Má rozhodnutí SVJ vyšší právní váhu, než předpisy nebo technické normy?

<< < (7/11) > >>

Richard Pech:
Citace: Jiří Kantner  07.11.2024, 11:51

Mám nepříjemý pocit, že ten samý problém budu v dohledné době řešit také. Uvidím jak se k tomu SVJ postaví, do bytu vede 2x CYA 10 a taky "někdo" šetřil.

Pokud vám do bytu vede 2x10 CYA, tak to možná půjde přetáhnout - zřejmě je přívod v trubce. To je ta lepší varianta. V mém případě je kabel pod omítkou.

Momentálně předsednictvo projednává žádost o poskytnutí dokumentů, tedy projektové dokumentace, SOD na pořízení PD, SOD o rekonstrukci, DoSP pokud rekonstrukce byla realizována v rozporu s PD, a dokumenty, ze kterých bude patrné, kdo dal pokyn ke změně provedení.

Bude to zajímavé, stanovy totiž píší, že na způsobu předložení se musí člen SVJ dohodnout s výborem SVJ, jinak bude o způsobu zpřístupnění rozhodovat shromáždění.

Občanský zákoník jasně a srozumitelně říká, že podle §1179 zákona 89/2012 Sb. (Nový občanský zákoník) má spoluvlastní právo nahlížet, pořizovat si kopie, výpisy a opisy.
Jasné účelové zúžení práv ze zákona, není se o čem dohadovat či dokonce o tom hlasovat..

Variace na původní otázku: Co má větší právní váhu? Stanovy SVJ, nebo Nový občanský zákoník?

Už se těším na zasedání SVJ, během zimy si projdu, v čem se nedávno "novelizované" stanovy liší od Nového občanského zákoníku ve smyslu zužování práv členů SVJ, a navrhnu členům SVJ hlasovat o jejich změně. Když už jsem si ten NOZ tak důkladně nastudoval, tak proč toho nevyužít, že..

Peter Munka:
Citace: Richard Pech  09.11.2024, 03:25

Už se těším na zasedání SVJ, během zimy si projdu, v čem se nedávno "novelizované" stanovy liší od Nového občanského zákoníku ve smyslu zužování práv členů SVJ, a navrhnu členům SVJ hlasovat o jejich změně. Když už jsem si ten NOZ tak důkladně nastudoval, tak proč toho nevyužít, že..

To vam bude platne ako mrtvemu kabat, ked sa dochodcovia postavia na zadne, nepomoze vam nic. Vymozitelnost prava v SR / CR je biedna a nemate organ, ktory by ich opakovanymi pokutami k niecomu donutil. Sud rozhodne povedzme po roku o spristupneni vami pozadovanych dokumentov. Tie sa napriklad zahadne stratia, zozeru ich mysi v pivnici, kde ma SVJ "archiv".
Ak uz chcete bojovat, vytvorte utocnu skupinu susedov a skuste hlasovanim vymenit vedenie SVJ.

Milan Hudec:
Mám v merku několik paneláků s byty 1f 25A, kde lidé používají spotřebiče bez bůhvíjaké kázně (včetně ind. desek),  a nemohu říct, že by docházelo k vybavování jističů přetížením, ano občas se stane, ale mnohem častější je vybavení jističe zkratem z příčiny prasklé žárovky, různých kutilských pokusů a pod.

Richard Pech:
Citace: Milan Hudec  09.11.2024, 10:04

Mám v merku několik paneláků s byty 1f 25A, kde lidé používají spotřebiče bez bůhvíjaké kázně (včetně ind. desek),   a nemohu říct, že by docházelo k vybavování jističů přetížením, ano občas se stane, ale mnohem častější je vybavení jističe zkratem z příčiny prasklé žárovky, různých kutilských pokusů a pod.

Inu, naučili se s tím žít, podvědomě myslí na to, že se jim nechce lézt s kličkou do rozvaděče. Určitě jsou ve hře i filosofické důsledky kvantové fyziky..

Zrovna v panelácích nebývají problémy s výměnou přívodních kabelů, elektroměr je hned vedle dveří bytu nebo kousek dále..

František Šohajda:
Citace

Mám v merku několik paneláků s byty 1f 25A

Já dělám revize některých paneláků,majitelé tam mají i 15A (starý černý OEZ) a jedou desítky roků a 4- pokojový byt!! (poklona)
Při poslední revizi jsme žádal o odplombování a pak EGD dalo možnost (telefonovali) si vyměnit za 25A /1F a ampéry (z 15A do 25A ) doplatit...... Žádný o to neměl zájem!! (zle)
Tak to zaplombovali tak ,jak to měli!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana