Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Montáže, instalace, zásahy které neodborníci rádi páchají sami
| | |-+  Jak zapojit 400V/16A zásuvkovou redukci z 4P na 5p?
0 uživatelů a 4 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak zapojit 400V/16A zásuvkovou redukci z 4P na 5p?  (Přečteno 298 krát)
Kavista_
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: Včera v 01:02 »

Potřebuji poradit jak zapojit tuhle redukci, slouží čistě jako nouzové řešení k malému dobití elektromobilu přes přenosný wallbox (Omezený na 11kw) který má ale 5p a v sobě zabudovaný Fíčko které nelze přemostit bez interního zásahu. Na jedné straně budu mít vidlici 4p na druhé zásuvku 5p.

Když použiju něco jako kabel H05 RR-F 4x2,5 tak nebudu mít jak zapojit N na 5p straně a budou mi tak fungovat pouze zařízení co k provozu nepotřebují N takže wallbox fungovat nebude. Příjde mi blbé dělat klemu mezi PE a N na 5p straně.

A když po užiji H05 VV-F 5x2,5 a spojil bych PE a N přes dvojitou dutinku na 4p straně tím pádem 5p zásuvka by byla zapojena klasicky jako v TN-S. Bude to funkční? Beru na vědomí a vlastní riziko že Fíčko nebude asi reagovat tak jak má ale postačí když nebude vybavovat a umožní nouzově dobít auto.

Vycházím z článku od EAS Elektro a jedné uzavřené diskuze kde jsem se ale nedočetl výsledku co by mi pomohl.

* Screenshot_1.png (819.89 KB, 825x902 - prohlédnuto 78 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektromechani k po vyučení ve výrobě kolejových vozidel.
Michael S. Dobrý
Neverifikovaný uživatel @4

« Odpověď #1 kdy: Dnes v 08:38 »

Nejlepší cesta bude ta kterou máte popsánu i v tom návodu. Zavolejte si elektrikáře a ať vám místo původní zásuvky namontuje malý rozvaděč a z něj přes PCH udělá potřebný vývod respektive 5p zásuvku. Jakékoli bastlení může vést k úrazu či poškození výrobku. Chápu že to bude stát nějaké prostředky, ale zde nemá smysl řešit asi ušetřím pár stovek...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 09:28 »

....Vycházím z článku od EAS Elektro a jedné uzavřené diskuze kde jsem se ale nedočetl výsledku co by mi pomohl.

Přitom stejně jako Michael S. Dobrý jsem přesvědčen o tom, že skutečná rada co vám pomůže, je už ve vámi vloženém příspěvku. Jen ji buďto nevidíte, nebo možná nechcete vidět.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
František Ševčík
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 11:22 »

Z příspěvku tazatele jsem nikde nevyčetl jaký průřez kabelu je přiveden k inkriminované zásuvce. Pokud je to 4x10 Cu nebo 4x16 Al, je vše v pořádku.
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 11:48 »

Ještě pro jistotu doplním to co je z doloženého textu a obrázku zřejmé - ve 4P zásuvce není vodič  PEN, ale pouze vodič PE. Proto jej nelze rozdělit na PE a N, když tam N prostě není. Důvody tam jsou popsané, nelze pomocí pohyblivého přívodu tahat PEN z mnoha provozních a bezpečnostních důvodů. O tom se prostě nedá diskutovat navzdory tomu, že by to jistě fungovalo. Několikrát jsem zažil co se stane když PE využíván jako PEN uhoří nebo upadne tak i proto plně chápu že je to nejen nepřípustné, ale i velmi nerozumné zapojení.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
František Ševčík
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 12:31 »

Výborně ! Konečně si kolegové, vlastně kolega pan Franěk, všimnul, že z vodiče PE nelze vytvořit PE+N.  Afro
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 13:00 »

Fungovat vam to bude, je to vasa zodpovednost. Dovody, preco je to nebezpecne mate uvedene tu aj v obrazku, ktory ste sem vlozili. Podobne redukcie pouzivaju rozni zvukari a remeselnici tam, kde miestny kulturak nema 5P zasuvku. Zopar urazov uz kvoli tomu bolo.
Netusim, akeho BOZP technika a revizaka elektro maju zeleznice, ale partia montujuca most byvala mesiac vo vagone pripojenom kablom na stanicu, kde bola 4P zasuvka.
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 14:32 »

...
Netusim, akeho BOZP technika a revizaka elektro maju zeleznice, ...

Tohle bych sem asi vůbec netahal, to je jiná, složitější problematika.
Tam je problém s tím, že by se za běžného provozního stavu neměl dostat na kolejnice PEN potenciál, takže na železnici se pro to, co je nějak spojeno s kolejemi, používá buď síť TT nebo oddělení napájení transformátore m

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Kavista_
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 17:52 »

Fungovat vam to bude, je to vasa zodpovednost. Dovody, preco je to nebezpecne mate uvedene tu aj v obrazku, ktory ste sem vlozili. Podobne redukcie pouzivaju rozni zvukari a remeselnici tam, kde miestny kulturak nema 5P zasuvku. Zopar urazov uz kvoli tomu bolo.
Netusim, akeho BOZP technika a revizaka elektro maju zeleznice, ale partia montujuca most byvala mesiac vo vagone pripojenom kablom na stanicu, kde bola 4P zasuvka.

poklona  nejsem si jistý jesli koncem zprávy odkazuje na mne nebo na nějaký jiný případ ale tohle nemám v nejmenším učelu využívat v praci a nebude to blízkosti k železnici...

Elektromechani k po vyučení ve výrobě kolejových vozidel.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Aktuální slova KUTIL (3)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.077 sekund, 24 dotazů.