Lze zapojit FVE střídač mezi RE a RH objektu?
Coach1:
V RD mám klasické připojení od elektroměru sítí TN-C CYKY 4*10 do RH v suterénu domu, kde se síť rozděluje na TN C-S.
FVE střídač mi byl zapojen tak, že TN-C přívod byl z RH odpojen a protažen do R-AC vedle střídače kde se přes jištění vrací zpět do RH a domovní sítě. Střídač je připojen v R -AC pomocí jištění paralelně na tuto vzniklou "zatáčku" (nevím zda by výraz smyčka nebo odbočka nebyl matoucí).
Čili síťový vstup střídače je pripojen opět jako TN-C 4*10 tj. bez N.
Obal střídače je uzemněn vlastním Z-Ž vodičem do hlavního uzemnění pod RH.
Dále je zde Backup který je veden opět kabelem 4*10 z backup výstupu střídače, ovšem nyní bez PE, do 3-poloveho přepínače sítí který mohu v případě výpadku distribuce přepnout a tím přerušim tuto "zatáčku" a na přívod do RH je tím přiveden backup výstup 4*10 ze kterého se stane v RH síť TN C-S kde jsou klasicky chrániče.
Střídač je 3F hybrid Lemax Deye
Otázka zní zda je toto paralelní připojení (GRID) bez N a backup bez PE bezpečné pro život a tak?
Vít Rotrekl:
Neznám střídač detailně, ale myslím, že 90% těchto "malých" střídačů je na připojení TN-S, ať už na straně přívodu, tak na straně vývodu.
Kouknul jsem do návodu střídače, a hle, na straně 12 návodu je obrázek, kde je připojení provedeno v TN-S, takže to co vám doma provedla instalační firma je špatně.
Coach1:
Citace: Vít Rotrekl 12.11.2023, 17:02
Neznám střídač detailně, ale myslím, že 90% těchto "malých" střídačů je na připojení TN-S, ať už na straně přívodu, tak na straně vývodu.
Kouknul jsem do návodu střídače, a hle, na straně 12 návodu je obrázek, kde je připojení provedeno v TN-S, takže to co vám doma provedla instalační firma je špatně.
Ano, v návodu je uvedeno zapojení TN-S popř TN C-S a raději bych to tak měl. Nicméně v tuto chvíli je to jako TN-C a proto mě zajímá zda, popř. co je na tom explicitně špatně abych tím mohl jakožto nekvalifikovan ý domácí kutil argumentovat.. .
Juraj Rojko:
váš popis není přesný, přesto z něj lze tušit, že úplně správně to zapojené není. Argumentovat můžete revizní zprávou, kterou vytvoří nezávislý RT. Bez ní moc šancí nemáte, protože neumíte identifikovat skutečné hlavní chyby (které je potřeba ověřit na místě) a to co za chyby považujete (chybějící N na vstupu a PE na backupu) je jinak než si myslíte.
Jan Franěk:
Realizační firma je povinná vám dodat projektovou dokumentaci (byť zde i v zjednodušen verzi), včetně návodů. Co se o tyto dokumenty s námi podělit, než začneme dělat unáhlené závěry?
NIcméně z narychlo vyhledaných podkladů to vypadá, že bod rozdělení PEN měl být ještě před tímto střídačem a tady vaše pochybnosti měly být oprávněné.
chrome-extension://gphandlahdpffmccakmbngmbjnjiiahp/https://www.mobler.cz/user/related_files/deye-lemax-inverter_cze_final_v2.pdf
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana