Lze zapojit FVE střídač mezi RE a RH objektu?

<< < (10/16) > >>

Jan Franěk:
Citace: Miroš Jan  14.11.2023, 11:00

Honzo, článek 421.2, ČSN 33 2000-4-42. (drinks)

OK, pojĎme si to rozebrat

421.2 Tam, kde upevněná zařízení mohou dosáhnout povrchové teploty, která může způsobit nebezpečí požáru - dovolím si tvrdit, že tyto kabely se v trubce  nadměrně nezahřívají, pokud ano, něco bude špatně
u přilehlých materiálů, musí zařízení buď:
• být namontováno na povrchu nebo uvnitř materiálů, které takové teploty vydrží a mají přitom malou tepelnou
vodivost, nebo
• být stíněno před konstrukčními prvky budovy pomocí materiálů, které takové teploty vydrží a mají přitom
malou tepelnou vodivost, nebo
• být namontováno tak, aby to dovolovalo bezpečný rozptyl tepla při dostatečné vzdálenosti od jakéhokoliv
materiálu, na nějž tyto teploty mohou mít škodlivé tepelné účinky, přičemž jakékoliv upevňovací prostředky
musí mít malou tepelnou vodivost.

Pořád nechápu kde vidíš požadavek na oddělení těch kabelů do dvou různých trubek. Vlastně tam nevidím vůbec žádnou souvislost s FVE
Co se týká zahřívání, vždy kontroluji rozvaděče a kabely termokamerou. Na FVE jsem ještě nikdy neviděl na DC straně nějaké nestandardní zahřívání kabelů.  (drinks)

Velmi si vás kolegové vážím, ale ještě jste mě nepřesvědčili žádným pádným argumentem.

Juraj Rojko:
Citace: Jan Franěk  14.11.2023, 10:38

Prozatím se na rovinu nedomnívám, že by o nějakou chybu šlo. To jak na základě pročtení norem, tak po rozhovoru s asociací FVE.

Jsem přesvědčený, že nejde o chybu ve smyslu rozporu s normou. Chápu, že někteří se bojí, vcelku oprávněně, DC oblouku a proto pocitově preferují "další vrstvu izolace". Zajímavé je, že jiné i rizikovější části je často zas tak netrápí. Např. laikům volně přístupné a nezajištěné pojistkové odpojovače na DC.

Miroš Jan:
Piorušení iziolace kabelů hlodavci a následném zkratu mezi potencionálem (+) a (0) V DC, ten zkrat nic neodpojí, a ta teplota spolehlivě propálí vše v cestě.

Jan Franěk:
Citace: Miroš Jan  14.11.2023, 11:12

Piorušení iziolace kabelů hlodavci a následném zkratu mezi potencionálem (+) a (0) V DC, ten zkrat nic neodpojí, a ta teplota spolehlivě propálí vše v cestě.

TO už mi přijde jako móc velká spekulace. Něco ve stylu že si musím vzít pásek a kšandy, protože pásek může prasknout a kšandy "vystřelit" . Proto bude bezpečnější mít oboje. Nojo, ale co když zrovna dojde k obojímu? Nemám si to pojistit raději ještě něčím dalším?

Asociace jasně doporučuje vést tyto kabely společně, z důvodu ochrany před přepětím. Nikde nevidím přímý požadavek na oddělení + a 0V. Pro mne prostě jejich souběh závadou není, spíš naopak. Tím chci říci, že mě to nepřesvědčilo. Nemohu psát do revize nějaké spekulace. To spíš doporučím ochranu před hlodavci, abych tomu předešel

Coach1:
Toto je další zajímavá problematika FVE instalací, nicméně pokud bych se vrátil zpět k AC straně.

Jste prosím někdo ochoten sem nasdílet nějaké "svaté" schema v soustavě TN-C-S, kde by byl např. částečný nebo úplný backup na manuálním přepínači sítí který by tedy vyhovělo normám, RT, PDS a reflektoval alespoň částečně mé schema z projektu a dokázalo využít již namontovaný HW?

Snad to není nesmyslné přání...
Velice  (poklona)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana