Je tato přepěťová ochrana EATON opravdu nedostatečná?

<< < (8/12) > >>

Jiří Černých:
Nebo je to tak, že v takto chráněné budově se úder hromu do hromosvodu a následné rozdělení proudu projeví v elektroinstala ci tak, že těch 25kA nebude téct  silovými vodiči(CYKY) ale projeví se POUZE PŘEPĚTÍ ZÁSUVKÁCH, VYPÍNAČÍCH...?

Peter Lovacký:
Citace: Jiří Černých  10.11.2023, 10:40

proč se vrací po každém vodiči ten proud 25 kA zpět do trafa a nešíří se i do elektroinstala ce v budově do které proud zasáhnul?

V smere vašich šipiek už nie je nijaký ďalší uzemňovač, cez ktorý by sa čiastkový bleskový prúd dostal do zeme...
Tam už je to viac o prepätí z METky.. a o elmag. indukcii od zvodov....

Jan Hájek:
Citace: Jiří Černých  10.11.2023, 10:40

Můžete mi prosím pánové vysvětlit, proč se vrací po každém vodiči ten proud 25 kA zpět do trafa a nešíří se i do elektroinstala ce v budově do které proud zasáhnul? Podle mě logicky by se ten proud 25kA takto rozdělený pomocí ochrany Dehn měl dostat i do budovy tak, jak jsem nakreslil zelené šipky.
 (poklona)

Samozřejmě, že na vodičích uvnitř objektu se zvýší potenciál na stejnou úroveň jako je na uzemnění a díky svodiči tam bude úplně na všem skoro stejný, takže bude fungovat izolace na vodičích a v elektrických zařízeních.
Proud poteče směrem k lepšímu uzemnění a to by mělo být téměř vždy na zemi distribuční soustavy. Proto ty červené šipky. Symetrické rozdělení je v normě uvedeno jako zjednodušení, ale můžete odhadnout praxi a spočítat rozdělení podle impedancí jednotlivých cest, to je v jedné z kapitol ČSN EN 62305-4 dost podrobně vysvětleno, v praxi jsem to neviděl a všichni se drží 50 na 50 a pak děleno počtem silových vodičů.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Hájek  10.11.2023, 17:52

všichni se drží 50 na 50 a pak děleno počtem silových vodičů.

Zaujímavé by bolo, kebyže sa všetci držali požiadaviek na uzemnenie v normách...,  to by vyšli kus iné počty..
Pri dohodnutom maxime 200kA kde je pre SPD1 „dohoda“ 25kA na pól v TNC, .. by sa potom malo skôr vychádzať z hodnoty cca 41,5kA na pól... 
Toľko počty,.. v praxi kde si dá projektant námahu so zisťovaním skutočných podmienok, by v taký čas asi použil dva zvodiče SPD1 paralelne,..

Pre bežné RD sa s tým myslím veľmi zaťažovať netreba,.. tam verím že každé SPD1 vydrží viac jak elektromer, HI, či istenie prípojky na odbočke z distribučky..,  a okrem toho mať "šťastie" na 200kA do domu sa hneď tak nevidí...
No pri takej nemocnici na skalnatom vŕšku už by sa asi oplatilo zbystriť pozornosť...

Milan Hudec:
K těm 41, 5 vede jaká úvaha?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana