, prosím.
Petr Doležal:
Tak nevím, ale já vám M.K. nerozumím.
Píši o tom, že při použití vývodových jističů 1+N není jiné řešení, než dát 3 jednofázové jističe za třífázový chránič, pokud mluvíme o té konfiguraci p.Leitnera.
Martin Kurka:
Pouze pro P.D.:
Myslel jsem takto - odborné elektrikářské pindy - neužívat
Martin Novák:
To M.K. Fungovat to jiste bude stejne jako 10 dalsich moznych zapojeni, ale vybavuje se mi u toho v mysli ta pisnicka pana Nohavicu o cunicich jdoucich za sebou. Opravovat prasarnu prasenim... ;) Snad jen z nouze...
Vetsinou davam prednost prehlednemu reseni s jistou "stabni kulturou" a ty jistice 1+N za chranicem vydratujete pri trose snahy v rozvadeci i propojovaci listou...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana