Lze zapojit FVE střídač mezi RE a RH objektu?

<< < (12/16) > >>

Juraj Rojko:
Vraťte se k projektantovi, rozšiřte požadavek na to, aby projekt obsahoval řešení backupu a všech náležitostí FVE. Vyžadujte opravdový projekt vč. technické zprávy a dalších výkresů. Projekt musí vycházet ze skutečného stavu elektroinstala ce vašeho domu. Projekt který vypadne z automatické kopírky na projekty po vhození mince je k ničemu. Od elektrikářů pak vyžadujte dodržení projektu vč. použitého materiálu. Pokud budou chtít udělat něco jinak, tak to musí být po dohodě s projektantem a zdokumentováno . Vyžadujte instalaci rozvaděčů, které mají dokumentaci, zkoušky, štítek. Vše budete potřebovat pro revizi. Nakonec si zajistěte nezávislého RT, který provede skutečnou revizi na místě a s měřením.

Druhá možnost je nějak to už dobastlit. Ono to nakonec fungovat bude. Pak už zbývá jen sehnat někoho, kdo se pod to podepíše. Nebudu lhát že to nejde. Ale když máte možnost ovlivnit výsledek, tam mi přijde škoda to netlačit směrem k pořádnému a bezpečnému řešení.

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  14.11.2023, 10:38

(poklona) , toto jsem přesně řešil s Českou asociací FVE. Co nejmenší plocha smyčky znamená, co nejtěsnější souběh těchto vodičů po celé jejich délce. Jinak souhlas i s řešením ochrany proti těm "zvířátkům".  

Všeobecně k diskusi
V mnoha domech vidím "poházené" CYKY kablíky ke světlům na půdách po tepelné izolaci a nikomu to nevadí. Proč by měly vadit z pohledu rizika okusu kabely uložené v trubkách? Nestačí jen "ucpat" konce trubky/trubek?

No, pročet jsem to a nějak tam nevidím to co ty. Tento oddíl má 6 článků. Konkrétně o který článek se opíráš? Raději bych aby jsi citoval konkrétní větu/y

OK, Zkusím například Solar kabel 6 H1Z2Z2-K rudá. Jen upozorňuji, že se nejedná o vodiče, ale o kabely. Tedy tam jsou dvě izolace. Jsou UV odolné, bezhalogenové, samozhášivé, atd..... Přímo k tomuto použití určené.

Rád bych se jen dobral nějakého výsledku. Dva kolegové zde tvrdí, že vodiče + a 0V mají být odděleny. Protože to slýchávám navíc častěji a z více stran, opravdu bych se chtěl dobrat finálního řešení. Pokud objevíme článek normy který o tomto jasně pojednává, začnu to brát jako závadu a psát do revizí. Prozatím se na rovinu nedomnívám, že by o nějakou chybu šlo. To jak na základě pročtení norem, tak po rozhovoru s asociací FVE.

Zkusme to od nejjednodušího požadavku norem:
Jištění proti zkratu má být od zdroje jak daleko, a co je třeba učinit s vedením mezi zdrojem a prvním jistícím prvkem?

Miroš Jan:
Tak samozřejmě by bylo nejlepší, osadit DC pojistky co nejblíž k panelům. A od toho, je dobrý projekt elektro, kde by to mělo být uvedeno. Záleží ale případ od případu.
Už jsem to tady uváděl, že jsem velice rychle vypochodoval z technického dozoru na jedné stavbě FVE elektrárny.
Projekt perfektní, ale dodavatel si to namontoval podle sebe. Neosadil rozvaděče DC vůbec, stringi připojil přímo do měniče. Nedodržel předepsaní průřez vodičů na DC straně. Délka jednoho stringu cca 60m.
Jenom ztráty oteplením na DC straně, 2kW na jednom stringu.
Prostě hnus velebnosti. (box)

Milan Hudec:
Obecně platí hranice 3m, trochu jinak je to u baterkáren, solární zdroje zvlášť pokud vím řešeny nejsou.
Nicméně normové pravidlo: nejištěná délka vedení=svatá ochrana proti zkratu je logická.
Z mého pohledu toto vodiče byť s dvojitou izolací ve stejné trubce moc nesplňují.

Juraj Rojko:
Citace: Milan Hudec  14.11.2023, 18:19

Zkusme to od nejjednodušího požadavku norem:
Jištění proti zkratu má být od zdroje jak daleko, a co je třeba učinit s vedením mezi zdrojem a prvním jistícím prvkem?

Nejlépe přímo od požadavku ze související normy.

Citace: Miroš Jan  14.11.2023, 18:31

Tak samozřejmě by bylo nejlepší, osadit DC pojistky co nejblíž k panelům.

A ty pojistky by plnily jakou funkci?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana