Lze zapojit FVE střídač mezi RE a RH objektu?

<< < (11/16) > >>

Jan Franěk:
Citace: Juraj Rojko  14.11.2023, 11:11

Zajímavé je, že jiné i rizikovější části je často zas tak netrápí. Např. laikům volně přístupné a nezajištěné pojistkové odpojovače na DC.

TO je pravda. Pojistkové odpojovače v rozvaděčích pro laickou obsluhu DBO, musí splňovat mnohem přísnější požadavky. Pak je vždycky otázkou, dle jaké normy jsou tyto rozvaděče postaveny. Nicméně jedná se o výrobek a já z pozice RT k tomu mohu mít sice mnoho výhrad, přesto za tento výrobek ručí pouze jeho výrobce, případně ten kdo jej zapojoval dle návodu výrobce.  (norm)

Citace: Juraj Rojko  14.11.2023, 11:11

Jsem přesvědčený, že nejde o chybu ve smyslu rozporu s normou. Chápu, že někteří se bojí, vcelku oprávněně, DC oblouku a proto pocitově preferují "další vrstvu izolace".

Citace: Miroš Jan  14.11.2023, 11:12

Piorušení iziolace kabelů hlodavci a následném zkratu mezi potencionálem (+) a (0) V DC, ten zkrat nic neodpojí, a ta teplota spolehlivě propálí vše v cestě.

Samozřejmě chápu tyto argumenty a pocitově jsem jim nakloněn. Nicméně nejsem ochoten do revize psát nějaké spekulativní odkazy na normy

Citace: Coach1  14.11.2023, 11:39

Toto je další zajímavá problematika FVE instalací, nicméně pokud bych se vrátil zpět k AC straně.

Jste prosím někdo ochoten sem nasdílet nějaké "svaté" schema v soustavě TN-C-S, kde by byl např. částečný nebo úplný backup na manuálním přepínači sítí který by tedy vyhovělo normám, RT, PDS a reflektoval alespoň částečně mé schema z projektu a dokázalo využít již namontovaný HW?

A to například ukazuje na vaši neznalost. Pokud by existovalo jediné "svaté" schéma zapojení, neřešíme zde v diskusi takovou dobu špatné zapojení vaší FVE. Svatý je v tomto návod výrobce, nebo projektová dokumentace  (norm) (norm) (norm)

Juraj Rojko:
Citace: Jan Franěk  14.11.2023, 14:00

Samozřejmě chápu tyto argumenty a pocitově jsem jim nakloněn. Nicméně nejsem ochoten do revize psát nějaké spekulativní odkazy na normy

To zcela chápu a souhlasím. Byl to jen můj názor na to, odkud vítr vane při oblibě odděleného vedení.

Citace: Jan Franěk  14.11.2023, 14:00

TO je pravda. Pojistkové odpojovače v rozvaděčích pro laickou obsluhu DBO, musí splňovat mnohem přísnější požadavky. Pak je vždycky otázkou, dle jaké normy jsou tyto rozvaděče postaveny. Nicméně jedná se o výrobek a já z pozice RT k tomu mohu mít sice mnoho výhrad, přesto za tento výrobek ručí pouze jeho výrobce, případně ten kdo jej zapojoval dle návodu výrobce.

To je opět jasný úhel pohledu RT. Ale z praktického hlediska je to prostě past nebezpečná past na neinformovanéh o majitele bez ohledu na to, kdo za to ručí. Ono z toho pak stejně bude pohádka o slepičce a kohoutkovi až to skončí tak, že popálený uživatel je blbec a neměl na to sahat, když "v návodu na straně 17 vlevo dole je to pod obrázkem č. 9 napsáno". Hlavně však mělo jít jen o příklad toho, že někdy se přehlíží skutečná nebezpečí a místo toho se řeší coby kdyby. (Zda to vůbec může být BDO a jak by tyto rozvaděče měly být obsluhovány či zabezpečeny je další významné téma, ale to bych tady neotvíral. Eaton se tomu na školeních docela věnuje.)

Coach1:
No ani k projektu ani k doporučenému zapojení výrobce jsem zde nezaznamenal nějaké souhlasné reakce a vše ostatní jsou jen malůvky z internetu.
Proto se ptám, kde je možné najít něco o co by se dalo opřít.
 Diskuze nám dost často odbočila na jiné téma nikoli řešení toho kde je konkrétní chyba stávajícího zapojení popř. jak z toho ven.
Přepracovat projekt, přepracovat instalaci nebo oboje? Nechci aby mi někdo kreslil jak se to má udělat ale na druhou stranu věřím, že v domě s TN C-S toho moc vymyslet nelze.

Ano, nejsem v tomto odbornik, proto jsem si zaplatil projekt a koupil kvalitní střídač s českou dokumentací a oslovil kvalifikovanou firmu ale chápu, že to nikdy není záruka úspěchu a proto se obracím zde na odbornou komunitu aby mne nasměrovala...

Miroš Jan:
A to souhlasné stanovisko distributora už máš?

Jan Franěk:
Pro vás by měl být svatým grálem projekt a návody výrobce. Pokud máte s projektem nějaký problém, reklamujte to u dodavatele. V principu s tímto projektem tak nějak souzním, ale obsahuje pár chyb.
Například kabel k nabíjecí stanici CYKY 5x2,5 z jističe, končí na střídači jako DATA
Schéma je standardní, ale já osobně bych určitě vyžadoval možnost ostrovního systému

Za mě je prostě problém v tom, že jste se sám ještě nerozhodl, jakou cestou chcete jít a od nás chcete nasměrovat. Dejte si schůzku s projektantem a zde  z diskusí máte mnoho argumentů a postřehů. NOrmálně jej s nimi konfrontujte a ať projekt opraví, nebo upraví dle vašich požadavků a potřeb, za dodržení návodu výrobců jednotlivých komponent. Jako zákazník máte právo na bezvadný produkt a ne univerzální malůvku, kde se už 5 let kopírují stejné chyby

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana