Je tato přepěťová ochrana EATON opravdu nedostatečná?

<< < (6/12) > >>

Pavel Horský:
Ne že by to bylo možné, ono je to naprosto normální. Všichni se pak strašně diví, když vidí schéma rozvaděče, kde je to řešeno a já jsem okamžitě za pitopmce, který si vymýšlí kraviny.

Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký  04.11.2023, 17:21

Sa mi vidí, že predstava SPD jak ventilu ktorý dačo uzatvára a nepustí ďalej, je ešte furt celkom rozšírená...

Tak ještě jednou. Odborník princip fungování SPD snad zná a chápe. Laikovi to prostě snadno nevysvětlíte. Nemá smysl mu podrobně popisovat principy, stejně se v tom rychle ztratí a ani to nepotřebuje znát. Pro něj je to právě "ta bariéra" která ho chrání.

Citace: Pavel Horský  05.11.2023, 08:47

Ne že by to bylo možné, ono je to naprosto normální. Všichni se pak strašně diví, když vidí schéma rozvaděče, kde je to řešeno a já jsem okamžitě za pitopmce, který si vymýšlí kraviny.

Na toto téma jsem se bavil nedávno s jedním projektantem. Zrovna tak nad umístěním SPD na kabely do zahrady, jako například osvětlení, nebo bazén. Marně a zbytečně. Z praxe znám několik případů, kdy právě tudy "prošel blesk" do objektu a škodil.

Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk  05.11.2023, 09:14

Na toto téma jsem se bavil nedávno s jedním projektantem. Zrovna tak nad umístěním SPD na kabely do zahrady, jako například osvětlení, nebo bazén. Marně a zbytečně. .

Mě by zajímalo čím obhajoval své marné tvrzení?

Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský  05.11.2023, 10:12

Asi tě moc nepřekvapím. Nikdy o tom ještě neslyšel a nikdo to po něm ještě nechtěl.  (box) Na nějakém školení byl cca před třemi lety, už si nepamatuje kdy přesně a o čem to bylo.

Základem naší práce, je podle mého právě pravidelné vzdělávání, mezi které řadím i zdejší diskuse. Tedy alespoň některá vlákna a rady některý zdejších kolegů, které mne (věřím že nejen mne) posouvají často o kousek dále.

Už si ani nepamatuju kolikrát jsem doporučil zdejší diskuse jako podklad k prostudování konkrétního tématu a co se týká hromů, tak kolikrát jsem posílal odkaz na Kníška.eu www.kniska.eu  Přesto že mi to často přijde jako marný boj s větrnými mlýny.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  05.11.2023, 09:14

Laikovi to prostě snadno nevysvětlíte. Nemá smysl mu podrobně popisovat principy, stejně se v tom rychle ztratí a ani to nepotřebuje znát. Pro něj je to právě "ta bariéra" která ho chrání.

To isto nemá,.. len si nemyslím že laik = hlupák,..
No a keď vysvetľujete laikovi, že blesk „neskočí dovnitř objektu“,  a pritom skočí,..alebo že SPD sú „ta bariéra“,  a pritom ide o priepustnosť,..tak asi nielen laik môže byť z vášho vysvetlenia dajaký zmätený...
Nemienim nikoho hodnotiť, ani posudzovať jeho vedomosti (som za elektrotechnic ky odbornú debatu)... no s nepochopením základného princípu ochrany pred bleskovým prepätím a prúdom sa stretávam i medzi elektrikármi nezriedka...(tiež som to niekedy vnímal inak jak dneska..)

Citace: Pavel Horský  05.11.2023, 10:12

Najskôr sa projektanti opierajú o stanovenie a vyhodnotenie rizík v kombinácii s ekonomickým hľadiskom za ktoré potom preberajú plnú zodpovednosť,.. a ďalej je to už ich problém..
Viem si predstaviť že počas návrhu im do toho bude kecať osoba znalá zodpovedná za EI,..no pri RD asi ťažko..

Z pohľadu účinkov blesku je každý káblový vývod mimo chránený objekt vedením vstupujúcim do objektu...a podľa toho by mal byť v objekte aj ošetrený...(bazén, altán, osvetlenie,  etc...).. Otázka je, že keď ošetriť podľa 305ky, tak za jaké náklady,..ony tie peniaze „nie sú dôležité“ kým neide o vlastné...

Pri HDO ide o vodič s potenciálom PENu, čiastočne v správe distribučky,..aká je možnosť, že jeho ošetrenie spadá do spôsobu, akým má distribútor ošetrenú kvalitu dodávky..? ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana