Lze zapojit FVE střídač mezi RE a RH objektu?

<< < (13/16) > >>

Coach1:
Citace: Miroš Jan  14.11.2023, 17:02

A to souhlasné stanovisko distributora už máš?

Ano, distribuce tento projekt schválila, mám uzavřenou smlouvu o připojení, rezervovaný výkon atd.

Citace: Jan Franěk  14.11.2023, 17:16

Za mě je prostě problém v tom, že jste se sám ještě nerozhodl, jakou cestou chcete jít a od nás chcete nasměrovat. Dejte si schůzku s projektantem a zde  z diskusí máte mnoho argumentů a postřehů. NOrmálně jej s nimi konfrontujte a ať projekt opraví, nebo upraví dle vašich požadavků a potřeb, za dodržení návodu výrobců jednotlivých komponent. Jako zákazník máte právo na bezvadný produkt a ne univerzální malůvku, kde se už 5 let kopírují stejné chyby

Rozhodnutý jsem od začátku mít to zapojené dle předpisu/normy a bezpečně.  Ovšem tím, že firma přišla s tímto zapojením, bylo za mne potřeba si ověřit, zda to je či není dobré řešení a pokud by bylo, tak třeba i upravit projekt, pokud ne tak předělat.  Nicméně nevím, zda distributor při PPP reálně kontroluje zapojení ale pokud bych to nějak takto výrazně změnil v projektu a předložil ho distribuci jako fin. projekt po realizaci možná by to neschválili protože i jejich jednopolové schema mluví celkem jasně.

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  14.11.2023, 18:19

Zkusme to od nejjednodušího požadavku norem:
Jištění proti zkratu má být od zdroje jak daleko, a co je třeba učinit s vedením mezi zdrojem a prvním jistícím prvkem?

Stačí si otevřít předmětnou normu ČSN 33 2000-7-712 ed. 2 a pročíst si důkladně články 712-42 a 712-43, kde je to celkem podrobně rozebráno. Část toto zde již sdílel kolega Rojko

Ale začínám pomalu tušit, kde se vzal tento požadavek na oddělení různých pólů. Zřejmě jde o článek 712.521.101 této normy, kde se ale mluví o vodičích v základní izolaci a pouze na střechách, aby volně neležely na konstrukci. Tedy to začíná pomalu dávat smysl. ZDe se i jasně píše, že ochrana proti poruše a zkratu, je provedena použitím kabelu dle příslušných norem.

Domnívám se, že tímto je téma na oddělení potenciálů do různých trubek uzavřeno  (norm) tedy alespoň pro mne.

(poklona)  všem za diskusi, opět mě to obohatilo  (drinks) o:-) O0 (dance)

Miroš Jan:
Tak například tento kabel, považuji za velice dobrý pro DC obvod. Splňuje požadavek na II tř. izolace. O0

Miroš Jan:
Citace: Juraj Rojko  14.11.2023, 19:26

A ty pojistky by plnily jakou funkci?

To se vážne ptáš?
Zkrat za DC pojistkami, spolehlivě odpojí. (dance)

GDPR:
Zkuste se pane kolego podívat, jak velký dokáží dodat PV moduly nadproud (5-10 % max?),  a pak se podívejte, do jakého nadproudu nesmí gPV pojistky působit (13 %). Z čeho usuzujete, že tam nějaké pojistky něčemu pomůžou? A jak konkrétně by měly?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana