Jak správně zapojit posloupnost jističů a chránič?

<< < (2/5) > >>

Rozmahel Vladimír:
Citace: Petr Leitner  20.04.2007, 09:44

Ale v tom případě už je tak nějak "jedno" kam dám ty 3 jističe. Zajímaly by mě vaše názory - jističe PŘED chránič nebo ZA chránič?

Vždy za chránič, před chráničem by obvody nebyly chráněny, nehledě na to, že by vám chránič vypínal. / N za chráničem, fáze před chráničem to nelze /.

Martin Novák:
Ja osobne je davam ZA chranic. A v pripade jako je tento doporucuju pouzivat dvoupolove jistice (1+N). Velice to usnadni hledani pricin vybaveni chranice...

Petr Leitner:
Citace: Rozmahel Vladimír  20.04.2007, 09:56

Vždy za chránič, před chráničem by obvody nebyly chráněny, nehledě na to, že by vám chránič vypínal. / N za chráničem, fáze před chráničem to nelze /.

Mohu poprosit o trošku primitivnější popis situace? Mě to přijde podle obrázku stejné a nechápu co by nebylo chráněno a proč by měl chránič vypínat.

http://www.sambiliong.net/zapojeni.GIF

Georgis Fasulis:
To Leitner: Kolegové vám radí dobře. Použijte 4-pólový chránič a energeticky náročné spotřebiče (pračka, myčka, zásuvky koup. kuchyň) raději rozfázujte ať si nemusíte hlídat souběh. Těch 40A na chrániči nic neznamená, znamená to pouze nominální hodnotu samotného chrániče, ale pokud před ním máte jištění 20A, je rozhodující pro spotřebu těch 20A. Vyvarujte se problémů, které máme my, co mají jen 1f- přívod.  :'(

Co se týká umístění chrániče, jestli musí být před nebo za jističem chráněného obvodu, je to z hlediska funkce chrániče i jističe úplně jedno (pan Rozmahel tedy nemá pravdu). Akorát když použijete chránič společný více obvodům (tzn. za ním je více obvodů chráněných jednotlivě jističi),  musíte samotný chránič chránit před proudovým přetížením - tzn. chránič musí být předjištěn nadproudovým jištěním (pojistky nebo jistič) o nominální hodnotě menší nebo rovné nominální proudové hodnotě chrániče. Dává se o stupeň méně - to je chránič 40A se předjistí max. 32A jističem. Většinou to u domovních instalací zabezpečí hlavní jistič u elektroměru.

Martin Novák:
Citace: Petr Leitner  20.04.2007, 10:43

Mohu poprosit o trošku primitivnější popis situace? Mě to přijde podle obrázku stejné a nechápu co by nebylo chráněno a proč by měl chránič vypínat.

Teoreticky je samozrejme jedno, zda je jisteni pred nebo za chranicem. V praxi Vam doporucuju zapojeni jak jsem napsal (jistice 1+N za chranicem) hlavne proto, ze se tak

1) usnadni hledani priciny, proc chranic vypnul (vypinani po castech obvodu)
2) umozni provozovat treba pracku a sporak i v pripade ze je zavada na obvodu mycky nadobi

Pred chranicem by toto zapojeni mozne nebylo a treba pres zemni spojeni N vodice na mycce by vam "zahadne" vyhazoval chranic pri zapnuti pracky i kdyz na pracce zadna zavada nebude (jak se tady uz par krat resilo).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana