Lze zapojit FVE střídač mezi RE a RH objektu?

<< < (7/16) > >>

pegas100:
Pane Miroši, pokud tady chcete házet rozumy a smajlíky s vyplazeným jazykem, tak také musíte argumentovat věcně a co se podle čeho konkrétně porušuje. To umí kde kdo, říkat jak je vše špatné.

Jan Franěk:
Citace: pegas100  13.11.2023, 16:18

Ono to zas tak špatně zapojené není, ....

Právě že je. V projektu je jasně definovaný bod rozdělení PEN a to že ze střídače už vede síť TN-S. Jasně je tam že za střídačem má být použito kabelů 5x Tedy 3L +N+PE. Tím že ušetřili na kabelu, nedodrželi projekt (v revizi jasný rozpor) a znepřehlednili celé zapojení.

....,  jen mi udivuje, že Coach1 si na YUTUBE nabere vědomosti(dnešní trend u FVE),   poté si doma něco uplete, a pak s prosíkem jde za někým kdo mu to dokončí.

Jo, to mě taky udivuje, obzvlášť v době kdy rostou počty požárů FVE. Je to velmi rizikové zařizení z tohoto pohledu. Jen upozorňuji, že následná návštěva RT, neznamená že se ze zařízení stane rázem plně bezpečné zařízení. I RT jsou jen lidé, kteří mohou ledasco přehlédnout a díky nepřehlednému zapojení je to pak velmi snadné. Mě osobně tam chybí i popisy na vodičích. ROzvaděč musí mít výrobní štítek (jinak to není rozvaděč ale nějaká bedna)

Pokud tlačíte ze střídače do sítě, tak je to vždy z S do C.

Promiňte kolego, to by nemělo omlouvat šlendrián a nedodržení projektu montážní firmou

Jediné co nebude řemeslné je, že ZŽ bude N. Jinak se nic zvláštního dít nebude.

K tomu se mi už ani nechce vyjadřovat.

Jan Franěk:
Citace: Miroš Jan  13.11.2023, 14:31

4.Potenciál (+) a potenciál (0) V, na DC straně v jedné společné trubce, hlodavci a predátoři baštěj tu izolaci, při následném zkratu, to zapálí vše kolem

Můžeš být konkrétnější? Marně jsem hledal rozpor v normě a protože mi to nedalo, volal jsem na Českou asociaci FVE a ti mi potvrdili, že oba vodiče v jedné trubce jsou v pořádku. Jelikož jsem o požadavku oddělení + a 0  slyšel z více stran, zajímá mne článek normy se kterým je to v rozporu. Třeba jsem něco přehlédl.

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  14.11.2023, 07:41

Můžeš být konkrétnější? Marně jsem hledal rozpor v normě a protože mi to nedalo, volal jsem na Českou asociaci FVE a ti mi potvrdili, že oba vodiče v jedné trubce jsou v pořádku. Jelikož jsem o požadavku oddělení + a 0  slyšel z více stran, zajímá mne článek normy se kterým je to v rozporu. Třeba jsem něco přehlédl.

Taktéž žiji v tom, že je to špatně, důvodem je snad izolace vodičů/hodnota DC napětí x koeficient/přepěťová kategorie onoho místa rozvodu.....at d.
Obdobná úvaha: mezi EM a dalším rozvaděčem nemá co dělat CYKYNa, pokud není v EM pilíři svodič.
Pro odpověď by se muselo  zabloudit do norem koordinace izolace, údajů výrobce vodičů a pod.

Milan Hudec:
Citace: Miroš Jan  13.11.2023, 13:12

Odpovím krátce.
Vodič PEN slouží jako ochranný i pracovní zároveň.
Vodič PE je pouze ochranný vodič.
Vodič N je pouze pracovní.
 (norm)

A když bude mít domek starou instalaci v TN-C, tak se s tím popereš jak?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana