Lze zapojit FVE střídač mezi RE a RH objektu?

<< < (2/16) > >>

Vít Rotrekl:
Citace: Coach1  12.11.2023, 20:40

Ano, v návodu je uvedeno zapojení TN-S popř TN C-S a raději bych to tak měl. Nicméně v tuto chvíli je to jako TN-C a proto mě zajímá zda, popř. co je na tom explicitně špatně abych tím mohl jakožto nekvalifikovan ý domácí kutil argumentovat.. .

Špatně je to, že není dodržen návod výrobce. To by měl být dostatečně silný argument.
Ono to fungovat bude, a budete v blažené nevědomosti, že je to dobře, když na to máte štempl od dodavatele.

Špatně je to, že v momentě kdy provedete rozdělení z TN-C na TN-C-S, tak už není možné udělat zpět soustavu TN-C. Troufnu si tvrdit, že instalační firma to připojila tak, že udělala klemy na přívodu do měniče mezi svorkami N a PE, možná použili nějakou vhodnou svorku, a nepropojili to přímo na svorkovnici střídače, ale moc bych na to nesázel.

Pečlivěji jsem si přečetl váš dotaz ještě jednou. A vývod ze střídače bude pravděpodobně opravdu TN-S, nicméně s nevyhovujícím barevným značením, kdy zeleno/žlutý vodič bude použit jako N, nikoliv jako PEN nebo PE, což je špatně. Pokud teda nepoužili kabel s barvami Hnědá, černá, šedá, modrá...

Podobný problém jsem řešil cca rok zpět u jednoho svého zákazníka, kdy mu nainstalovali a připojili FVE velmi podobným způsobem. Omlátil jsem jim to o hlavu, a ať to předělají, sice se kroutili jak §,  že to takto dělají furt a nikdo si nestěžoval. Naštěstí se na to přišlo během realizace před dokončením, takže dokud to nepředělali, tak nebyl podepsán předávací protokol.

Miroš Jan:
Jenom dotaz, projektová dokumentace elektrického zapojení té FVE je?
A nebo je to zapojené jen tak, hala bala?

Coach1:
 (poklona)  za všechny odpovědi, ano souhlas nejsem elektrikář...

Má zde zatím fotky reálného stavu zapojení, které by měli odpovídat tomu co jsem popisoval výše, bohužel zatím bez střídače (popř. ještě doplním)
Zároveň přikládám screen z manuálu střídače Lemax-Deye + screen z projektové dokumentace. (toto vše jsem dal předem firmě k dispozici)

Ještě doplním, že záměr byl tento:  já jsem si solo nakoupil střídač/panely/baterku a veškerý tento HW jsem namontoval + si nechal na to zpracovat vlastní projekt.

Dále jsem vyhledal lokální zavedenou firmu, která aktivně řeší a funguje jako plnohodnotná elektro firma a zároveň PRAVIDELNĚ montuje FVE, což jsem doufal a věřil že se povedlo. Jejich práce byla vše pozapojovat, osadit jištění a zprovoznit. Rozhodně jim nechci a nemůžu nijak křivdit, řekl bych že to jsou dobří fachmani a ctí aktuální trendy ale nějak z tohoto zapojení nemám klidné spaní.
Jinak nezávislí revizní technik by měl dorazit tento týden.

všem za reakce

Miroš Jan:
Tak jen tak namátkou.
V PD elektro, je v rozávěči R-AC, stykač ovládaný signálem z HDO. Ale na té fotce, není žádný stykač. :(

Juraj Rojko:
Uff, snažím se tam najít něco správně, ale není to snadné… Píšete, že jste si nechal vypracovat projekt. Co obsahuje? Je v něm alespoň jednopólové schéma? Schéma z dokumentace je jen principiální a rozhodně nemůže sloužit jako jedniný podklad pro instalaci.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana