Lze zapojit FVE střídač mezi RE a RH objektu?

<< < (8/16) > >>

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  14.11.2023, 08:26

A když bude mít domek starou instalaci v TN-C, tak se s tím popereš jak?

U domů kde jsou ještě staré rozvody TN-C, montážní firma FVE připravuje pouze tři zásuvky vedle střídače. Je to celkem běžný jev na vesnicích. Prostě se to nedá zapojit přímo do stávajících rozvodů, protože výstup ze střídače se zapojuje za PCH a tady by to možné nebylo.

Citace: Milan Hudec  14.11.2023, 08:20

Taktéž žiji v tom, že je to špatně, důvodem je snad izolace vodičů/hodnota DC napětí x koeficient/přepěťová kategorie onoho místa rozvodu.....at d.
Obdobná úvaha: mezi EM a dalším rozvaděčem nemá co dělat CYKYNa, pokud není v EM pilíři svodič.
Pro odpověď by se muselo  zabloudit do norem koordinace izolace, údajů výrobce vodičů a pod.

OK, ale o co se konkrétně opřít při revizi? Dobře víš že něco si myslet a mít se o co opřít v revizi, jsou dvě rozdílné věci. Proto se na to prostě ptám. DOkud nebudu mít jasné porušení konkrétního článku, konrétní normy, nemůžu to v revizi ničím vyargumentovat=je to OK. Třeba se ještě někdo ozve a doplní to.

Milan Hudec:
Bude záležet na konkrétním výrobku.
Uveď typ vodiče a napětí z panelů, jistě tomu přijdem na kloub.

Juraj Rojko:
ČSN 332000-7-712 ed2. Pokud jde o zvířátka, je potřeba řešit příčinu, nikoli následek. T.j. zvolit vhodnou trasu, chráničku...

Juraj Rojko:
Citace: pegas100  13.11.2023, 16:18

Pokud ten kabel 4x 10 na Backupu zapojí stejně jako na schématu 3.9, tak je vše OK.

Pokud tazatel instaluje FVE v Austrálii, NZ nebo JAR, tak je to OK.

Coach1:
Citace: Jan Franěk  14.11.2023, 07:36

Jo, to mě taky udivuje, obzvlášť v době kdy rostou počty požárů FVE. Je to velmi rizikové zařizení z tohoto pohledu. Jen upozorňuji, že následná návštěva RT, neznamená že se ze zařízení stane rázem plně bezpečné zařízení. I RT jsou jen lidé, kteří mohou ledasco přehlédnout a díky nepřehlednému zapojení je to pak velmi snadné. Mě osobně tam chybí i popisy na vodičích. ROzvaděč musí mít výrobní štítek (jinak to není rozvaděč ale nějaká bedna)

Mám plochou a celkem členitou střechu, čili moje role byla především sestavit panely do stringů dle projektu, sešroubovat na nosníky, provázat, zatížit atd. Krytina je z asfaltových pásů čili jsem pro jistotu celou konstrukci od krytiny oddělil cetris deskami, s tím by se mi žádná firma nezabývala. Dále jsem přivrtal střídač na zeď, protáhnul komunikační kabely, osadil měřící trafa a další drobné montážní práce. Kompletní elektro zapojení DC/AC, uzemnění apod. už bylo na odborné firmě. Tento postup mi přišel jako dobrá varianta mezi efektivitou, kvalitou a bezpečností. 

Ještě prosím na téma Backup celý dům, N a PE z backup by měla být dle PPDS oddělena od PEN distribuce, to si nedokážu nějak reálně představit, musel bych v té chvíli po přepnutí síť přepínače zároveň přerušovat PEN od distribuce a spolehnout se pouze na vlastní uzemnění nebo tedy pouze zálohovat jen některé okruhy a tam by bylo N a PE striktně vedeno z backup výstupu měniče a nikde by se nepotkalo se stávající sítí.

Mám nyní ještě jedno nové schéma které by mělo být ideální pro tento měnič a použití v ČR, je možné to posoudit?

Díky

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana