Lze zapojit FVE střídač mezi RE a RH objektu?
Jakub Drbohlav:
Citace: Coach1 13.11.2023, 13:00
OK, a jaká z toho prosím plynou rizika při použití když je to vlastně komplet zapojeno před domovní sítí? Omlouvám že takto stále vyzvídám ale já jsem podobnou námitku vznesl zda to není bezpečnostně špatně. Ale tím, že obal střídače je uzemněn není prý důvod k obavám, popř.
Tady nejde o střídač, ale o to, že se vám v domě na PE může objevit při poruše napětí proti zemi. A to např. na radiátorech nechcete.
Citace: Coach1 13.11.2023, 13:00
lze prý doplnit krátkou propojku mezi PE a N na vstupu i výstupu aby z toho vznikl plnohodnotný PEN.
Přesně tohle udělat nesmíte!
Kvalitní střídače si hlídají svody N/PE a pokud se objeví, odstaví AC stranu. Má to velmi dobrý důvod. Levné střídače si svody N/PE nehlídají a proto jsou vyhledávány různými "všeuměteli", protože jim nevadí spojení N a PE.
Coach1:
Citace: Miroš Jan 13.11.2023, 13:12
Odpovím krátce.
Vodič PEN slouží jako ochranný i pracovní zároveň.
Vodič PE je pouze ochranný vodič.
Vodič N je pouze pracovní.
(norm)
Ano s tím souhlasím a snažím se to ctít, ovšem v tomto případě mi z toho jde hlava kolem.
Čili problém je v tom, že PEN z distribuce mi jde a plní funkci PE na vstupu střídače "GRID" . A zároveň na backupu jde N přechází v PEN a v hlavním rozvaděči se dělí na PE a N.
Řešilo by tedy něco to krátké propojení PE a N na vstupu/výstupu střídače? Pak tedy dochází k rozdělení na TN C-S na úrovni střídače a za ním opět TN-C ? Takže také ne počítám...
DC rozvaděč je samostatně na vstupu do domu a je osazen DC pojistkami a svodiči přepětí, uzemnění jde odděleně v odstupu od DC vedení, oboje v chranickach. Ovšem to DC vedení jde v jedné společné už ze střechy.
pegas100:
Ono to zas tak špatně zapojené není, jen mi udivuje, že Coach1 si na YUTUBE nabere vědomosti(dnešní trend u FVE), poté si doma něco uplete, a pak s prosíkem jde za někým kdo mu to dokončí. To že z TN-S se nesmí udělat TN-C je poněkud mylná představa, protože na tomto principu pracuje většina střídačů. Pokud tlačíte ze střídače do sítě, tak je to vždy z S do C. Pokud ten kabel 4x 10 na Backupu zapojí stejně jako na schématu 3.9, tak je vše OK. Jediné co nebude řemeslné je, že ZŽ bude N. Jinak se nic zvláštního dít nebude.
Coach1:
Citace: pegas100 13.11.2023, 16:18
Ono to zas tak špatně zapojené není, jen mi udivuje, že Coach1 si na YUTUBE nabere vědomosti(dnešní trend u FVE), poté si doma něco uplete, a pak s prosíkem jde za někým kdo mu to dokončí. To že z TN-S se nesmí udělat TN-C je poněkud mylná představa, protože na tomto principu pracuje většina střídačů. Pokud tlačíte ze střídače do sítě, tak je to vždy z S do C. Pokud ten kabel 4x 10 na Backupu zapojí stejně jako na schématu 3.9, tak je vše OK. Jediné co nebude řemeslné je, že ZŽ bude N. Jinak se nic zvláštního dít nebude.
Za mě je to podobné, jako když mi instalatér namontuje topnou tyč nebo oběhové čerpadlo apod. nebo si koupím 3F indukci/troubu a nebudu si z jakéhokoli důvodu jistý připojením také zavolám nebo jak vy píšete, jdu s prosikem za elektrikářem.. .i kdybych ale od firmy koupil komplet systém, velmi pravděpodobně bych tu byl se stejným dotazem také. Tak či tak váš názor celkem odporuje výše psaným příspěvkům. Tak nevím zda jsme opět na začátku nebo je tam nějaká další elektricky správná varianta neodporujíci normě.
Miroš Jan:
Citace: Coach1 13.11.2023, 16:00
Ovšem to DC vedení jde v jedné společné už ze střechy.
Toto je špatně. Takovou elektrárnu bych nechtěl ani zadarmo. (zle)
Na těch fotkách, nevidím nikde měřící transformátory proudu, jejich sekundérní strana by měla být zapojena do toho měniče. To tam taky není namontováno?
Apropo je vydáno souhlasné stranovisko od distributora elektriké energie pro připojení mikrozdroje?
Bez ohledu na ČSN, platí obecné pravidlo, které říká, že nedodržení doporučeného zapojení výrobce toho měniče, automaticky padá záruka. Takže toto pravidlo je nad ČSN. Pokud ten měnič není zapojen dle výrobce, a stane se malér, opět špatně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana