Jak správně zapojit posloupnost jističů a chránič?
Petr Leitner:
Ptám se proto, že ani po prohledání historie nemám jasno. Tedy:
Mám proudový chránič 40A/30mA/2-pól. Hlavní jistič je 3x20A. Chráničem bych rád chránil ideálně 3 okruhy - pračka, myčka, zásuvky koupelna+kuchyň.
Napadá mě tedy:
1) Hned za přívod v rozvodnici dát proudový chránič. Jedna fáze dovnitř.
2) Z výstupu chrániče fázi rozvést na vstup 3 jističů - 16A (pračka), 16A(myčka), 16A (zásuvky koupelna+kuchyň).
3) ze svorkovnice N přivést N na vstup chrániče
4) z výstupů jedotlivých jističů rozvést fáze do těch 3 okruhů
5) z výstupu chrániče "roztrojit" N a zavést do 3 okruhů
6) PE přímo ze svorkovnice na ty 3 okruhy
Je na tom něco v principu špatně? Jediné co mě napadá je že 3x16=48, ale v těch 3 okruzích by se nikdy neměl proud ani přiblířit v sumě ke 40A.
Rozmahel Vladimír:
I když Vámi popisované řešení je v principu správné, nedoporučuji to takto dělat. Osaďte 4 pólový chránič a chraňte celou el.instalaci bez úprav.
Rozmahel Vladimír:
Pokud máte hl.jistič 3x20A a vše podstatné by jste stáhl do jedné fáze, tak vám bude padat hl.jistič.
Martin Novák:
Aby jsem si to ujasnili. Vy chcete na jednu fazi za jisticem 3x20A pripojit tri okruhy po 16A. Obavam se, ze tady je problem, a vetsi nez samotna proudova zatizitelnost chranice.
Chapu ze chcete vyuzit jednopolovy chranic ktery asi mate doma, ale zapojit tyto tri okruhy na 1 fazi neni nejstastnejsi napad. Pokud pobezi soucasne pracka s myckou, bude asi hlavni jistic trochu protestovat... Ve vasem pripade by spravne reseni bylo treba:
- Z hlavniho jistice privod na trifazovy chranic 30 mA
- Z vystupu chranice 3 jistice
- N na vstup chranice
- Z vystupu chranice N na vsechny tri obvody
- PE na vsechny tri okruhy
A ten jednopolovy chranic si nechte treba do garaze, sklepa nebo na dvorek.
Petr Leitner:
Jasně uznávám zjevnou chybu v myšlence - zapojit 3x16A větve na fázi jištěnou 20A je kravina. Opravdu asi nejlepší bude dát tam 4-pólový chránič.
Ale v tom případě už je tak nějak "jedno" kam dám ty 3 jističe. Zajímaly by mě vaše názory - jističe PŘED chránič nebo ZA chránič?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana