Má rozhodnutí SVJ vyšší právní váhu, než předpisy nebo technické normy?
Milan Hudec:
Nároky jsou individuální, žádný vzoreček na soudobost chodu spotřebičů v bytě neexistuje.
Za sebe radím, prostě si tu vysněnou desku kup, zapojíme, uvidíme za nějaký čas.......
Řekl bych, že nikdo s 25A 1f pak do třífázu nešel.
Kamil Novák:
Citace: Richard Pech 06.11.2024, 21:46
Elektrická instalace má být bezpečná a spolehlivá..
Mám tomu rozumět tak, že také taháte do bytů kabely CYKY-J 3x6mm2, aby zbylo více chectáků na pivo?
Indukční či sklokeramická deska se 4-mi plotýnkami bere až 7kW. Rychlovarná konvice, pračka, myčka, mikrovlnka, kávovar.. Na jedné fázi jištěné 25A (protože Distribuce na jednu fázi více nepovolí) se asi dá přežívat, ale až si tam někdo zlomí nohu jen proto, že zakopnul o gauč když se tápal k východu z bytu?
Co když vás to zastihne ve vaně? Namydleného? Stojí těch pár šupů za tu prasárnu?
Jen dement natáhne z elektroměru méně než 5x6mm2
Jsme elektrikáři, nebo fušéři Pat a Mat s.r.o.?
1) okolo Bezpečnosti se točí prakticky všechny normy a přepisy obecně. Takže tu posoudit umíme. Ale jak chcete posuzovat Spolehlivost?
2) znám firmu, která se zabývá výhradně rekonstrukcemi bytů.
A když si majitel (investor!) přeje, samozřejmě po vysvětlení všech pro/proti, že mu stačí přívod vámi zmiňovaným 3x6, tak to tak prostě bude. A není na tom nic fušerského!
Protože on to platí a může se svobodně rozhodnout (v rámci bezpečnostních mantinelů samozřejmě), co si "koupí".
Doby, kdy se někdo jiný rozhodne co a jak budu mít jsou naštěstí pryč. I když v poslední době... (surprice)
Snad polovina majitelů bytů si nepřeje rekonstruovat světelné rozvody a ty dál zůstávají v Al.
Při uzavírání SOD jsou upozorněni, že to není dobrý nápad, ale když na tom trvají, tak to tak prostě zůstane. Tento stav je z vašeho pohledu OK nebo taky fušeřina?
Když přijedu do servisu (značkového) kvůli výměně ložisek, tak mi taky dají na výběr.
Buď "značková" nebo repliky za 60% ceny a nebo shit za 40%.
Vysvětlí mi rozdíly a JÁ se rozhodnu.
Podle vašeho názoru by mi museli povinně nabídnout jen ta jejich, protože jiná varianta by byla fušeřina. Děkuju, tohle už nechci... (no)
Jiří Schwarz:
Citace: Richard Pech 09.11.2024, 03:25
...
Už se těším na zasedání SVJ, během zimy si projdu, v čem se nedávno "novelizované" stanovy liší od Nového občanského zákoníku...
Jak jsme se opakovaně přesvědčili v naší vesničce střediskové, legislativa je zpravidla napsaná tak, aby se tam dala najít nějaká klička jak obejít "hlavní myšlenku, hlavní zásadu..."
A největší chybou demokracie je, že když se 3 gauneři nebo 3 dementi dokážou dohodnout a spojit, jednoho odborníka v pohodě přehlasují
Jan Franěk:
Citace: Kamil Novák 16.11.2024, 19:47
.......
Doby, kdy se někdo jiný rozhodne co a jak budu mít jsou naštěstí pryč. I když v poslední době... (surprice)
.......
ALe tady jde o jiný případ Kamile, tedy alespoň dle toho jak to vnímám já.
- SVJ by mělo býti dobrým správcem a tedy by mělo dbát i na platné předpisy. Rozdíl v ceně při rekonstrukci stoupaček a přívodů do bytu je tak nepodstatný a protože předpis požaduje plný počet vodičů, mělo by to tak býti provedeno. Tím neomezuje práva využití bytu v jakém koliv případě. Je jedno jestli bude dlouhodobě využito pouze 3 vodičů. Pokud by si to platil majitel sám a trval na třech vodičích, tak je to jeho volba a odpovědnost. V tom s tebou Kamile souhlasím. Ale to není tento případ.
- SVJ nemá důvod (a dle mého ani právo) bránit majiteli bytu v jeho snaze o vylepšení svého bytu, pokud to není v rozporu s platnými předpisy a zásadněji se stanovami SVJ.
Navíc to že se nechá provozovat varná deska i na 230V, neznamená že jsem automaticky ochoten přistoupit na určitá nebo jen možná omezení. Je čistě mojí osobní volbou zda jsem ochoten si připlatit za nový přívod a stálé platby, nebo vařit s hrozbou výpadku jističe. TO přesto že vím o tom jak se dlouhodobě nechá jistič přetěžovat a že žádná z plotýnek nejede trvale, ale je vypínána termostatem či jinak regulována. Proto hrozí výpadek hlavně když vařím na více plotýnkách a k tomu připnu troubu, varnou konvici, nebo třeba kávovar.
Za mne je tazatel dobře vybaven technickými i dalšími argumenty. Zbývá jen vytrvat v rozumném tlaku na vedení SVJčka. Truc a naschvály nemají cenu a zpravidla moc dobrého nepřinesou. TO ze žádné ze stran. Držím palce
Kamil Novák:
Citace: Jan Franěk 17.11.2024, 13:03
ALe tady jde o jiný případ Kamile, tedy alespoň dle toho jak to vnímám já.
Samozřejmě. Já jsem se nevyjadřoval k meritu tohoto vlákna, tedy k tomu, jaké debily ve vedení toho SVJ mají. Jakožto člen hned 2 výborů SVJ si to snad mohu dovolit posoudit...
Vůbec nechápu s čím tam vlastně ti "vejboři" mají problém.
Mne jen zarazil názor: kdo netahá přívod do bytu min 5x6 je dement... :(
Zrovna nedávno jedni obyvatelé bytovky nedaleko chtěli také změnu z 1f na 3f.
Do stávající JOPky by se ale 3f el.měr nevešel, takže jediná možnost byla upevnit vedle na stěnu další rozvaděč.
Zašli za tamním předsedou Společenství, dohodli se, že mu před vlastní montáží donesou obrázek toho, co tam bude (asi aby to ladilo s těmi krásnými stoupačkovými skříněmi o:-)) a po realizaci předloží revizní zprávu, že je vše OK.
A nebylo co řešit... O0
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana