Je tato přepěťová ochrana EATON opravdu nedostatečná?

<< < (9/12) > >>

Peter Lovacký:
10Ω základový zemnič, 2Ω distribučka..

Jiří Schwarz:
Ujel mi vlak?

Z těch posledních příspěvků jsem totálně zmatenej.

Já myslel, že podle 62305 se hodně počítá s indukčností svodu a tak že je závislá na jeho délce...

Ohmickou hodnotou uzemnění bychom se tak nějak vraceli k principu z 34 1390

Jiří Černých:
1) (poklona)  za vysvětlení, ale přece i například různá světla třídy I jsou uzeměná zelenožlutým vodičem. Takže i když píšete, že většina bleskového proudu odejde podle těch červených šipek, logicky bych předpokládal, že třeba i NAPŘÍKLAD zhruba těch 5kA může odejít do vnitřní elektroinstala ce a přes uzemění spotřebičů přes zeleno/žlutý zase zpět.

2)A nebo jiná situace-hrom udeří do hromsvodu, který vede svisle dolů ale uvnitř v místnostech se nachází klasická elektroinstala ce (CYKY...),  takže bych předpokládal, že pokud se nachází to svislé vedení hromosvodu řekněme 2 metry od vnitřního vedení, tak se tento hromový výboj elektromagenti cky naindukuje přes zeď do vnitřního vedení místnosti a tam napáchá škody na spotřebičích. To na tom DEHN obrázku vidět NENÍ. Zachytí tohle naindukované napětí z hromosvodu ochrana třetího stupně(zásuvky s ochranou),  když je v téhle situaci mimo hr ochrana 1. a 2. stupně?(nacházející se v rozvaděči?)

3) pane Hájku,mám tištěnou příručku "BLITZPLANNER"-VÝŇATEK Z 3.AKTUALIZOVAN ÉHO VYDÁNÍ. Je to knížka, má asi 113 stran, je to všechno o kapitolách "9" Je tam všechno možný-ochrana různých zařízení, ale chybí tam nákresy, schemata ochrany obyčejných rodinných domů, dá se  někde splašit i tištěná příručka pro "běžné domy, chaty..."
 (poklona)

Citace: Jan Hájek  10.11.2023, 17:52

Samozřejmě, že na vodičích uvnitř objektu se zvýší potenciál na stejnou úroveň jako je na uzemnění a díky svodiči tam bude úplně na všem skoro stejný, takže bude fungovat izolace na vodičích a v elektrických zařízeních.
Proud poteče směrem k lepšímu uzemnění a to by mělo být téměř vždy na zemi distribuční soustavy. Proto ty červené šipky. Symetrické rozdělení je v normě uvedeno jako zjednodušení, ale můžete odhadnout praxi a spočítat rozdělení podle impedancí jednotlivých cest, to je v jedné z kapitol ČSN EN 62305-4 dost podrobně vysvětleno, v praxi jsem to neviděl a všichni se drží 50 na 50 a pak děleno počtem silových vodičů.

Jiří_Hrubý:
On je ten obrázek poněkud idealizovaný, neznám RD kde by byla přepěťovka přímo v HDS.
A protože mezi rozvaděčem s SPD v objektu a sítí je ještě HDV, měření, HJ a pojistky, tak bych na to rozdělení proudů podle obrázku nespoléhal.
Navíc zpravidla reaguje HJ, a exploduje elektroměr, čímž se taky zmaří nějaká energie. Až do sítě se to z objektu málokdy dostane. A když pochytají to SPD v síti ještě před DTS.

Jiří Černých:
Jiří Hrubý

Já z obrázku měl pocit, že ta přepěťovka DEHN je v domovním rozvaděči...?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana