Má rozhodnutí SVJ vyšší právní váhu, než předpisy nebo technické normy?

<< < (9/11) > >>

Martin Babrňák:
Citace: Jan Franěk  17.11.2024, 13:03

Navíc to že se nechá provozovat varná deska i na 230V ...

Nedávno jsem koukal po několika indukčních deskách a všechny byly na 230V i když ve specifikacích psali, že je na 230/400V ... ale v reálu je to furt na 230V jedinej rozdíl je v tom, že buď jede na 1F nebo na 2F, ale vždy je to vůči pracovní nule nikdy ne mezifázové napětí

Jan Franěk:
Jasně, to je standard. Většina varných desek je na dvě nebo tři fáze, vždy proti vodiči N. Řekněme že těch na dvě fáze se nyní vyrábí už více, obzvlášť pokud se budeme bavit o indukčních deskách a spotřebičích určených pro domácnosti.

Jan Palička:
Citace: Kamil Novák  17.11.2024, 17:56

Samozřejmě. Já jsem se nevyjadřoval k meritu tohoto vlákna, tedy k tomu, jaké debily ve vedení toho SVJ mají. Jakožto člen hned 2 výborů SVJ si to snad mohu dovolit posoudit...
Vůbec nechápu s čím tam vlastně ti "vejboři" mají problém.

Zašli za tamním předsedou Společenství, dohodli se, že mu před vlastní montáží donesou obrázek toho, co tam bude (asi aby to ladilo s těmi krásnými stoupačkovými skříněmi a po realizaci předloží revizní zprávu, že je vše OK.
A nebylo co řešit...

Ono hlavně záleží na tom, jak se za výborem zajde. Pokud přijdete s projektovou dokumentací, sdělíte, že vše bude na váš náklad, slíbíte, že po dokončení prací vše uvedete do původného stavu, přinesete revizní zprávu a vymalujete opět chodbu na růžovo, případně jste ochoten uzavřít tomto duchu s SVJ pro obě strany závaznou písemnou dohodu, tak asi bude málokdo proti. Pokud na výbor nastoupíte ve stylu rozvody do bytu měly být jinak, odporují normě ČSN xyz a proto je laskavě dejte do pořádku, tak si vyrábíte odpůrce už při prvním kontaktu. Nejsem si jist, zda autor vlákna, jak nám tu příběh popisuje a jak rozvíjí svoje další kroky, nezvolil právě tu druhou cestu. A jak známo, každý tlak vyvolává odpor, což platí i v mezilidských vztazích.

Nicméně nelze neopakovat, že jde jen a jen o obchodní a případný právní problém, touto cestou je třeba se ubírat, elektrikářsky jde (ve vztahu k SVJ) jen o triviální výměnu jednoho kabelu za jiný

Kamil Novák:
Citace: Jan Palička  18.11.2024, 20:57

Ono hlavně záleží na tom, jak se za výborem zajde. Pokud přijdete s projektovou dokumentací, sdělíte, že vše bude na váš náklad, slíbíte, že po dokončení prací vše uvedete do původného stavu, přinesete revizní zprávu a vymalujete opět chodbu na růžovo, případně jste ochoten uzavřít tomto duchu s SVJ pro obě strany závaznou písemnou dohodu, tak asi bude málokdo proti.

Je vidět, že máte jisté životní zkušenosti. A asi je to nejschůdnější postup.
Mě se ale trochu (vlastně dost) nelíbí to rozdělení ONI (vejboři) a JÁ (prosebník).  :(
Ten majitel bytu je přeci také člen Společenství a tudíž není v roli nějakého outsidera. A společné prostory nejsou v majetku Výboru. On se má o ně "pouze" starat.
Takže já bych je o nic nežádal, ale prostě bych jim dal na vědomí, že se ta úprava stane a to za podmínek, které jste uvedl výše.
A rozhodně bych neztrácel čas zjišťováním "kdo za to může"  (no)

Jan Šus.:
Jako dlouholetý předseda bytovky napíšu svůj názor.
Ted jsme dělali rekonstrukci přívodu do býtů. Rozvaděč s elektroměrama máme ve sklepech. Prosadil jsem 5ti žilový kabel. Ale musel jsem se dopředu domluvit s mladšíma spolumajitelam a, abychom přehlasovali důchodce, kteří hledí jen na peníze - jejich argument je, že to nepotřebují a že tam dožijí tak jak to je dosud. takto to ve výboru děláme se vším co chceme prosasadit. Ke druhé otázce. nedovolím si někomu nedát nějaký výkresy, bezpečnostní zprávy a revizích, jakokýlo doklad z účetnictví, jakoukoli smlouvu apod. Takže bych jednoznačně trval na předložení smlouvy a dokumentace na rekonstrukci co nechce předseda dát a "vohrožoval" bych mu, že požádám soud a bude platiti soudní poplatky on a ne SVJ. Pokud je tam jiný přívod (pokud byl projekt 5 žilový a je 3 žilový),  tak pokud je to v záruce požadovat výměnu, pokud není, tak pokud nebyla sleva, řekl bych mu že to přednesu na schůzi že svou nedbalostí udělal škodu SVJčku. Ale že budu mlčet pokud si to mohu předělat za svá peníze.
Jinak udělat rekonstrukci bez souhlasu SVJ pokud bylo vše dle projektu bych si nedovolil (společné prostory nejsou tvoje ano výboru ale jsou všech),  pokud nebyl dodržen projekt, vůbec bych nebral ohled na "nějaký nekompetentní" výbor, který to neumí vést a udělal bych to bez jejich souhlasu. Oni nic nezmůžou, když to uděláš (oni to po**ali). Samozřejmě to zhorší ale vztahy v domě a jde o to pokud by to starý výbor položil, jestli je někdo koho "přemluvíte" aby to vzal za ně. Pokud je vše dle projektu a odpovídá bezpečnosti a jsou na vše revize tak se to bude prosazovat těžko. Pokud ale revizák udělal revizi bez změny projektu, ještě bych asi zkusil zaútočit na něj, že ho nahlásíš na TIČR (nebo jak se ta organizace jmenuje) a on se třeba lekne a pomůže ti to u výboru prosadit. (Ve své odpovědi jsme se nazabýval co je dobře a špatně dle zákona, ale hodnotím možnosti na základě zkušeností dlouholetého předsedování).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana